× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Sleeping with the tiger»!

Στην Αγία Παρασκευή για 8η χρονιά χτυπά η καρδιά της K- Gold Temporary Gallery με τη ματιά του Νικόλα Βαμβουκλή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ Δημοσίευση 23/8/2020

«Sleeping with the tiger»!

Θα μπορούσε να κάνει μόνο φιλοσοφική, μόνο τέχνη, μόνο performance. Κάνει και τα τρία μαζί, και… κάτι παραπάνω. Ο μόλις 30χρονος Νικόλας Βαμβουκλής, που μεγάλωσε στην Αγία Παρασκευή και έφυγε για να ολοκληρώσει σπουδές που διευρύνουν ορίζοντες, επιστρέφει κάθε τόσο και πλέον μόνιμα για να παρουσιάσει στη γενέτειρά του, στο όμορφο αρχοντικό μια πρωτοποριακή έκθεση της K- Gold Temporary Gallery. Μην τη χάσετε, έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Με τουλάχιστον 15 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η έκθεση που άνοιξε τις πύλες της στις 7 Αυγούστου έχει όπως πάντα ελεύθερη είσοδο. Ο ίδιος αναφέρει στην «Π» για την κίνησή του αυτή: «Από το πρώτο έτος ίδρυσης της K-Gold Temporary Gallery, το 2014 αποφασίσαμε ότι όλες οι δράσεις, αλλά και η συμμετοχή στα προγράμματα θα είναι δωρεάν. Ουσιαστικά, στόχος μου είναι η Σύγχρονη Τέχνη να έρθει πιο κοντά στο ευρύ κοινό και να περάσει δυνατά μηνύματα».
Ο τίτλος της φετινής έκθεσης είναι «sleeping with the tiger», ο οποίος είναι εμπνευσμένος από το ομώνυμο ζωγραφικό έργο, της Εικαστικού Maria Lassnig. Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφική, φωτογραφία, εκπαιδευτικά προγράμματα, γλυπτική, προβολές, performance χορού και μουσικής, εξορμήσεις στην Λεσβιακή ύπαιθρο και πολλά άλλα. Το θέμα αφορά την έρευνα γύρω από τα ζώα και τις ομάδες, τις οποίες σχηματίζουν. Οι όροι αυτοί πρωτοεμφανίστηκαν στο βιβλίο του Saint Albans, που γράφτηκε το 1486 από την Juliana Berners. Συγκεκριμένα, αφορά τον παραλληλισμό της κοινωνίας των ανθρώπων με την κοινωνία των ζώων».
Οι καλλιτέχνες, οι οποίοι συμμετέχουν είναι οι εξής: Ηρώ Βασάλου, Mike Bourscheid, Alex Cecchetti, Oliviero Fiorenzi, Ody Icons, Κωνσταντίνος Κωτσής, Ana Mendieta, Yoshua Okón, Μαρία Παπαδημητρίου, Józef Robakowski, Virginia Russolo, Sasha Streshna, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Pinar Yolaçan και Cosima von Bonin.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λέσβος στον χάρτη των διεθνών πολιτιστικών εξελίξεων
Δηλώνει ότι η K- Gold Temporary Gallery έχει αποκτήσει «μόνιμη στέγη» τα τελευταία χρόνια στο χωριό της Αγίας Παρασκευής, καθώς παλιότερα οι εκθέσεις γίνονταν σε διάφορα μέρη του νησιού. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση αποτέλεσε και το γεγονός πως η έκθεση της προηγούμενης χρονιάς με τίτλο «Ξύπνησα με ένα μαρμάρινο κεφάλι στα χέρια» έγινε στον ίδιο χώρο και το αποτέλεσμα ήταν ιδανικό. «Πλέον έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε περισσότερες δράσεις και όχι μόνο μια φορά τον χρόνο, καθώς ο κόσμος έχει αγκαλιάσει με πολύ ένθερμο τρόπο αυτήν την πρωτοβουλία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόσμος συμμετέχει ενεργά με μηνύματα, ιδέες και προτάσεις για τις επόμενες κινήσεις της K-Gold Temporary Gallery. «Στις Περιφέρειες κυρίως, υπάρχει αυτή η ανάγκη του κόσμου στο να γνωρίσει καινούργια πράγματα και να έρθει σε επαφή με το διαφορετικό. Μπορεί στην αρχή να παρουσιάζονται διστακτικοί, όμως μετά την εμπειρία τους στην έκθεση, συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για μια τέχνη που μιλάει για την ζωή μας και για όλα αυτά που έχουμε κοινά».

Ακόμα αναφέρει ότι: «Η έμπνευση μου για όλες τις εκθέσεις, εκτός από τους καλλιτέχνες που καλούμε, ακουμπά σε θέματα σχετικά με το νησί της Λέσβου. Θέλω αυτό που παρουσιάζουμε να «κουμπώνει» με το τοπικό πλαίσιο και να έρχεται σε επαφή με τον Σύγχρονο Πολιτισμό». Όλες οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα είναι πολύ υψηλού επιπέδου, αντίστοιχες αυτών του εξωτερικού. Μπορούμε να πούμε ότι η Λέσβος έχει μπει στον χάρτη των διεθνών πολιτιστικών εξελίξεων. Όπως δηλώνει και ο ίδιος η συγκεκριμένη προσπάθεια γίνεται με πολύ μεράκι και αγάπη για τον τόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 2014
«Προσπαθούμε σε κάθε έκθεση να ασχολούμαστε με επίκαιρα θέματα. Στην ουσία «παντρεύουμε» την Σύγχρονη Τέχνη με το υλικό που βρίσκουμε στο νησί». Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια ζωής της K-Gold Temporary Gallery έχουν γίνει πολύ αξιόλογες προσπάθειες, οι οποίες προσφέρουν έναν άλλον αέρα στο νησί.

Για παράδειγμα το 2014 πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση με τίτλο «Σύναψις μνήμης» σε ένα παλιό κοσμηματοπωλείο στην Καλλονή, η οποία είχε ως θέμα την μετακίνηση και τα ταξίδια, ενώ την επόμενη χρονιά φιλοξενήθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης η έκθεση «Μεταμορφώσεις», όπου υπήρξαν κάποιες αναθέσεις στην μόνιμη συλλογή από νέους καλλιτέχνες». Οι δράσεις, όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις συνεχίζουν με τον ίδιο ρυθμό κάθε χρόνο.

Στον κολοσσό της Benetton
Ο ίδιος απόφοιτος της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ασχολούνταν με τον χορό, ενώ παράλληλα φοίτησε και στην Ανώτερη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έπειτα, έκανε το μεταπτυχιακό πάνω στο κομμάτι της Σύγχρονης Τέχνης και της επιμέλειας εκθέσεων στο Μιλάνο, όπου και εργάστηκε στο πολιτιστικό ίδρυμα της «Benetton» μετά το τέλος των σπουδών του. «Ήταν μια διεθνής εμπειρία και είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με πολύ γνωστούς ανθρώπους διαφόρων χώρων, όπως και με την οργάνωση εκθέσεων. Ήταν μια πολύ όμορφη συνεργασία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τονίζει πως στάθηκε πολύ τυχερός στα πρώτα του βήματα, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που τον εμπιστεύτηκαν ως νέο επαγγελματία της Τέχνης και του έδωσαν την ευκαιρία να αναπτύξει και να προβάλλει τις ιδέες του.

Πλέον έχει επιστρέψει μόνιμα στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου, ενώ όπως δηλώνει του αρέσει το ήρεμο και δημιουργικό περιβάλλον, όπως και το γεγονός ότι το χωριό μετατρέπεται στο κέντρο των τεχνών του νησιού.

*To παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας