× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αυτά είναι τα ελαιόδενδρα που κάνουν τας ελίτσας» κ. Παπαευαγγέλου;

Με αφορμή τη γνωμάτευση της μεγαλογιατρού, παιδιάτρου λοιμωξιολόγου ότι για την έξαρση κρουσμάτων του κορονοϊού σε περιοχές όπως η Μυτιλήνη φταίει η συγκομιδή της ελιάς!!!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 14/11/2020

«Αυτά είναι τα ελαιόδενδρα που κάνουν τας ελίτσας» κ. Παπαευαγγέλου;

Οι παροικούντες την προσωπική και επαγγελματική μου «Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν την πλήρη άγνοια μου για οτιδήποτε αφορά την αγροτική οικονομία. Ακόμα και για αυτήν την τοπική. Αλλά και για το «σπορ» των Μυτιληνιών και όχι μόνο των αγροτών αλλά ακόμα και των ντόπιων πανεπιστημιακών, από τα μέσα του φθινοπώρου μέχρι τα μέσα του χειμώνα να μαζεύουν τις ελιές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελιές που πολλούς από αυτούς τους μεγάλωσαν και τους σπούδασαν και θεωρούν ντροπή να τις αφήσουν κατάφορτες με τον καρπό τους. Χώρια που βγάζουν και το λάδι τους και δεν καταντάν σαν και μένα. Που αμιγώς εργατικής καταγωγής ένεκα δε βρέθηκα σε λιοχώραφο ούτε από περιέργεια. Να δω πώς μαζεύουν τις ελιές. Κάπως έτσι «κατάντησα» (για τους υπόλοιπους Μυτιληνιούς αυτό είναι κατάντια) να είμαι από τους ελάχιστους που προμηθεύομαι λάδι… από το σούπερ μάρκετ. Και τι λάδι; Κατά τη Λεσβιακή παροιμία που σατιρίζει την άγνοια του πελάτη του Τούρκου χασάπη «Να Χασάν παράδις. Δώσι μι κουκάλις».

Δεδομένων όλων ετούτων, ούτε εξέφρασα ποτέ μου άποψη για το λιομάζωμα, λέξη δεν έγραψα 35 χρόνια δημοσιογραφίας για ετούτο. Στην αγορά όμως και στις παρέες άκουγα για ετούτο και για το άλλο. Φέτος άκουσα (και ένιωσα γιατί ακόμα ποτίζω τις γλάστρες μου) για την ανομβρία που μαστίζει το νησί και τις ελιές που και λίγες είναι λέει (δεν είναι «μαξουλοχρονιά» κατά την τοπική γλώσσα) αλλά και «πέτρες» είναι που πάει να πει χωρίς χυμό άρα χωρίς προοπτική να παράξουν λάδι.

Άρα κανείς δε πάει να μαζέψει τις ελιές στο νησί κι όσοι το έκαναν σε μια εκδρομή ένα Σαββατοκύριακο στο κτήμα, έβγαλαν τις αναγκαίες ποσότητες για να τις κάνουν «βρώσιμες» φρέσκες – «τσακιστές» που λένε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τούτα και τα άλλα θέλω να σας πω πως χθες Παρασκευή ακούγοντας τη μεγαλογιατρό παιδίατρο καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Διευθύντρια της πανεπιστημιακής Γ’ παιδιατρικής κλινικής και Σύμβουλο ιδιωτικού θεραπευτηρίου (ως εκ του Νόμου δικαιούται) αναφώνησα (το ομολογώ απρεπές έναντι της στίβος των διδακτορικών της κυρίας) «τι λες κυρά μου»;

Μόλις την είχα ακούσει βλέπετε παρά τον Χαρδαλιά καθήμενη να λέει για την αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα, (sic). Και πως η έξαρση πιθανά σε αυτές τις περιοχές μεταξύ των οποίων και η Μυτιλήνη, να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς.

Αναρωτιέμαι από χθες και με αφορμή το ότι η επιστήμονας γνωμάτευσε έξαρση λόγω λιομαζώματος που δεν έχει καν ξεκινήσει. Αναρωτιέμαι για την Επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που μάλλον κουβαλάν και τις προσωπικές τους πολιτικές απόψεις και τις εμμονές (ου μην αλλά και τις θρησκευτικές) στις συσκέψεις πέραν της επιστημοσύνης τους την οποία και μόνο θα έπρεπε να βάζουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καθόλα σεβάσμια και αχρείαστη να ‘ναι κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, πριν σε εθνικό δίκτυο πετάξει την «κοτσάνα» ότι πιθανά η έξαρση κρουσμάτων του κορονοιού σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Φωκίδα, η Μεσσηνία, και η Μυτιλήνη να σχετίζεται με τη συγκομιδή της ελιάς δε ρώτησε; Δε πήρε ένα συνάδελφο της στο νησί, ένα Μυτιληνιό φοιτητή της ρε που να πάρει, να τον ρωτήσει «στη Μυτιλήνη ρε συνάδελφε αρχίσατε να μαζεύετε ελιές;»

Η χθεσινή κουβέντα της κ. Παπαευαγγέλου δε δείχνει παρά τον πανικό των ειδικών. Ναι τον ΠΑΝΙΚΟ. Τα μοντέλα τους δεν τους βγαίνουν. Οι προτάσεις τους και η υλοποίηση τους με τη μορφή κυβερνητικών αποφάσεων (οι οι κυβερνητικές αποφάσεις που εμβαπτίζονται επιστημονικές προτάσεις;) δεν είναι παρά μέτρα που προτείνονται από ειδικούς που τρέχουν πίσω από νούμερα.

Νούμερα με αρρώστους, διασωληνωμένους συνανθρώπους μας, νεκρούς! Νεκρούς που θάβονται μόνοι τους. Σε μια σακούλα. Στην άκρη ενός νεκροταφείου. Πρωταγωνιστές στην επανάληψη ενός άγνωστου τους, λοιμού της αρχαίας Αθήνας! Μιας άλλης μεσαιωνικής πανούκλας.Και για ετούτο φταίει ο «απείθαρχος» λαός. Αυτοί που πάνε.. και μαζεύουν τις ελιές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιτροπή των ειδικών που όλοι μαζί ρίχνουν νερό στο μύλο ψεκασμένων, μυθομανών, ακροδεξιών αγράμματων και συνομωσιολόγων, αυτών που όλοι μαζί δουλεύουν το σέικερ της διαλυόμενης κοινωνίας, ότι απέμεινε από αυτήν, που ουρλιάζουν στο διαδίκτυο, το μόνο χώρο που μπορούν να επιβιώσουν ως αναερόβια ανεγκέφαλα φυτά.

Αυτοί που από χθες θεωρητικοποίησαν την «Παπαευαγγέλεια» θεωρία. «Τα βλέπετε; Θέλουν να τελειώσουν ΚΑΙ την ελαιοκαλλιέργεια στο νησί» κραυγάζουν. Και γίνονται πιστευτοί. Και γιατί να μη γίνονται; Κοτζάμ μεγαλογιατρός, παιδίατρος καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Διευθύντρια της πανεπιστημιακής Γ’ παιδιατρικής κλινικής και Σύμβουλος ιδιωτικού θεραπευτηρίου (ως εκ του Νόμου δικαιούται) τα είπε… Παρακαθήμενη και της κ. Κεραμέως βεβαίως βεβαίως.

Όσον αφορά τον κορονοϊό; Που θα πάει; Στο τέλος θα μπερδευτεί με τα καθημερινώς λαμβανόμενα μέτρα σε συνθήκες πανικού και θα μας παρατήσει κι αυτός. Θα σηκωθεί και θα φύγει….

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου