× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παράταση για τα αυθαίρετα και το κτηματολόγιο ζητά το ΤΕΕ

«Αναγκαία η παράταση- Γνωρίζει το ΥΠΕΚΑ όλους τους λόγους»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/9/2020

Παράταση για τα αυθαίρετα και το κτηματολόγιο ζητά το ΤΕΕ

 Αίτημα παράτασης προθεσμιών για τα αυθαίρετα και την υποβολή δηλώσεων στο κτηματολόγιο έκανε το τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΤΕΕ BA Αιγαίου, γίνεται καθημερινά αποδέκτης της αγανάκτησης και των παραπόνων μηχανικών, δεδομένης της δυσκολίας που αυτοί αντιμετωπίζουν στο να φέρουν σε πέρας εμπρόθεσμα τις υποθέσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων που αναλαμβάνουν, ενώ παράλληλα, προβληματική αποδεικνύεται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων στο κτηματολόγιο. Επιπλέον με την πρωτοφανή κατάσταση λόγω covid «τόσο οι συνάδελφοι όσο και οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να προβούν σε εργασίες και ενέργειες ένταξης ή και ολοκλήρωσης διαδικασιών εντός των ήδη θεσμοθετημένων προθεσμιών, οι οποίες λόγω και της παρούσας συγκυρίας, πρέπει να παραταθούν, κατά την εκτίμησή μας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020, όπου πιθανότατα μέχρι τη δεδομένη ημερομηνία και ανάλογα της εξέλιξης της πανδημίας, ενδέχεται να επηρεάζεται λιγότερο η καθημερινή δραστηριότητα πολιτών και μηχανικών».

Επιπρόσθετα, αναφέρει το ΤΕΕ, τις τελευταίες μέρες παρουσιάζεται δυσλειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος, προφανώς λόγω αυξημένου φόρτου, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την ολοκλήρωση των εργασιών.

Τέλος, παραθέτει το ΤΕΕ τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνει το νησί της Λέσβου αναφορικά με το μεταναστευτικό και οι οποίες το κατέστησαν σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι φανερό όλα τα παραπάνω αφορούν παράγοντες για τους οποίους δεν ευθύνονται οι μηχανικοί και οι ιδιοκτήτες» επισημαίνουν και εισηγούνται:

«1. Παράταση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους 2020, της δυνατότητας υπαγωγής στον ν. 4495/2017, αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων ανεξαρτήτου κατηγορίας, κατά τα ισχύοντα και χωρίς επιπλέον προσαυξήσεις.

2. Ανάλογη τουλάχιστον παράταση στην ανάρτηση των δικαιολογητικών και λοιπών στοιχείων που συνοδεύουν τις δηλώσεις του ν.4178/2013 κατηγορίας 5, που η καταληκτική ημερομηνία σήμερα είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Ανάλογη παράταση της σχετικής υποχρέωσης ανάρτησης δικαιολογητικών και λοιπών στοιχείων που συνοδεύουν τις δηλώσεις του ν. 4495/17

4. Εξάμηνη παράταση της ανάρτησης των σχεδίων και δικαιολογητικών της 1ης ομάδας δηλώσεων του Ν.4178/2013 που λήγουν στις 8 Νοεμβρίου 2020 με ταυτόχρονη μετατόπιση της σχετικής υποχρέωσης των υπολοίπων κατηγοριών δηλώσεων στον εν λόγω νόμο.

5. Παράταση της υποβολής δηλώσεων στο κτηματολόγιο μέχρι τέλους του έτους 2020, για όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Οι ανωτέρω παρατάσεις κρίνονται ως αναγκαίες καθώς αρκετά από τα ζητήματα, που έχουν τεθεί αρμοδίως προς τις Υπηρεσίες του Υπουργείου για την αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή του νόμου, δεν έχουν ακόμη όλες απαντηθεί, αλλά και οι ειδικές και πρωτοφανείς υπάρχουσες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού, το υπαγορεύουν. Με τον τρόπο αυτό, μηχανικοί και ιδιοκτήτες, θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους με ομαλές συνθήκες».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα