× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επανέρχονται αυστηρά μέτρα στην Ευρώπη λόγω του Covid‑19

Υποχρεωτική χρήση μάσκας, καραντίνα, τεστ και «μπλόκο» σε ταξίδια προς περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/7/2020

Επανέρχονται αυστηρά μέτρα στην Ευρώπη λόγω του Covid‑19

Υποχρεωτική χρήση μάσκας, καραντίνα, τεστ και «μπλόκο» σε ταξίδια προς περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο επιστρατεύουν ξανά αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και ολόκληρες χώρες καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μιλάει για ένα μεγάλο πρώτο κύμα του ιού.

Σε αυστηρά μέτρα προχωρούν οι ισπανικές αρχές, καθώς καταγράφεται σημαντική έξαρση του ιού κυρίως σε Καταλονία,  Αραγονία και Μαδρίτη.

Στη Μαδρίτη θα είναι υποχρεωτική η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους από την Πέμπτη, με εξαίρεση τα παιδιά κάτω των έξι ετών. 

Επίσης, θα περιοριστούν τα άτομα στους αίθριους χώρους καταστημάτων εστίασης σε ομάδες το πολύ δέκα ατόμων. Το μέτρο θα ισχύσει σε πάρκα και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Τα μπαρ, οι ντισκοτέκ και οι εξωτερικοί χώροι εστιατορίων θα δέχονται πελάτες μέχρι τη 1 τη νύχτα και θα κλείνουν στη 1:30.

Όμως στην είσοδο θα πρέπει να αφήνουν αριθμό ταυτότητας και στοιχεία επικοινωνίας για τυχόν ιχνηλάτηση σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα.

Επιπλέον, θεσμοθετείται βιβλιάριο Covid που θα τεθεί σε ισχύ από Σεπτέμβριο σε πειραματική βάση. Με αυτό θα μπορούν να μπαίνουν σε μουσεία, γυμναστήρια, κινηματογράφους κι άλλους κλειστούς χώρους όσοι έχουν αντισώματα.

Ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μια αλλαγή στην εξέλιξη της νόσου. Όπως έκανε γνωστό, ο μέσος όρος ηλικίας των φορέων του ιού από τα 55 έχει πέσει στα 35 έτη, πράγμα που σημαίνει ότι μεταδίδεται πιο εύκολα σε χώρους διασκέδασης όπου εξακολουθούν να συχνάζουν οι νεότεροι, ενώ οι πιο μεγάλοι φαίνεται να κρατούν περισσότερο τις αποστάσεις.

Σήμερα στην περιοχή της Μαδρίτης εντοπίστηκαν 11 θύλακες με 70 κρούσματα και 319 επαφές τους τέθηκαν υπό παρακολούθηση.

H Ισπανία ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο  905 νέα κρούσματα, που συνολικά πια ανέρχονται σε 280.610.

Και ενώ η σαφής αναζωπύρωση της επιδημίας οδήγησε τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία να συστήσουν στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια σε ορισμένες περιοχές ή στην επαναφορά τοπικών lockdown, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα πως η χώρα είναι «ασφαλής» για τους τουρίστες.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο. Η Ισπανία είναι «ένας ασφαλής προορισμός που έχει προετοιμαστεί και έχει ενισχυθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ιό και τις νέες εστίες», πρόσθεσε, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Όσοι επισκέπτονται συχνά τη χώρα μας γνωρίζουν πως μια από τις δυνάμεις μας είναι η ποιότητα του συστήματος υγείας μας», δήλωσε η Μοντέρο.

Λίστα με 130 χώρες - «περιοχές κινδύνου» κατήρτισε το Βερολίνο

Ως «περιοχές κινδύνου» για τον κορονοϊό χαρακτηρίζει 130 χώρες η γερμανική κυβέρνηση και επιβάλλει κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών από αυτές είτε τεστ (το οποίο διενεργείται δωρεάν) είτε καραντίνα 14 ημερών. Από τον κατάλογο εξαιρούνται οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός του Λουξεμβούργου), οι συνδεδεμένες με την περιοχή Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία) και ακόμη η Βρετανία, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο, η Ανδόρρα και το Βατικανό.

Στη λίστα των περιοχών κινδύνου, η οποία καταρτίστηκε με συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και Εξωτερικών με βάση την κατάσταση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα κορονοϊού, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αλβανία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο. Προς τις 130 χώρες της λίστας το Βερολίνο συνιστά να αποφεύγονται τα «μη απαραίτητα» ταξίδια, διατηρώντας σε ισχύ την σχετική ταξιδιωτική οδηγία του, σε πρώτη φάση έως το τέλος Αυγούστου.

Ταυτόχρονα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους πολίτες να μην κάνουν μη αναγκαία ταξίδια στις ισπανικές περιοχές της Αραγονίας, της Καταλονίας και της Ναβάρας, λόγω των υψηλού αριθμού κρουσμάτων και της επιβολής lockdown στις περιοχές αυτές.

Στο μεταξύ το γερμανικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Robert-Koch (RKI) σήμανε συναγερμό για την αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία εδώ και πολλές ημέρες, γεγονός που χαρακτηρίζει πηγή «μεγάλων ανησυχιών».

«Η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 αποτελεί πηγή μεγάλη ανησυχίας για μένα και για όλους μας στο RKI», δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert-Koch Λόταρ Βίλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το τελευταίο 24ωρο τέσσερις ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, ενώ εντοπίστηκαν άλλα 633 κρούσματα, με τον συνολικό απολογισμό να ανέρχεται πλέον σε 9.122 νεκρούς επί συνόλου 206.242 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στην Γερουσία επιβεβαίωσε οτι η κυβέρνησή του θέλει να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

«Με τον τρόπο αυτό η χώρα θα είναι ασφαλέστερη, διότι ο συναγερμός του κορονοϊού είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη και δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί οι επιπτώσεις της», τόνισε ο Κόντε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι «η κυβέρνησή του δεν εννοεί να δραματοποιήσει την κατάσταση ή να προκαλέσει αβάσιμο φόβο στους πολίτες».

Με την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η κυβέρνηση της Ρώμης θα μπορεί να δημιουργήσει νέες κόκκινες ζώνες, αν καταστεί αναγκαίο, να ορίσει ότι η επαναλειτουργία των σχολείων θα πρέπει να γίνει με τήρηση αυστηρών κανόνων ασφαλείας, να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δομές και ξενοδοχεία, σε περίπτωση δεύτερου κύματος του κορονοϊού και να αποφασίσει την αναστολή αεροπορικών πτήσεων από και προς χώρες οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Στη Γαλλία οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν 725 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα την Τρίτη, κάτω από τον ημερήσιο μέσο όρο των 924 την περασμένη εβδομάδα, αλλά χωρίς αυτό να μειώνει τους φόβους για δεύτερο κύμα.

Η Γαλλία ανέφερε επίσης 14 νέους θανάτους από τον ιό, φτάνοντας τους 30.223, ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων μειώθηκε κατά 104 σε 5.551, συνεχίζοντας μια πτωτική τάση δύο μηνών.

Σε ανακοίνωση τονίζουν ότι συνεχίζεται η κυκλοφορία του ιού και ότι ο ρυθμός μετάδοσης ήταν σταθερός στο 1,3.

Σήμερα έγινε γνωστό επίσης ότι εντοπίστηκαν 14 νέοι θύλακες κρουσμάτων, εκ των οποίων οι περισσότεροι στη Μαγιέν.

Από τις 20 Ιουλίου οι γαλλικές αρχές έχουν κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε καταστήματα και εσωτερικούς χώρους και επιβάλλεται πρόστιμο 135 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα προβεί σε ενέργειες και θα επιβάλει καραντίνα και σε άλλες χώρες αν τα κρούσματα του κορονοϊού αυξηθούν εκεί και αν αυτά τα μέτρα κριθούν απαραίτητα έπειτα από την απόφαση του Λονδίνου για επιβολής καραντίνας 14 ημερών σε όσους ταξιδεύουν από την Ισπανία.

«Φοβάμαι ότι αν υπάρξουν ενδείξεις για ένα δεύτερο κύμα (της πανδημίας) σε άλλες χώρες, είναι πράγματι χρέος μας να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά και να σταματήσουμε τους ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες από το να μεταδώσουν την νόσο εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Τζόνσον.

Νωρίτερα  η Βρετανία  απέρριψε την κριτική που δέχτηκε από τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση του Λονδίνου «σφάλμα» και παράλληλα σχολίασε ότι οι τουρίστες στις περισσότερες περιοχές της Ισπανίας θα ήταν πιο ασφαλείς από τον κορονοϊό παρά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σήμερα, Τρίτη, στη Βρετανία καταγράφηκαν άλλοι 119 θάνατοι από Covid-19 και 581 νέα κρούσματα, μια μικρή πτώση σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες.

ΠΟΥ: Ο ιός δεν συμπεριφέρεται εποχικά όπως η γρίπη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε σήμερα κατά του εφησυχασμού αναφορικά με τη μετάδοση του νέου κορονοϊού κατά τη θερινή περίοδο του βόρειου ημισφαιρίου, λέγοντας ότι ο ιός δεν συμπεριφέρεται σαν τη γρίπη που συνηθίζει να ακολουθεί εποχικές τάσεις.

«Ο κόσμος συνεχίζει να σκέφτεται για τις εποχές. Αυτό που χρειάζεται όλοι να κατανοήσουμε είναι ότι αυτός είναι ένας νέος ιός και… ότι αυτός συμπεριφέρεται διαφορετικά», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη, ζητώντας να υπάρξει επαγρύπνηση στην εφαρμογή των μέτρων προκειμένου να επιβραδυνθεί η μετάδοση που εξαπλώνεται μέσω μεγάλων συναθροίσεων.

Προειδοποίησε επίσης να μη σκέφτεται κανείς με όρους κυμάτων του κορονοϊού, λέγοντας: «Πρόκειται να είναι ένα μεγάλο κύμα. Πρόκειται να έχει κάποιες διακυμάνσεις», συμπληρώνοντας ότι το καλύτερο είναι να αμβλυνθεί και να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα σημειώνοντας μικρές διακυμάνσεις.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πυρκαγιά στο ΚΥΤ Σάμου!

Λίγο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 22 κρούσματα κορονοϊού στο νησί, εκ των οποίων τα 21 συνδέονται με το ΚΥΤ
ΕΛΛΑΔΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης προτιμά τρία δυσαρεστημένα νησιά, παρά να δυσαρεστεί τους κομματάρχες του»

Απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σε ερώτηση της Ανθής Παζιάνου από το «Νησί» στη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο
ΕΛΛΑΔΑ

Αναδρομικά συνταξιούχων σε μία δόση!

Θα δοθούν το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση
ΚΟΣΜΟΣ

«Γιανγκίνι» στο Αϊβαλί

Καίγεται από χθες το βράδυ μεγάλη δασική έκταση νότια από «του δαιμόνου την τράπεζα». Ακόμα και στα νοτιόχωρα της Λέσβου έφτασαν στάχτες και καπνός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο τουρκικές NAVTEX για ασκήσεις με πυρά νότια της Λέσβου

Συνεχίζονται οι προκλήσεις
ΕΛΛΑΔΑ

339 κρούσματα, 71 διασωληνωμένοι και δυο νεκροί

Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο από τον ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεκτή η πρόταση Βαλσαμίδη για την ανάπλαση του τέως ΚΥΤ Μόριας

Τι υποστήριξε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης στο Περιφερειακό Συμβούλιο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Απεργία γενική ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο από τους φορείς!

«Τετραγνωμία» στην παράταξη της Χριστιάνας Καλογήρουγια την δομή του Καρά- Τεπέ
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να είναι προσωρινός ο καταυλισμός στον Καρά‑ Τεπέ‑ Καμία δομή»

Τι ζήτησε ο Περιφερειάρχης από τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δράσεις 25 εκατομμυρίων ευρώ για τις ζημιές του Covid

Πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων
ΕΚΤΑΚΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Έδωσε απαντήσεις ο Μηταράκης»

Συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης, Κ. Μουτζούρης παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ