× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μείωση 10% του κτηνοτροφικού κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια στη Λέσβο»

Τις δυσκολίες και τον καθημερινό αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων περιγράφει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Στρατής Κόμβος. Ελπίδα για καλύτερες τιμές στο γάλα. Καθηλωμένη η τιμή του ελαιόλαδου στο 1,50 για τον άσσο.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 13/11/2020

«Μείωση 10% του κτηνοτροφικού κεφαλαίου  τα τελευταία χρόνια στη Λέσβο»

Παλεύουν με τα δύσκολα, εν μέσω καραντίνας κορονοϊού και εν μέσω καραντίνας καταρροϊκού πυρετού, εκατοντάδες κτηνοτρόφοι στο νησί μας οι οποίοι φέτος ελπίζουν σε μια καλύτερη τιμή για το γάλα, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, να κρατήσουν τα κοπάδια τους και να παραμείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Λεσβιακή κτηνοτροφία αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 FM και στην εκπομπή «Πρωινοί διάλογοι» ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Στρατής Κόμβος.

Η πληγή του καταρροϊκού πυρετού

Όπως ανέφερε ο Στρ. Κόμβος, το νέο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδι του Μεσοτόπου, αλλά και τα ύποπτα κρούσματα σε πολλές ακόμη εκτροφές του νησιού ζωντανεύουν ξανά τον εφιάλτη της επικίνδυνης αυτής επιζωοτίας η οποία όπως τόνισε ταλαιπωρεί την κτηνοτροφία του νησιού μας για πάνω από μία δεκαετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι ο ορότυπος 4 που βρέθηκε αυτή τη φορά είναι διαφορετικός και πιο επιθετικός ως ασθένεια από τον συνηθισμένο ορότυπο 16 που έχουμε συνήθως στο νησί. Δυστυχώς η Κτηνιατρική Υπηρεσία του νησιού μας, αδυνατεί λόγω υποστελέχωσης να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του τόπου μας και να πράξει τα δέοντα. Από πολλές περιοχές του νησιού, κτηνοτρόφοι αναφέρουν ύποπτα συμπτώματα στα κοπάδια τους και ενώ έχουν ληφθεί δείγματα καθυστερεί σημαντικά η έκδοση των αποτελεσμάτων. Είναι σχεδόν βέβαιο πως όλες αυτές οι περιπτώσεις αφορούν σε καταρροϊκό πυρετό και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Να δοθούν ειδικά εντομοαπωθητικά σκευάσματα στους κτηνοτρόφους να γίνουν ψεκασμοί και απολύμανση στις εκτροφές. Από εκεί και πέρα η Κτηνιατρική υπηρεσία θα πρέπει να βγει έξω να ελέγξει τα ζώα και να στηρίξει τους κτηνοτρόφους μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ανεβαίνει η τιμή στο γάλα

Αναφερόμενος ο Στρ. Κόμβος στην τιμή του γάλακτος φέτος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και οι τιμές θα κινηθούν κοντά στα 90 με 91 λεπτά το κιλό για το πρόβειο γάλα. «Ήδη, σημείωσε έκλεισε συμφωνία με αυτές τις τιμές ο Συνεταιρισμός της Αγίας Παρασκευής. Φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η Λέσβος παίρνει μια καλή τιμή στο γάλα και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Δυστυχώς όμως τα προβλήματα στην κτηνοτροφία του νησιού μας είναι πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ζώων αφού οι παραγωγοί βλέποντας ότι δεν βγαίνουν τα έξοδα αναγκάζονται να πωλούν τα ζώα τους όσο όσο για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων γάλακτος. Με την τιμή αυτή φέτος, οριακά εκτιμούμε ότι θα βγούνε τα έξοδα του παραγωγού. Για κέρδη ωστόσο δεν μπορούμε να μιλάμε αφού γνωρίζουμε ότι το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλό ενώ πολλοί κτηνοτρόφοι είναι χρεωμένοι από τα προηγούμενα χρόνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθηλωμένη η τιμή στο λάδι

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Στρ. Κόμβος αναφέρθηκε στο ελαιόλαδο και στις χαμηλές τιμές της αγοράς. Ως γνωστόν η τιμή από πέρυσι είναι καθηλωμένη στο 1,50 ευρώ το κιλό για τον άσσο και στα 2,20 -2,30 για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. «Φέτος η παγκόσμια παραγωγή, σημείωσε, ακόμη και με τα αποθέματα που ετοιμάζεται να ρίξει η Ισπανία στην αγορά, εκτιμούμε ότι δεν θα καλυφθεί η συνολική ζήτηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ανοδική τάση στην τιμή. Κάτι τέτοιο δεν βλέπουμε και από εκεί συμπεραίνουμε ότι παίζονται διάφορα παιχνίδια εις βάρος των παραγωγών ενώ οι κυβερνήσεις και στην περίπτωσή μας η κυβέρνηση της Ελλάδας παρακολουθεί τις εξελίξεις ως απλός θεατής χωρίς να παρεμβαίνει για να χαράξει μια ενιαία στρατηγική για το λάδι που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εθνικά μας προϊόντα.

Δυστυχώς υπό αυτές τις συνθήκες αργά ή γρήγορα οι ελαιώνες μας θα εγκαταλειφθούν αφού οι παραγωγοί μας δεν μπορούν να βγάλουν ούτε τα βασικά τους έξοδα με την τιμή που έχει σήμερα το ελαιόλαδο».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία