× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Το φθινόπωρο στον αέρα οι πρώτες προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ»

Προχωρούν οι συζητήσεις και η διαβούλευση με δήμους και με φορείς για το σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής περιόδου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 19/2/2021

«Το φθινόπωρο στον αέρα οι πρώτες προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ»

Ο έγκαιρος προγραμματισμός  και ο σωστός σχεδιασμός έργων και δράσεων, αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων στην Αυτοδιοίκηση, ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο αντιπεριφεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου αρμόδιος για ζητήματα προγραμματισμού και ανάπτυξης Παναγιώτης Χριστόφας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ορίζοντα τη νέα δεκαετία

Όπως σημείωσε ο Παν. Χριστόφας η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα απαιτητική και παραγωγική ταυτόχρονα αφού καθημερινά πραγματοποιούνται συζητήσεις και συναντήσεις με φορείς για το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ το οποίο όπως είπε θα είναι ενισχυμένο χρηματοδοτικά κατά 100 εκατομμύρια ευρώ  σε σύγκριση με την προγραμματική περίοδο που ολοκληρώνεται σήμερα.

«Αυτό που μας  διδάσκει η εμπειρία ειδικά στα μεγάλα έργα είναι πως όσο καλύτερο σχεδιασμό κάνει κανείς τόσο λιγότερα προβλήματα θα βρει μπροστά του κατά την υλοποίηση των έργων αυτών, είτε τεχνικά, είτε γραφειοκρατικά είτε άλλες αστοχίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα η περίοδος που διανύουμε σήμερα είναι πολύ σημαντική διότι γίνεται σχεδιασμός έργων για την επόμενη δεκαετία».

Αναφερόμενος ο Παναγιώτης Χριστόφας στα χρονοδιαγράμματα έναρξης της νέας προγραμματικής περιόδου, σημείωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι πρώτες προσκλήσεις να βγούνε στον αέρα το φθινόπωρο του 2021 αφού βέβαια προηγηθούν οι απαιτούμενες διαβουλεύσεις και εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Παράλληλα σημείωσε, ο αντιπεριφερειάρχης, εργαζόμαστε και προς την κατεύθυνση παρακολούθησης του υφιστάμενου προγράμματος το οποίο πρέπει να κλείσει το αργότερο έως το τέλος του 2023. Οι ρυθμοί απορρόφησης του προγράμματος είναι πολύ καλοί, έχουμε ανέβει θέσεις σε σχέση με τη γενική κατάταξη των Περιφερειών και αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Παναγιώτης Χριστόφας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι δήμοι αυτοί τη στιγμή θα πρέπει να εστιάσουν σε δύο βασικούς άξονες σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και την υλοποίηση των ΕΣΠΑ. Ο πρώτος άξονος, ανέφερε, είναι ο σχεδιασμός και η εκπόνηση μελετών για έργα που θα ενταχθούν στην προγραμματική περίοδο που έρχεται. Είναι σημαντικό, είπε να υπάρχουν ώριμες μελέτες οι οποίες θα μπορέσουν να απορροφήσουν χρήματα και να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των μελετών αυτών, τόνισε, αρκεί να αξιοποιηθούν κατάλληλα. Από την άλλη  πλευρά θα πρέπει να εστιάσουμε στην ολοκλήρωση των έργων που είναι σήμερα σε εξέλιξη, ώστε να μην αναγκασθούμε να τα περάσουμε ως έργα γέφυρες στο επόμενο ΕΣΠΑ και έτσι να δεσμευτούν χρήματα από αυτό τα οποία μπορούν να διατεθούν σε νέες δράσεις», τόνισε ο Παναγιώτης Χριστόφας.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου