× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Καταργούν την κάλπη των κοινοτήτων και τις πολύ μικρές κοινότητες»

Τους φόβους για περαιτέρω συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων και πιθανή κατάργηση των κοινοτήτων εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Κίμων Χρυσίδης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 25/1/2021

«Καταργούν την κάλπη των κοινοτήτων και τις πολύ μικρές κοινότητες»

Αγώνα δρόμου για να προλάβουν τις εξελίξεις, πραγματοποιούν όλα τα Δίκτυα Κοινοτήτων της χώρας, αυτή την περίοδο εν’ όψει του νέου νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ετοιμάζεται να φέρει προς διαβούλευση και στη συνέχεια προς έγκριση η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Κίμων Χρυσίδης, αναφέρθηκε στις προθέσεις της κυβέρνησης από τη μία πλευρά να καταργήσει την Απλή αναλογική και από την άλλη να καταργήσει την κάλπη για την ανεξάρτητη εκλογή κοινοτικών συμβουλίων.

«Έχουμε ξαναδεί το έργο…»

«Δυστυχώς σημείωσε, εμείς οι παλιοί κοινοτάρχες του νησιού, έχουμε ξαναδεί το έργο, το 2011 όταν με τον Καλλικράτη εκλεγόταν στα χωριά οι συνδυασμοί που στηριζόταν από την εκάστοτε δημοτική αρχή και οι οποίοι πολλές φορές ήταν τρίτοι και τέταρτοι σε αριθμό ψήφων. Αυτό προφανώς θέλει να κάνει και τώρα η κυβέρνηση καταργώντας την ανεξάρτητη κάλπη με την αιτιολογία ότι είναι αντισυνταγματική διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου που να έχει χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την κάλπη των κοινοτήτων. Το ζήτημα αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο και στην κυβέρνηση οι αρμόδιοι υπουργοί το γνωρίζουν πολύ καλά».

Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδας

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Κίμων Χρυσίδης αναφέρθηκε στην οργάνωση των κοινοτήτων όλης της χώρας μέσω ενός πανελλήνιου δικτύου κοινοτήτων το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία συγκρότησης και το οποίο θα αναλάβει την οργάνωση της προσπάθειας και το κοινό μέτωπο του αγώνα για την διατήρηση της ανεξαρτησίας των κοινοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μια ιστορική τηλεδιάσκεψη για τα χρονικά των Κοινοτήτων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή   με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος. Στην διαρκείας 2 ωρών τηλεδιάσκεψη έδωσαν το παρόν Πρόεδροι και Σύμβουλοι Κοινοτήτων από κάθε γωνιά της Ελληνικής επικράτειας συζητώντας τις αλλαγές στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί. Στην συζήτηση υπήρχε πλήρης ταύτιση των απόψεων ότι το νομοσχέδιο που σχεδιάζεται κινείται προς την λάθος κατεύθυνση σχετικά με το θέμα των Κοινοτήτων».

Η ΚΕΔΕ πολεμάει τις κοινότητες  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο Κίμων Χρυσίδης στο ρόλο της ΚΕΔΕ σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι το επίσημο όργανο των δήμων της χώρας, δεν στηρίζει τα αιτήματα των κοινοτήτων και πολεμάει την προσπάθεια που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια για την ανεξαρτησία τους και τη δυνατότητα διαχείρισης των προβλημάτων της καθημερινότητας.

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε μέσω του νομοσχεδίου του  Κλεισθένη η προσπάθεια για ανεξαρτησία των κοινοτήτων με ξεχωριστή κάλπη και κατανομή πόρων απευθείας από το Υπουργείο, η ΚΕΔΕ και οι μεγαλοδήμαρχοι της χώρας στάθηκαν απέναντι και πολέμησαν αυτή την προοπτική.

Το χειρότερο όλων δε, είναι ότι αυτή η δυνατότητα έστω και περιορισμένης διαχείρισης πόρων που έδινε ο Κλεισθένης, καταργήθηκε πριν ακόμη εφαρμοσθεί από την παρούσα κυβέρνηση η οποία αμέσως μόλις ανέλαβε, πέρασε νομοσχέδιο που περιόριζε σημαντικά τα μικρά προνόμια που είχαν δοθεί.

Καταργούν τις πολύ μικρές κοινότητες (;)

Η χαριστική βολή θα δοθεί με το νέο νομοσχέδιο το οποίο δυστυχώς εκτός από την κατάργηση της ανεξάρτητης κάλπης, φημολογείται ότι θα  καταργήσει και τις πολύ μικρές κοινότητες. Αυτό θα αποτελέσει ταφόπλακα για τα μικρά χωριά της υπαίθρου, των 100, 200 και 300 κατοίκων, που έχουν στο πλευρό τους τον πρόεδρο για να φροντίζει τα καθημερινά προβλήματα».

Επαφές και διαβούλευση

Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον Κ. Χρυσίδη το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου θα έρθει σε επαφή με τους δημάρχους, τα δημοτικά συμβούλια και την τοπική κοινωνία των χωριών μας ενώ θα επιδιώξει συναντήσεις με βουλευτές, κόμματα ακόμη και τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών.  «Ευελπιστούμε σημείωσε, ότι  στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα γίνει για το νέο νομοσχέδιο, θα  προσκληθούμε στην Επιτροπή της βουλής για να καταθέσουμε τις απόψεις μας».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση οι ύβρεις Γεωργιάδη κατά εργαζομένων και υγειονομικών

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και εργατικό κίνημα πού δε θα αρκείται σε συμβολικές κινήσεις, μπορεί να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική σημειώνει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Λέσβου σε σχόλιο της για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Blue Carrier 1 στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Πρώτη προσέγγιση του Ro - Ro της Blue Star Ferries στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε ευρώ στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου

Η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Παρασκευΐδη αποκαλύπτει πως από τα 17,7 δις ευρώ προνομιακών δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ούτε ευρώ δεν έφθασε στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Στη Λέσβο το Αγιο Φως με την Sky Express

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός προς όλους τους προορισμούς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη