× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απείχε από τη συζήτηση του προϋπολογισμού η παράταξη Καλογήρου

Έσπασε το εμπάργκο και συμμετείχε κανονικά στη συνεδρίαση ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/12/2020

Απείχε από τη συζήτηση του προϋπολογισμού η παράταξη Καλογήρου

Απείχε από τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2021 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η παράταξη «Εμείς για το Αιγαίο» της Χριστιάνας Καλογήρου, με το αιτιολογικό ότι δεν έγινε επαρκής διαβούλευσης για το προσχέδιο πριν αυτό έρθει προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Την επιστολή της παράταξης, στην οποία αιτιολογείτο η απόφαση της αποχής από τη συνεδρίαση υπέγραφαν τα μέλη της παράταξης που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή και τα οποία μεταξύ άλλων κατείγγηλαν ανισομερή κατανομή κονδυλίων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ο μοναδικός από την παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης που έσπασε το εμπάργκο και συμμετείχε στη συνεδρίαση, ήταν ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος για τον οποίον ο Θ. Βαλσαμίδης, επέλεξε να διαφοροποιηθεί είναι επειδή ο ίδιος θεωρεί τη συνεδρίαση για την ψήφιση και συζήτηση του προϋπολογισμού ως κορυφαία διαδικασία και ανεξαρτήτως με το αν συμφωνεί κανείς ή όχι με όσα κατατίθενται στην εισήγηση, εφόσον είναι εκλεγμένος από τους πολίτες να υπηρετήσει τη θέση αυτή, οφείλει να προσέλθει στο Συμβούλιο, να καταθέσει την άποψή του και να ψηφίσει ή να καταψηφίσει αναλόγως με αυτά που πιστεύει.

Στην τοποθέτησή του ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οφείλει να συνδράμει ενεργά και να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία στη δύσκολη αυτή συγκυρία που βιώνουν αυτή τη στιγμή οι πολίτες των νησιών μας. Όπως τόνισε η Επιστρεπτέα Προκαταβολή αποτελεί σημαντική δράση η οποία όμως θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με χρήματα της Περιφέρειας από κωδικούς και δράσεις οι οποίες λόγω των καταστάσεων δεν θα αξιοποιηθούν, όπως είναι οι εκδηλώσεις, τα ταξίδια για συμμετοχή σε εκθέσεις κ.λπ. Πιο συγκεκριμένα ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του:

«Σ’ αυτή την δύσκολη λοιπόν εποχή, το ζητούμενο είναι οι πρωτοβουλίες που πρέπει ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να πάρουμε, πέρα από την τρέχουσα καθημερινή δραστηριότητα, για να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία & την τοπική οικονομία.

Αξιοποιώντας τα διαθέσιμα ταμειακά υπόλοιπα, τους πόρους των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, όπως το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τους πόρους των ΚΑΠ, αλλά και από πόρους που εξοικονομούνται από δαπάνες που περικόπτονται λόγω της υφιστάμενης κατάστασης όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις που δεν πραγματοποιούνται, από πρόσθετες δαπάνες μεταφοράς μαθητών που δεν θα απαιτηθούν κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο, εκδηλώσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν και για το επόμενο διάστημα δεν φαίνεται ότι πρόκειται να πραγματοποιηθούν, θα πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες στις εξής κατευθύνσεις:

  • Να ενισχύσουμε περαιτέρω την δημόσια υγεία, η οποία έχει σηκώσει τεράστιο βάρος για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έχει πολύ μεγάλες ανάγκες τόσο σε προσωπικό, όσο και σε εξοπλισμό. Ας συζητήσουμε λοιπόν με τις διοικήσεις των Νοσοκομείων για τις σημερινές ανάγκες και τις προτεραιότητες τους.
  • Κοινωνική μέριμνα για τους αδύναμους συμπολίτες μας. Αν δεν πάρουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή σήμερα, πότε θα πάρουμε;
  • Είναι επιτακτική ανάγκη να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις με πρωτοβουλίες όπως το Πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την χορήγηση μη επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω του ΕΣΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή αιτήσεων, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων που θα υποβληθούν. Ας εξαντήσουμε τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο τέλος αυτής της πολύ δύσκολης κατάστασης, οι τοπικές επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας να παραμείνουν «ζωντανές» και να μπορούν να κάνουν την επανεκκίνηση τους.
  • Η υλοποίηση των δημοσίων έργων φέρνει πάντα νέες θέσεις εργασίας και πόρους στην τοπική οικονομία. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να ενισχύσουμε με προσωπικό τις Τεχνικές Υπηρεσίες για να τρέξει η υλοποίηση των ενταγμένων έργων με γρηγορότερους ρυθμούς.
  • Η πληγείσα Σάμος αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει ως Περιφερειακό Συμβούλιο. Ποιες είναι οι ανάγκες και πως θα συνδράμουμε ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην αποκατάσταση των ζημιών;

Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς, προτάσεις υπάρχουν.

Και κριτική θα υπάρχει, να μην σαν εχοχλεί, όταν αυτή είναι καλοπροαίρετη.

 Αν υπάρχουν Περιφερειακές Ενότητες που έχουν μείωση των διαθέσιμων πόρων, π.χ. ακούστηκε για τα λειτουργικά της Π.Ε. Λήμνου, αν υπάρχει μείωση να την διορθώσουμε σήμερα, ας συμπληρώσουμε το ποσό αυτό από την Π.Ε. Λέσβου.

Πέρυσι η ψήφος μου για τον Π/Υ ήταν θετική, περιμένοντας να δούμε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφερειακής Αρχής. Σήμερα, 1 χρόνο μετά, νέο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχει, ποιο είναι το όραμα και οι προτεραιότητες μας εκτός από την συνέχιση των ήδη ενταγμένων έργων; Εύχομαι να έρθει σύντομα προς συζήτηση, έως τότε αναμένουμε .Η ψήφος μου σήμερα θα είναι λευκό», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Όχι άλλα χαράτσια στους πολίτες της Μυτιλήνης»

Η «Δημοκρατική Μυτιλήνη» καταγγέλλει τις επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της Μυτιλήνης από την απόφαση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου να μετατρέψει τον Επιβατικό Λιμένα σε χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επαναφέρει η κυβέρνηση την Ανώνυμη Εταιρεία για τις ιαματικές πηγές»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο σχέδιο νόμου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στο Κάστρο Μυτιλήνης

Έσπευσε η πυροσβεστική, έληξε το συμβάν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο της Μυτιλήνης

Λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο διανομής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Οι απινιδωτές σώζουν ζωές»

Πρόταση για την προμήθεια απιδινωτών για τα αθλητικά σωματεία του Δήμου Μυτιλήνης, κατέθεσε ο δημοτικός Σύμβουλος της Πυξίδας Δημήτρης Μαλλιαρός
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πάνε κι αυτά;

Η Διαχειριστική Αρχή διατύπωσε αρνητική γνώμη σε δυο έργα του Δήμου Μυτιλήνης προς ένταξη στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

`Εφυγε ο Αριστείδης Κυριαζής ... ορφάνεψε η Καλλονή και η Λέσβος

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιουνίου, στις 11.30 π.μ.. στο Α' νεκροταφείο Αθηνών
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τρέχουν να προλάβουν το έργο του 6ου Δημοτικού Σχολείου

Η απόφαση της Διαχειριστικής αρχής που έθεσε «υπό επιτήρηση» το έργο ενεργοποίησε το Δήμο Μυτιλήνης. Δέσμευση Τζιμή για δημοπράτηση σε μια εβδομάδα και ολοκλήρωση του έργου το Σεπτέμβριο του 2023!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Με τον Ορειά στο ολόγιομο φεγγάρι

Πεζοπορία το Σάββατο στον κόλπο της Γέρας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες περίφραξης στο Σάρλιτζα

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των μελετών για την έκδοση της οικοδομικής άδειας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο κ. Γεωργιάδης να ζητήσει συγνώμη στους ασθενείς, όχι σε εμάς»

Εφ’ όλης της ύλης για τα έργα που έτρεξε, αυτά που χάνονται, το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο π. βουλευτής Γιώργος Πάλλης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέες απόπειρες τηλεφωνικής απάτης στη Μυτιλήνη

Επιτήδειοι απατεώνες προσεγγίζουν ως δήθεν πελάτες, εμπόρους της πόλης και με την αιτιολογία της εκ παραδρομής καταβολής χρημάτων, ζητούν την κατάθεση μεγάλων ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς