× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Μαρία Κομνηνάκα για τους σεισμοπαθείς της Σάμου

Επίκαιρη ερώτηση ΚΚΕ στον Υπουργό Εσωτερικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/11/2020

Η Μαρία Κομνηνάκα για τους σεισμοπαθείς της Σάμου

Επίκαιρη ερώτηση, στον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από το σεισμό της Σάμου, την  αποκατάσταση των ζημιών και τα  μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ανακούφισης των εργαζομένων και επαγγελματιών, κατέθεσε η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Μεταξύ άλλων επισημαίνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο πρόσφατος σεισμός στη Σάμο άφησε σοβαρά προβλήματα στο νησί, καθώς επίσης και στην Ικαρία και τη Χίο.

Στη Σάμο μέχρι τη Δευτέρα 3/11, από τις 1567 αυτοψίες του πρώτου κλιμακίου ελέγχου, μη κατοικήσιμες κρίθηκαν 920 κατοικίες. Επίσης μη κατοικήσιμοι/ ακατάλληλοι κρίθηκαν και αρκετοί επαγγελματικοί χώροι, δημόσια κτίρια, σχολεία, εκκλησίες, αποθήκες και λοιποί χώροι. Έχουν απομακρυνθεί οι φοιτητές από ένα από τα κτίρια των φοιτητικών εστιών και σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και υποδομές όπως τα λιμάνια Βαθέος, Πυθαγορείου, Καρλοβάσου και Κοκκαρίου, έχει κλείσει λόγω κατολισθήσεων η εθνική οδός Καρλοβάσου – Βαθέος, αλλά και ο δρόμος που συνδέει τα χωριά Καλλιθέα - Δρακαίοι. Ως το 100% φτάνει η καταστροφή στους επαγγελματίες στην παραλιακή και τον εμπορικό δρόμο του Βαθέος λόγω της πλημμύρας που ακολούθησε το σεισμό.

Στην Ικαρία δεκάδες σπίτια έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα. Αρκετά ακόμα έχουν υποστεί ζημιές (έχουν υποβληθεί 305 αιτήσεις ελέγχου και έχουν εξεταστεί περίπου 100). Ζημιές ακόμα καταγράφονται σε δίκτυα υποδομών (οδικό δίκτυο, τοιχία αντιστήριξης, δίκτυα ύδρευσης κ.α.). Επιπλέον, σε διάφορα σημεία, τεράστιοι βράχοι βρίσκονται ετοιμόρροποι, απειλώντας ζωές, οικίες, περιουσίες και οδικό δίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Χίο σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί σχολικές μονάδες και το λιμάνι της Χίου.

Είναι πιθανό οι αριθμοί να ανέβουν όσο ολοκληρώνονται οι έλεγχοι, προχωρά ο δευτεροβάθμιος πιο επιστάμενος έλεγχος και βέβαια εξελίσσεται το φαινόμενο.

Φαίνεται επίσης πως εκατοντάδες οικογένειες θα χρειαστεί να στεγαστούν προσωρινά μέχρι την επισκευή των σπιτιών ή και μόνιμα σε περιπτώσεις ολικής καταστροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

      Αντίστοιχα δεκάδες είναι οι μικροί επαγγελματίες που έχουν πάθει καταστροφές στην επιχείρηση τους, με αποτέλεσμα για πολλούς από αυτούς να είναι αμφίβολη η επάνοδός τους στην επαγγελματική τους δραστηριότητα, ειδικά μετά και τα χτυπήματα που έχουν δεχτεί από τη νέα καπιταλιστική κρίση, το σχεδόν ανύπαρκτο τουρισμό φέτος και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αντιμέτωποι με το κλείσιμο της επιχείρησης ή με την απόλυση λόγω των συνεπειών του σεισμού.

Ερωτάται ο Υπουργός για τα μέτρα που θα ληφθούν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Για την επιτάχυνση των ελέγχων σε χώρους δουλειάς, κατοικίες και δημόσια κτίρια των νησιών και για την άμεση αποζημίωση στο 100% των ζημιών σε κατοικίες (ανεξαρτήτως αν πρόκειται για κύρια ή μη) και επιχειρήσεις.

-Για τη στέγαση των κατοίκων που τα σπίτια κριθούν κατεδαφιστέα ή χρήζουν επισκευής για όσο διάστημα χρειαστεί.

-Για να κηρυχθεί και η Ικαρία ως πληγείσα περιοχή και σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να εξαιρεθεί, όπως η Σάμος, από τα εξαγγελθέντα μέτρα ώστε να μην υπάρχουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και το λιανεμπόριο/χονδρεμπόριο που σχετίζεται με επισκευές σπιτιών να συνεχίσει τη λειτουργία του.

-Για να μη γίνει καμία απόλυση με το πρόσχημα της φυσικής καταστροφής και για μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ανακούφισης εργαζομένων και επαγγελματιών, όπως διατυπώνονται και από το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Δηλαδή:

- Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί ως την αποκατάστασή τους

- Να δοθεί έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών

- Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους σε Σάμο και Ικαρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία

- Να διαγραφούν χρέη σε εφορία, ΕΝΦΙΑ, τράπεζες, υποχρεώσεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευση και να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ