× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν θα αφήσουμε τις κοινότητες να χαθούν χωρίς μάχη»

Συνέντευξη του προέδρου Λουτρών Βασίλη Μαμώλη για την προσπάθεια του Δικτύου να σωθεί η κάλπη και η αυτονομία των Κοινοτήτων

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 1/12/2020

«Δεν θα αφήσουμε τις κοινότητες να χαθούν χωρίς μάχη»

Έτοιμο να δώσει νέους αγώνες για την προάσπιση των συμφερόντων και της αυτονομίας των κοινοτήτων του νησιού μας και της χώρας μας γενικότερα, εμφανίζεται το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου το οποίο αντέδρασε έντονα από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των κοινοτικών συμβουλίων στο πλαίσιο νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για το θέμα αυτό στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο Κοινοτάρχης Λουτρών και  υπεύθυνος για τις κοινότητες του Δήμου Μυτιλήνης στο Δίκτυο Κοινοτήτων, Βασίλης Μαμώλης, αναφέρθηκε στις διαχρονικές προσπάθειες των κοινοτήτων του νησιού μας για επιβίωση και αυτονομία, πριν και μετά τον Καλλικράτη και στον αγώνα που έδωσαν πριν την ψήφιση του Κλεισθένη για την καθιέρωση της τρίτης αυτοδιοικητικής κάλπης.

Η υποβάθμιση των χωριών ξεκίνησε από τον «Καποδίστρια» 

«Το πρώτο βήμα για την απώλεια της αυτονομίας των κοινοτήτων μας έγινε με το πρώτο νομοσχέδιο συνένωσης των κοινοτήτων σε δήμους, το λεγόμενο Καποδίστρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Καλλικράτης το 2010 ισοπέδωσε κυριολεκτικά και μεταφορικά την αυτονομία των κοινοτήτων και καταδίκασε τους προέδρους να είναι συνεχώς με το χέρι απλωμένο στην εκάστοτε δημοτική αρχή. Όταν ήρθε προς διαβούλευση ο Κλεισθένης από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι αρχικές προθέσεις ήταν πολύ διαφορετικές ως προς την ύπαρξη και τη αυτονομία των κοινοτήτων.

«Ο Κλεισθένης υιοθέτησε τις προτάσεις μας»

Ως Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, δώσαμε μεγάλο αγώνα. Καταθέσαμε σειρά προτάσεων και είχαμε διαδοχικές συναντήσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών. Χρειάστηκαν πολλές συζητήσεις και μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Ευτυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση μας άκουσε και υιοθέτησε μεγάλο μέρος των προτάσεων μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ΝΔ πετσόκοψε αρμοδιότητες και πόρους»

Ο Βασίλης Μαμώλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην περικοπή των αρμοδιοτήτων και των πόρων που είχαν θεσμοθετηθεί, από τον Κλεισθένη, όπως είπε,  για τις κοινότητες, αμέσως μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση  η Νέα Δημοκρατία, το καλοκαίρι του 2019.

«Παρά το γεγονός ότι και τότε κληθήκαμε να καταθέσουμε απόψεις και προτάσεις, και προς στιγμήν θεωρήσαμε ότι είχαμε πείσει τους βουλευτές και τον Υπουργό Εσωτερικών, εντούτοις το αποτέλεσμα μας απογοήτευσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα ο Υφυπουργός Θ. Λιβάνιος φαίνεται ότι ετοιμάζεται να καταργήσει την τρίτη κάλπη για την αυτόνομη εκλογή κοινοτικών συμβουλίων, με την αστεία δικαιολογία ότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Έχουν βάλει ως στόχο να αποδυναμώσουν εντελώς τις κοινότητες και να εκλέγονται διαφορετικοί πρόεδροι από αυτούς που ψηφίζει και επιλέγει ο κόσμος, με συνδιασμούς εξαρτόμενους από την εκάστοτε δημοτική αρχή.

«Θα δώσουμε μάχη»

Δεν απογοητευόμαστε ούτε παραιτούμαστε. Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης των κοινοτήτων της χώρας μας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας και πολύ αγώνα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι το 2023, έως τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν, σημείωσε με νόημα ο κοινοτάρχης Λουτρών Βασίλης Μαμώλης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες