× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καλορίζικος ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

Δημοσίευση 14/3/2019

Καλορίζικος ο Δήμος Δυτικής Λέσβου
Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi

Αξίζουν τα εύσημα στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση για την επιβεβλημένη τόλμη να προχωρήσουν στις διασπάσεις πέντε δήμων του «Καλλικράτη», που αποτελούσαν εξόφθαλμες περιπτώσεις δυσλειτουργίας και οι οποίες ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, με παράλληλη θέση «παρών» της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ και της Ενωσης Κεντρώων και το μοναχικό «όχι» της Χρυσής Αυγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικά για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, με τη δημιουργία του Δήμου Μυτιλήνης και του Δήμου Δυτικής Λέσβου, διορθώθηκε κατά ένα μέρος το σφάλμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη θέσπιση του ενός Δήμου Λέσβου, αλλά και της μετέπειτα διατήρησής του από τη Νέα Δημοκρατία, αν και θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί σήμερα και ένας τρίτος δήμος, εκείνος του Πλωμαρίου.

Οσον αφορά τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι άριστα συμπεριέλαβε τις περιοχές που κατείχαν κατά διάφορα χρονικά διαστήματα οι αρχαίες πόλεις Ερεσός, Ισσα, Αντισσα, Αρίσβη, Μήθυμνα και Πύρρα και οι οποίες είχαν πρόσβαση στον πλούσιο Κόλπο της Καλλονής, ώστε σήμερα όλοι μαζί οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να ενδιαφερθούν για τη σωτηρία και τη σωστή εκμετάλλευσή του, που θα δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση σε όλη τη Λέσβο.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι για πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την απομόνωση που δημιούργησε το μετέπειτα θαλάσσιο παραπέτασμα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, το μεγαλύτερο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, το τρίτο της Ελλάδος και το έβδομο της Μεσογείου, με τη θέσπιση του νέου Δήμου Δυτικής Λέσβου, θα ατενίσει εκτός από τα ανατολικά και προς την άλλη πλευρά, προς τα δυτικά, με ανανεωμένο πρόσωπο, κατευθείαν την ελληνική ενδοχώρα.

Προς τούτο θα βοηθήσουν η επανέναρξη των εργασιών του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου και η ολοκλήρωση των έργων του δυτικού λιμένα της Λέσβου, εκείνου του Σιγρίου, ώστε η πρόσβαση με τον Πειραιά ή τη Ραφήνα να αποτελέσει ένα ποθητό κίνητρο μιας σύντομης χρονικά και όχι ακριβής διαδρομής για τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν τις αξεπέραστες ομορφιές του νησιού της Ερεσίας ποιήτριας Σαπφώς, του Μηθυμναίου ποιητή Αρίωνα, του Ισσαίου μάντη Πρύλι, που προείπε στον Αγαμέμνονα ότι η Τροία θα πέσει εφόσον οι Αχαιοί κατασκευάσουν τον Δούρειο Ιππο, του Αντισσαίου μουσικού Τέρπανδρου, του εξόριστου στην Πύρρα Μυτιληναίου λυρικού Αλκαίου, του Ερέσιου φιλοσόφου Θεόφραστου, ο οποίος έφερε από την απέναντι μικρασιατική Ασσο στη Λέσβο τον μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη για να ερευνήσουν τον Κόλπο της Καλλονής και τη γύρω περιοχή.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός