× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

3.823 επιχειρηματίες διεκδικούν... 103 εκατομμύρια ευρώ

Ενώ το ποσό που διαθέτει η Περιφέρεια είναι 40 εκατ. ευρώ- Τι είπε ο Περιφερειάρχης στο ρ/σ του «Ν»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 15/1/2021

3.823 επιχειρηματίες διεκδικούν... 103 εκατομμύρια ευρώ
' χρόνος ανάγνωσης

3.823 αιτήσεις κατατέθηκαν από επιχειρηματίες των νησιών του βορείου Αιγαίου, διεκδικώντας το υπέρογκο ποσό των... 103 εκατομμύρια ευρώ ανταποκρινόμενοι στην Πρόσκληση «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 1 στις 2,3 επιχειρήσεις που ζήτησαν ενίσχυση, θα μείνουν εκτός χρηματοδότησης, καθώς η Περιφέρεια και η Διαχειριστική Αρχή θα επιχορηγήσουν με 40 εκατομμύρια όσους επλήγησαν από την πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εμείς διαθέτουμε 40 εκατομμύρια. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα καθοριστεί από το υπουργείο και θέλουμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για να δοθεί άμεσα η επιχορήγηση» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση γίνεται βάσει της μοριοδότησης, μιλώντας στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή της Μαρίας Χατζηγεωργίου «Πρωινοί Διάλογοι».

Ο κ. Μουτζούρης εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούνιο θα δοθεί η επιχορήγηση, ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έληξε χτες, Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης (κεφάλαιο κίνησης) ώστε να παρασχεθεί στοχευμένα, δημόσια στήριξη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου.

Το μέτρο εντάσσεται σε καθεστώς ενίσχυσης που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης για το Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία λόγω των επιπτώσεων της νόσου covid_19.

Καλύπτεται Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των δηλωθέντων εξόδων της επιχείρησης κατά το έτος 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συνολικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της δράσης, ανήρθε σε 25.000.000 ευρώ αρχικά και στη συνέχεια στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Επιλέξιμοι Δικαιούχοι είναι Υφιστάμενες Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, που νομίμως λειτουργούν την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στους ΚΑΔ σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της Πρόσκλησης.

Σε δελτίο τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αναφέρονται αναλυτικά τα στοιχεία των αιτήσεων του προγράμματος:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ολοκληρώθηκε χτες  14.01.2021 η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα Στήριξης των Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid 19, μετά από σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ανέρχονται σε 3.823, με συνολική αιτούμενη επιχορήγηση 103. 377.789,3 ευρώ ενώ η συνολική δαπάνη της παρούσας δράσης ανέρχεται σε 40.000.000 ευρώ.

Η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνει από τα αρμόδια όργανα, ώστε να ενισχυθεί άμεσα το παραγωγικό δυναμικό των νησιών μας, που τόσο έχει πληγεί από την πρωτοφανή πανδημία.

Ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης τόνισε σχετικά:

« Ολοκληρώθηκε χτες η πρώτη φάση του Προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων για τον Covid 19 και από δω και πέρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία με την αξιολόγηση των αιτήσεων και την χρηματοδότηση. Το επόμενο διάστημα θα πέσουν στην τοπική κοινωνία  40 εκατομμύρια ευρώ και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένη  ως Περιφερειακή Αρχή γιατί είμαστε μεταξύ των πρώτων σε δαπάνη Περιφερειών, έχοντας εξασφαλίσει το μέγιστο ποσό που μπορούσαμε αυτή την περίοδο. Στόχος μας  είναι να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους της αγοράς και ήδη μαζί με τους συνεργάτες μου αναζητούμε τρόπους προς αυτήν την κατεύθυνση.  Θέλω να συγχαρώ τους υπαλλήλους της Διαχειριστικής Αρχής για την άψογη μέχρι τώρα συνεργασία που έχουμε και για  την αποτελεσματικότητα τους στην υλοποίηση μεγάλων και δύσκολων προγραμμάτων, προς όφελος της κοινωνίας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Ψαρών

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Μουτζούρη εντάσσεται στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η Βάσω και οι δύο βουλευτές στις επιτροπές του συνεδρίου

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα όσων συμμετέχουν στις γραμματείες της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του Κινήματος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μαθήματα χορού στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Μυτιλήνης

Κάθε Δευτέρα από 5.00 το απόγευμα ως τις 9.00 το βράδυ με υπεύθυνο τον Κώστα Αγκοπιάν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΛΗΜΝΟΣ: Συνάντηση εργασίας για τα ζητήματα των κοινωνικών λειτουργών

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, με το οποίο ο Δήμος στηρίζει το αίτημα για την ένταξη των κοινωνικών λειτουργών στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Λέσβο ο δήμαρχος της ισπανικής πόλης ChiriveI

Στο πλαίσιο του προγράμματος «GOV4ΑLL» που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Λέσβο και στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Μυτιλήνης μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προς πλήρη λειτουργία ο νέος Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου

Η τροποποίηση του καταστατικού εγκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση στη Μυτιλήνη. Αντιδράσεις είχαν προηγηθεί για τη συνένωση των φορέων σε έναν ενιαίο οργανισμό
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί της Περιφέρειας για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Με ίδιους πόρους και μέσα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εφαρμόζει προληπτικά μέτρα στα λιμάνια του νησιού, μετά τα πρώτα κρούσματα στη Νάξο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Για μια Μυτιλήνη με δική της «Ορχήστρα Νέων»

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Εριφύλη Χιωτέλλη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Λεμπέσης παρουσίασαν τον απολογισμό και τις επόμενες δράσεις που καθιστούν τη Μυτιλήνη κέντρο μουσικής εξωστρέφειας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Οι «ΠΕΚ‑τες» επιστρέφουν στα ερτζιανά του «Ν» 99 fm!

Συνεντεύξεις, σχολιασμός και παρεμβάσεις κάθε Τετάρτη, 8–9 μ.μ., με τον Δημήτρη Ευσταθίου και τον Γιάννη Ζαφειρίου
ΧΩΡΙΑ

Αποκαταστάθηκε ο δρόμος Μελίντας – Πλωμαρίου μετά την πτώση του βράχου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ολοκλήρωσε σε μία εβδομάδα τις εργασίες απομάκρυνσης και αποκατάστασης του οδοστρώματος
ΧΩΡΙΑ

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ιγνατίου στη Μονή Λειμώνος

Πλήθος πιστών στην Καλλονή για τον εορτασμό του Αγίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοδική η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης το 2025

Αύξηση 3,4% στους επιβάτες. Πάνω από 485.000 μετακινήσεις σε εννέα μήνες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ