× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Δυστυχώς στη Νορβηγία η κυρίαρχη εικόνα της Λέσβου αφορά το ΚΥΤ Μόριας»

Ο πρέσβης της Νορβηγίας Frode Overland Andersen αποκλειστικά στο «Ν» για τη μεγάλη νορβηγική βοήθεια προς τη Λέσβο, μόλις 48 ώρες μετά την ελληνική έκκληση

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 1/10/2020

«Δυστυχώς στη Νορβηγία η κυρίαρχη εικόνα της Λέσβου αφορά το ΚΥΤ Μόριας»

Για την επιθεώρηση της βοήθειας από τη Νορβηγία που εστάλη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα για τον νέο προσωρινό καταυλισμό του Καρά- Τεπέ, που ήταν και ο βασικός σκοπός της επίσκεψής του μίλησε αποκλειστικά στο «Ν» ο πρέσβης της Νορβηγίας, Frode Overland Andersen. Ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί ότι εντυπωσιάστηκε με την ταχύτητα που η ελληνική κυβέρνηση έστησε τον καταυλισμό και ταυτόχρονα με επάρκεια για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες που προέκυψαν. Θερμά σχολίασε και το έργο του ΕΟΔΥ, ώστε να περιοριστεί δραστικά η διασπορά του COVID.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Andersen θα μεταφέρει τις ανάγκες του καταυλισμού, αλλά και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από την επιχείρηση της ελληνικής κυβέρνησης, της νορβηγικής ομάδας, του ΕΟΔΥ και του κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Νορβηγία συνέδραμε με την αποστολή ιατρικής ομάδας στον καταυλισμό του Καρά- Τεπέ, μετά τις πυρκαγιές που έκαψαν ολοσχερώς το ΚΥΤ Μόριας στις 8 Σεπτεμβρίου. Και μάλιστα ανταποκρίθηκε 48 ώρες μετά την ελληνική έκκληση για βοήθεια. Η νορβηγική ομάδα αποτελείται από 25 μέλη, συμπεριλαμβανομένων 18 γιατρών και νοσοκόμων.  Ο νορβηγός πρέσβης εξήγησε ότι τον απόλυτο συντονισμό έχει η ελληνική κυβέρνηση και ότι η ομάδα των Νορβηγών συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές και τον ΕΟΔΥ, καθώς και κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προσφέροντας επιτόπου άμεση περίθαλψη τραυματισμών και άλλες σημαντικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για περίοδο έξι εβδομάδων, ανακουφίζοντας το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δυστυχώς στη Νορβηγία η κυρίαρχη εικόνα της Λέσβου αφορά το ΚΥΤ Μόριας. Δεν θεωρώ ότι η Ευρώπη έχει εγκαταλείψει τη Λέσβο. Καταλαβαίνουμε απόλυτα τους κατοίκους ότι επωμίζονται δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τον πληθυσμό. Όμως η Νορβηγία μέσω του ΕΟΧ βοηθά για ένα αποδοτικό σύστημα ασύλου, όμως πρέπει να υπάρχει ολιστική προσέγγιση» εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Andersen.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νορβηγική κυβέρνηση θα μετεγκαταστήσει 50 αιτούντες άσυλο, κυρίως ευάλωτες οικογένειες από την Ελλάδα προς τη Νορβηγία.

Εμπειρογνώμονες του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές στον νέο καταυλισμό, συνδράμοντας στις υπηρεσίες καταγραφής και αιτημάτων ασύλου. Παρέχουν επίσης βοήθεια σε πρακτικά ζητήματα, όπως στην ύδρευση.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο ύστερα από έκκληση της Ελλάδας, η Νορβηγία έστειλε κρεβάτια, στρώματα και σκηνές προς τις ελληνικές αρχές: 500 κουκέτες, 1500 στρώματα και 10 σκηνές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Με κινητοποίηση θα υποδεχθούν οι γιατροί τον υπουργό Υγείας

Ο Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου ανακοίνωσε στάση εργασίας για την Τρίτη 30 Απριλίου και καλεί σε κινητοποίηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή