× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ακριβή μου Θέρμανση!

Πώς θα ζεσταθούμε το χειμώνα; Όλες οι λύσεις και οι προτάσεις για ασφαλή και οικονομική θέρμανση. Επιλογές για όλα τα γούστα και πορτοφόλια

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 16/11/2020

Ακριβή μου Θέρμανση!

Μένουμε σπίτι; Ναι μένουμε σπίτι, εφόσον δεν έχουμε άλλη επιλογή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δουλεύουμε στο σπίτι, κάνουμε μάθημα στο σπίτι, γυμναζόμαστε και διασκεδάζουμε στο σπίτι. Πως όμως θα ζεστάνουμε το προσωπικό μας χώρο εν’ όψει του χειμώνα που έρχεται;

Διανύουμε αισίως το Νοέμβρη, τον τελευταίο μήνα του πιο μελαγχολικού φθινοπώρου των τελευταίων ετών και οσωνούπω μπαίνουμε στη χειμερινή περίοδο η οποία απαιτεί καλή προετοιμασία για κάθε σπίτι και νοικοκυριό.

Η ζεστασιά και η θέρμανση του προσωπικού μας χώρου τις κρύες χειμωνιάτικες, ημέρες και νύχτες  της καραντίνας  αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για τον καθένα από εμάς και ειδικά για τις οικογένειες που φιλοξενούν στο σπίτι μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Πως όμως θα ζεσταθεί κανείς σε δύσκολες εποχές όπως αυτή  που ζούμε χωρίς να πληρώσει μια περιουσία;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλοριφέρ και καυστήρες πετρελαίου

Η καλύτερη λύση και η πιο καθαρή και ξεκούραστη θέρμανση θεωρείται το  πετρέλαιο και το γνωστό σε όλους μας καλοριφέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως τις δεκατίες πριν την οικονομική κρίση, το καλοριφέρ ήταν η πιο δημοφιλής επιλογή θέρμανσης σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, κι όχι άδικα. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης  τις παλιές καλές εποχές ήταν εξαιρετικά χαμηλή και έτσι με ένα σχετικά μικρό ποσό που σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνούσε τα 500 ή 600 ευρώ, μπορούσε ο καθένας να φουλάρει τη δεξαμενή του σπιτιού του και να απολαύσει οικονομική θέρμανση όλο το χειμώνα.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο με την φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης και τις αυξημένες τιμές διεθνώς η τιμή του πολύτιμου θερμαντικού υγρού άγγιξε και ξεπέρασε το  1 ή και το 1,5 ευρώ το λίτρο.

Φέτος ωστόσο η συγκυρίες είναι μάλλον ευνοικές για όσους αποφασίσουν να ζεστάνουν το σπίτι τους με πετρέλαιο θέρμανσης. Οι  τιμές στα πρατήρια του νησιού μας κυμαίνονται από 79 έως 85 λεπτά το λίτρο. Χρυσή και σωτήρια συμβουλή σε όσους αποφασίσουν να βάλουν πετρέλαιο είναι να κάνουν προσεκτική έρευνα αγοράς. Μέσα από την ιστοσελίδα www.fuelprices.gr το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του  Υπουργείου  Ανάπτυξης μπορεί κανείς να δει σε πραγματικό χρόνο τις τιμές σε όλα τα πρατήρια της Λέσβου και να κάνει την οικονομικότερη επιλογή. Φυσικά όσοι ανήκουν σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να λάβουν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σόμπες και κλιματιστικά

Μία άλλη,  προσιτή οικονομικά λύση, που επιλέγουν πολλοί καταναλωτές κάθε χρόνο, είναι η θέρμανση με ηλεκτρικές θερμάστρες ή κλιματιστικά.

Στα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής, μπορεί να συμπεριλάβει κανείς το γεγονός ότι η  αγορά μιας απλής ηλεκτρικής θερμάστρας ξεκινά από 50 ευρώ, ενώ αν διαθέσει κανείς λίγα χρήματα παραπάνω δηλαδή 70 ή 80 ευρώ, αγοράζει μία πολύ καλή ηλεκτρική συσκευή θέρμανσης.

Το δεύτερο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης επιλογής, είναι ότι οι ηλεκτρικές θερμάστρες, είναι πολύ εύκολες στη χρήση τους, αρκεί να τις συνδέσεις με την πρίζα. Πρόκειται για καθαρή θέρμανση, που δεν χρειάζεται συντήρηση, δεν λερώνει και δεν μουτζουρώνει, όπως άλλες επιλογές.

Στα μειονεκτήματα, συμπεριλαμβάνεται το γεγονός  ότι είναι δύσκολο να θερμάνει κανείς ένα ολόκληρο σπίτι ή έναν πολύ μεγάλο χώρο με απλή σόμπα ή ηλεκτρική θερμάστρα. Η επιλογή θεωρείται ιδανική για έναν χώρο 20 τετραγωνικών μέτρων περίπου. Επιπλέον, η υγρασία στο σπίτι θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Συμπληρωματικά, για καλύτερη απόδοση των θερμαντικών σωμάτων, οι ειδικοί προτείνουν και τη χρήση αφυγραντήρα, που απορροφά την υγρασία και βοηθά στην καλύτερη θέρμανση του χώρου. Παράλληλα με τη χρήση του αφυγραντήρα, ειδικά σε σπίτια που δεν χρησιμοποιείται συστηματικά κεντρική θέρμανση, αποφεύγονται τα φαινόμενα μούχλας και γενικότερα η ατμόσφαιρα γίνεται πιο υγιεινή.

Το κόστος χρήσης μιας ηλεκτρικής θερμάστρας κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 20 λεπτά την ώρα. Επομένως, για την κάλυψη ενός χώρου 20 τετραγωνικών περίπου για 8 ώρες, το κόστος μπορεί να φτάσει το 1,60 ευρώ. Αντίστοιχα, οι τιμές αυξάνονται αν το δωμάτιο δεν έχει καλή θερμομόνωση ή αν χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία θερμάστρες.

Μία πολύ καλή επιλογή για θέρμανση με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, είναι και τα κλιματιστικά μηχανήματα

Η αγορά κλιματιστικού, είναι πολύ πιο ακριβή επιλογή σε σχέση με την ηλεκτρική θερμάστρα, όμως η απόδοσή του είναι πολύ μεγαλύτερη και επιπλέον πολύ πιο οικονομική.

Το κλιματιστικό λειτουργεί διαφορετικά από την ηλεκτρική θερμάστρα, με την αρχή της ψυκτικής μηχανής.  Επομένως η κατανάλωση σε ρεύμα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την απλή ηλεκτρική σόμπα. Υπολογίζεται  ότι η κατανάλωση αγγίζει τα 8-10 λεπτά την ώρα.

Το πιο οικονομικό κλιματιστικό 9 χιλιάδων BTU ξεκινά σήμερα από 300 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τη μάρκα, το μέγεθος του χώρου που θέλει κανείς να καλύψει, κ.λπ.

 

Πέλετ και κουκούτσι ελιάς

Μία διαφορετική  επιλογή θέρμανσης, την οποία επίσης, επιλέγουν τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες καταναλωτές, είναι η χρήση σόμπας ξύλων ή πέλετ ή καυστήρα πέλετ ή κουκουτσιού ελιάς.

Οι επιλογές αυτές σε σύγκριση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, είναι εξαιρετικά οικονομικές και μπορεί να καλύψουν ένα ολόκληρο σπίτι για μία χειμερινή σεζόν με μόλις 420 ευρώ.

Το κόστος, ωστόσο, της εγκατάστασης ενός καυστήρα πέλετ ή της μετατροπής ενός καυστήρα πετρελαίου σε καυστήρα πέλετ, είναι αρκετά μεγάλο και αγγίζει τα 1.500 ευρώ.

Η αγορά μιας σόμπας πέλετ, η οποία έχει την δυνατότητα κάλυψης ενός ενιαίου χώρου 80 τετραγωνικών περίπου, κοστίζει περίπου χίλια ευρώ.

Σε περίπτωση που ο καταναλωτής προχωρήσει σε αυτή τη δαπάνη, θα κάνει πολύ σύντομα την απόσβεση των χρημάτων που έχει δαπανήσει.

Το κόστος του τσουβαλιού πέλετ κυμαίνεται από 4,80 ευρώ έως 5 ευρώ  και διαρκεί περίπου για 1,5 με 2 ημέρες. Σε περίπτωση, όμως, που επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, η διάρκειά του δεν ξεπερνά τη μία ημέρα.

Η μέση κατανάλωση μιας σόμπας ή ενός καυστήρα πέλετ, είναι περίπου 1-2 κιλά την ώρα και το τσουβάλι έχει περίπου 15 κιλά.

Μία άλλη πολύ οικονομική επιλογή, θεωρείται και το κουκούτσι της ελιάς, που κοστίζει περίπου 210 ευρώ ο τόνος.

Ένα μέσο νοικοκυριό, δηλαδή  που χρησιμοποιεί πέλετ, θα χρειαστούν περίπου 66 τσουβάλια για ολόκληρο τον χειμώνα.

Η θερμαντική αντιστοιχία του τόνου πετρελαίου με τον τόνο της στερεάς καύσιμης ύλης, είναι περίπου 1 προς 2. Δηλαδή, η απόδοση ενός τόνου πετρελαίου που σήμερα κοστίζει σήμερα 800 ευρώ περίπου, είναι όσο δύο τόνοι στερεάς καύσιμης ύλης. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι για το μεν πέλετ χρειάζεται κανείς για δύο τόνους περίπου 660 ευρώ, για το μεν κουκούτσι ελιάς, το κόστος είναι ακόμη μικρότερο και φτάνει στα 420 ευρώ. Στα μειονεκτήματα του καυστήρα  και της σόμπας πέλετ μπορεί να αναφέρει κανείς τη διαδικασία καθαρισμού από τις στάχτες και τις μουτζούρες.

 

Τζάκι και ενεργειακό τζάκι

Για τους λάτρεις των παραδοσιακών τρόπων θέρμανσης, υπάρχει η επιλογή του απλού ή του λεγόμενου ενεργειακού τζακιού, το οποίο με την κατάλληλη μετατροπή μπορεί να συνδεθεί και με σώματα καλοριφέρ.

Το κόστος για την αγορά ξύλων είναι σχετικά μικρό και φτάνει περίπου στα 100 ευρώ ανά φορτίο αγροτικού αυτοκινήτου.

Ειδικά στη Λέσβο  είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί στον τομέα αυτό, αφού ο τόπος μας διαθέτει άφθονα καυσόξυλα που προέρχονται από τους παραδοσιακούς ελαιώνες του νησιού.

Το ξύλο της ελιάς κατά την καύση του παράγει μικρή και ήρεμη φλόγα, ενώ ανάβει σχετικά εύκολα. Οι ειδικοί  ξυλείας συστήνουν στους καταναλωτές την ελιά ως το καλύτερο ξύλο που μπορούν να προμηθευτούν για το τζάκι τους. Καίγεται αργά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της φωτιάς προσφέροντας οικονομική θέρμανση στον χώρο.

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους