× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

«Στόχος ασφαλής δομή στη Μόρια, να κλείσουν Καρά‑ Τεπές και διαμερίσματα»

62 κρεβάτια θα έχει η νέα φορητή μονάδα υγείας που θα εγκαινιάσει σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο «Ν» από το ΚΥΤ Μόριας

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 20/8/2020

«Στόχος ασφαλής δομή στη Μόρια, να κλείσουν Καρά‑ Τεπές και διαμερίσματα»

Στόχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι να δημιουργηθεί ασφαλής δομή στη Μόρια, να κλείσουν ο καταυλισμός του Καρά- Τεπέ, αλλά και τα διαμερίσματα. Αυτό δήλωσε ο υπουργός, Νότης Μηταράκης μιλώντας αποκλειστικά στην κάμερα του «Ν» από το ΚΥΤ Μόριας το πρωί της Πέμπτης, κατά την πρώτη του επίσκεψη στον καταυλισμό. Επίσης επισκέφτηκα την μονάδα προστασίας ασυνόδευτων την Ηλιακτίδα, και αναμένεται να παραστεί και να εγκαινιάσει μαζί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου το μεσημέρι τη νέα δομή- υγείας που στοχεύει στην αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

«Η αποσυμφόρηση πραγματοποιείται»

«Για πρώτη φορά φέτος μετά από πολλά χρόνια έχουμε πολύ περισσότερες αναχωρήσεις από ότι νέες αφίξεις. Αυτό δείχνει ότι η αποσυμφόρηση που είχαμε υποσχεθεί στο λαό της Μυτιλήνης πραγματοποιείται. Κάποια στιγμή η δομή είχε φθάσει στους 20.000 ενώ σήμερα είναι 13.000.Παράλληλα είχαμε και 4.000 που έφθασαν στο νησί μέσα στο 2020.Η αποσυμφόρηση λοιπόν γίνεται πράξη. Επίσης γίνεται πράξη η φύλαξη των συνόρων. Οι ροές έχουν μειωθεί πάνω από 95% το τελευταίο πεντάμηνο και συνεχίζουμε αποφασιστικά την προστασία των θαλασσίων συνόρων» δήλωσε αρχικά ο κ. Μηταράκης, που σε λίγη ώρα θα επισκεφτεί και την νέα υγειονομική μονάδα του ΚΥΤ Μόριας:  

Φορητή μονάδα υγείας με 62 κρεβάτια

«Μια φορητή μονάδα η οποία δημιουργήθηκε με δωρεά της Ολλανδικής Κυβέρνησης. Θα έχει 62 κρεβάτια εκ των οποίων τα 4 θα είναι μονάδα αυξημένης φροντίδας. Ήταν ένα πάγιο αίτημα που μου διατυπώθηκε από την πρώτη στιγμή όταν ήρθα ως υπουργός τον Ιανουάριο. Ότι το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης πρέπει να αποσυμφορηθεί από την πίεση που ασκείται από τους διαμένοντες του ΚΥΤ. Αυτή η νέα υγειονομική μονάδα το κάνει αυτό πράξη. Αποσυμφορεί αφενός το Νοσοκομείο και αφετέρου προστατεύει την δημόσια υγεία και των διαμενόντων στο ΚΥΤ αλλά και των κατοίκων κυρίως σε θέματα κορονοϊού αλλά και θέματα υγείας που μπορεί να προκύψουν».

Οι ανήλικοι ασυνόδευτοι

«Φέτος στην αρχή του χρόνου είχαμε 1000 ασυνόδευτα στη Μόρια. Σήμερα έχουμε 460.Ενώ σήμερα θα φύγουν άλλα 12 παιδιά για την Φινλανδία και την επόμενη εβδομάδα άλλα 22. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης σε συνεργασία με την Ε.Ε. για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες χώρες της Ε.Ε. γίνεται πράξη», σχολίασε.

«Ασφαλείς δομές»

«Το επόμενο ζητούμενο είναι να ενισχύσουμε την ασφάλεια στη Μόρια. Ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας αλλά και των διαμενόντων. Χρειάζεται οι δομές να γίνουν κλειστές και ελεγχόμενες για να προστατεύσουν αποφασιστικά και αυτούς που μένουν στις δομές αλλά κυρίως την τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης», υπογράμμισε.

Χωρίς ουσιαστική συζήτηση

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση που είχε κάνει αποκλειστικά στο «Ν» ότι ψάχνει συνομιλητές στην τοπική κοινωνία, απάντησε: «Η αλήθεια είναι πως προσπαθώ και διατηρώ ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας αλλά ουσιαστική συζήτηση δεν έχει γίνει. Είχα προσκαλέσει και τους κατοίκους της Μόριας και τους προέδρους των Συλλόγων να έρθουν στην Αθήνα, θα προσπαθήσω να τους δω σήμερα στη Μυτιλήνη για να συζητήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί δύσκολες αποφάσεις που θέλουν πολιτικό θάρρος. Χρειάζεται όλοι να δείξουν πολιτικό θάρρος για να λύσουμε ένα πρόβλημα. Τον Φεβρουάριο κάποιοι λέγανε ότι υπάρχει θέμα αξιοπιστίας. Σήμερα και η φύλαξη των συνόρων είναι πραγματικότητα. Και η αποσυμφόρηση της Μόριας είναι επίσης πραγματικότητα καθώς και η αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου είναι πραγματικότητα. Μπορούμε πλέον να μιλάμε με αυξημένο κύρος σε αυτές τις συζητήσεις.»

«Στόχος είναι κάθε νησί να έχει μία δομή. Στη Μυτιλήνη να υπάρχει μόνο η Μόρια να κλείσει και ο Καρά Τεπές και οι άλλες δομές που υπάρχουνε. Να κλείσουν τα διαμερίσματα που υπάρχουν μέσα στην πόλη και να συγκεντρώσουμε σε ένα ασφαλές Κέντρο με επαρκή χώρο για τους ωφελούμενους ώστε να μπορούν να διανείμουν το μεγαλύτερο μέρος της  μέρας τους με ασφάλεια και με ποιότητα μέσα στις δομές. Η δομή Υγείας είναι όμορη της Μόριας και είναι μια φορητή δομή που έχει γίνει με υλικά που όταν δεν θα χρειάζεται πλέον η δομή θα μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να επιστρέψουν για άλλη χρήση.

Για τον κορονοϊό

Υπάρχουν μέτρα και αποφύγαμε να έχουμε οποιαδήποτε κρούσματα στη Μόρια στην πρώτη φάση της πανδημίας. Όπου υπάρχουν κρούσματα και έχουμε δυστυχώς στη Χίο αυτά αμέσως ενημερώνουμε την τοπική κοινωνία και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα καραντίνας

Εμείς από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι οι δομές πρέπει να μεταφερθούν κάτι το οποίο δεν βρήκε σύμφωνους τους συνομιλητές από την τοπική κοινωνία και εκ των πραγμάτων η Μόρια είναι μια πραγματικότητα όπως είναι και η ΒΙΑΛ στη Χίο. Ο στόχος μας είναι αυτές τις υφιστάμενες δομές να τις κάνουμε ασφαλέστερες. Η Σάμος είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι θέλουμε να κάνουμε.Τις τεχνικές λεπτομέρειες θα τις συζητήσουμε.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η «μάχη» για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Τηλεδιάσκεψη Μηταράκη με ασκούντα την προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Η Λέσβος ως εκπαιδευτικός προορισμός»

Επιτυχημένη η εκδήλωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου με τη συμμετοχή σχολείων από όλη την Ελλάδα
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Καφέ» με τον Έλληνα που επηρεάζει την παγκόσμια ψηφιακή διακυβέρνηση

Σήμερα, online στο Open Coffee o αναπλ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Χαραλαμπίδης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ευχαριστήρια επιστολή

Σε Αστυνομία και Λιμεναρχείο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 6 Μάη

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαπίστωσαν ελλιπή μέτρα προστασίας και εντατικοποίηση

Συναντήθηκαν οι εργαζόμενοι του «προσφυγικού»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ποιοι είναι οι ραδιοερασιτέχνες της Λέσβου;

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Λέσβου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Ο Εθελοντισμός είναι στάση ζωής»

Δεκάδες κάτοικοι της Μήθυμνας ανέλαβαν σήμερα το πρωί να καθαρίσουν τους δρόμους και σοκάκια του χωριού
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντές εν δράσει, στην κοινότητα Δαφίων

Ομάδα νέων του χωριού ανέλαβε να καθαρίσει το αλσύλλιο δίπλα στο κοιμητήριο, το οποίο είχε να καθαριστεί τουλάχιστον 15 χρόνια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Το πάρτι τους βγήκε ξινό

Τσουχτερά πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων πρόληψης κατά του κορονοϊού επιβλήθηκαν σε έναν συμπολίτη μας και 8 ακόμη άτομα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων στις 10 Μαΐου

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι μετά τις διακοπές του Πάσχα να επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, δήλωσε η Ν. Κεραμέως
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ποιο «συμφέρον του τέκνου;» Καμία διευκόλυνση για τη διατροφή

Τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο που προωθεί η κυβέρνηση σχολιάζουν οι δικηγόροι Νίκη Τσιριγώτη και Μιράντα Γκανέτσου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ