× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«O Περιφερειάρχης έπρεπε να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ»

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού της Δυτικής Λέσβου και πρώην Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης για το σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 25/2/2021

«O Περιφερειάρχης έπρεπε να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ»

Στην απουσία πολιτικού σχεδιασμού, βούλησης και παρεμβάσεων από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής για τη διεκδίκηση περισσότερων πόρων και χρημάτων στο νέο ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού της Δυτικής Λέσβου Στρατής Ζαφείρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Στρ. Ζαφείρης με αφορμή τη διαβούλευση και τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη για τις κατευθυντήριες γραμμές της νέας προγραμματικής περιόδου, έθεσε καίριους προβληματισμούς και ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας ώστε να εξασφαλισθούν περισσότεροι πόροι για τα νησιά μας τα οποία έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του μεταναστευτικού.

Χάθηκαν 80 εκατομμύρια λόγω μεταναστευτικού

«Το ζήτημα είναι ότι η παρατεταμένη κρίση και το μεταναστευτικό ιδιαίτερα έχει κοστίσει πολύ ακριβά στην ανάπτυξη του νησιού μας όπου καταγράφονται απώλειες εισοδήματος  80 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αρχές του τόπου μας και κυρίως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που σχετίζεται με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, οφείλουν να βάλουν επιτέλους στο τραπέζι της συζήτησης το ζήτημα της αναπλήρωσης των απωλειών αυτών, με ζεστό χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο θα διοχετευτεί στην ελεύθερη οικονομία και σε έργα υποδομών και ανάπτυξης.  

Συζητούν αυτή τη στιγμή για ανταποδοτικά οφέλη 45 εκατομμυρίων ευρώ, για την εγκατάσταση της νέας δομής  τα οποία έγιναν τελικά 18 και στο τέλος  θα γίνουν λιγότερα από 10. Το αστείο είναι ότι τα λεφτά αυτά θα δοθούν από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Επομένως ποιο το όφελος και ποια η ανταπόδοση;»

Το Ταμείο  Ανασυγκρότησης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού της Δυτικής Λέσβου, αναφέρθηκε σε ζητήματα που σχετίζονται με το σχεδιασμό και την ωρίμαση νέων έργων και μελετών τα οποία οι δήμοι και η Περιφέρεια οφείλουν να έχουν έτοιμα στο συρτάρι για να ενταχθούν το συντομότερο δυνατό στα χρηματοδοτικά προγράμματα που έρχονται.

Όπως τόνισε ο Στρατής Ζαφείρης δεν είναι μόνο το ΕΣΠΑ που ξεκινάει τους επόμενους μήνες αλλά και το Ταμείο Ανασυγκρότησης της Οικονομίας, λόγω του κορονοϊού. «Το πρόγραμμα αυτό είναι στην ουσία άλλο ένα ΕΣΠΑ με 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα μοιραστούν σε εθνικό επίπεδο και περιφερειακά ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει η κατανομή για να γνωρίζουμε τι δικαιούμαστε ως Περιφέρεια.

Το πρόγραμμα αυτό έχει διάφορους άξονες δράσης, όπως η ενεργειακή μετάβαση σε μια εποχή ήπιων μορφών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η ψηφιακή πολιτική και προστασία του περιβάλλοντος»,τα οποία εμείς οφείλουμε να διεκδικήσουμε σχεδιάζοντας έργα και δράσεις επισήμανε ο Στρατής Ζαφείρης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ