× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Πολλές επιχειρήσεις εστίασης δεν θα αντέξουν το δεύτερο lockdown»

Σήμα κινδύνου για τις ταλαιπωρημένες επιχειρήσεις εστίασης – καφέ και διασκέδασης εκπέμπει ο πρόεδρος της «Ασπίδας» Νίκος Γιαννάκας. Ζητά γενναία μέτρα από την κυβέρνηση και επιπλέον χρηματοδότηση από την Περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 6/11/2020

«Πολλές επιχειρήσεις εστίασης δεν θα αντέξουν το δεύτερο lockdown»

Στην ανεπανόρθωτη ζημιά που έχουν υποστεί τους τελευταίους εννέα μήνες οι επιχειρήσεις εστίασης, διασκέδασης και καφέ, αναφέρθηκε στο «Ν» 99 FM ο πρόεδρος του Συλλόγου των καταστημάτων εστίασης «Ασπίδα» Νίκος Γιαννάκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλη πτώση τζίρου 

Ο Ν. Γιαννάκας μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι το τίμημα του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες σε ένα ιδιαίτερα ευρύ πλαίσιο κοινωνικών δραστηριοτήτων, έχει πληρώσει πολύ ακριβά ο επιχειρηματικός κόσμος της εστίασης, της διασκέδασης και των καφέ ενώ όπως σημείωσε μέχρι το τέλος αυτής περιπέτειας πολλά καταστήματα θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους. «Μετά την καραντίνα του Μαΐου η πτώση του τζίρου στα καταστήματα εστίασης ξεπέρασε τους πρώτους μήνες ακόμη και το 60 – 70% ενώ μεγάλες μειώσεις της τάξης του 30 έως 50% είχαμε και στα καταστήματα καφέ και διασκέδασης. Η κατάσταση βελτιώθηκε ελαφρώς τον Αύγουστο, πριν προλάβουμε όμως να ανακάμψουμε ήρθε το νέο κύμα κορονοϊού και οι πρώτοι περιορισμοί για κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 το βράδυ».

Μοιραίο χτύπημα το δεύτερο lockdown 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο δεύτερο lockdown που ξεκινά το Σάββατο ο Ν. Γιαννάκας σημείωσε ότι πλέον η πολιτεία οφείλει να λάβει σημαντικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται και των εργαζομένων σε αυτά προκειμένου να παραμείνουν ζωντανές και να συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά το τέλος της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε. «Είχαμε εξηγήσει από την αρχή στην κυβέρνηση ότι τα καταστήματά μας στην πλειοψηφία τους τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Τα κατάστήματα εστίασης, καφέ και διασκέδασης είναι η λύση στο πρόβλημα και όχι το ίδιο το πρόβλημα. Μπαίνοντας σε ένα χώρο εστίασης ή καφέ, είσαι υποχρεωμένος να τηρείς τις αποστάσεις όπως ορίζει ο νόμος σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Όταν κλείνουν όμως τα καταστήματα, ο κόσμος συνωστίζεται στις πλατείες και στα σπίτια χωρίς μέτρα, μάσκες και αποστάσεις. Με τον τρόπο αυτό ο ιός μεταδίδεται ανεξέλεγκτα».  

Γενναία μέτρα στήριξης 

Αναφερόμενος ο Ν. Γιαννάκας στα μέτρα που θεωρεί απαραίτητο να ληφθούν συμπληρωματικά σε αυτά που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση επισήμανε ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα χρέη και τα αυξημένα έξοδα της περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το οποίο είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και αφορά την ενίσχυση επιχειρήσεων στα νησιά μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ δεν επαρκεί για να καλυφθούν όλοι οι κλάδοι των επαγγελματιών που επλήγησαν στην κρίση. Ζητάμε την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος μέσα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. Στην παρούσα φάση αυτό που προέχει είναι η επιβίωση των ανθρώπων και της κοινωνίας. Κάποια έργα μικρότερης ίσως σημασίας μπορούν να περιμένουν λίγο καιρό ακόμη και να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα όταν η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα