× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι κοινότητες συνεχίζουν τον αγώνα»

Πάνω από 1.000 σχόλια στη διαβούλευση του νέου εκλογικού νόμου της αυτοδιοίκησης. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε τις κοινότητες σύμφωνα με το Βασίλη Μαμώλη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 24/3/2021

«Οι κοινότητες συνεχίζουν τον αγώνα»
Φωτο αρχείου

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων των κοινοτήτων της χώρας μας και απλών πολιτών στη διαδικασία διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Βασίλης Μαμώλης , σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα σχόλια και οι επισημάνσεις ξεπέρασαν τις χίλιες και στην πλειοψηφία τους αφορούσαν στις κοινότητες και στην κατάργηση της ανεξάρτητης κάλπης.

 «Μέσα σε 14 ημέρες έγιναν 1.236 σχόλια. Τα σχόλια αυτά στην πλειοψηφία τους έγιναν από ανθρώπους που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και απλούς πολίτες. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το 95% των σχολίων αυτών σχετίζονταν με τις κοινότητες.

Οι πολίτες πλέον έχουν αντιληφθεί πόσο άδικο και πόσο αντιδημοκρατικό είναι να διορίζονται στην ουσία οι πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια και όχι να εκλέγονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πολίτες και κυρίως οι κάτοικοι των χωριών, κατανοώντας το μέγεθος του προβλήματος, έστειλαν τα δικά τους μηνύματα στην κυβέρνηση, ζητώντας από το Υπουργείο Εσωτερικών να επανεξετάσει αυτό το θέμα και να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές».

Αναφερόμενος ο Βασίλης Μαμώλης στους ισχυρισμούς του Υπουργείου και μελών της κυβέρνησης, περί δήθεν αντισυνταγματικότητας του νόμου της ανεξάρτητης κάλπης των κοινοτήτων, σημειώνει ότι τα επιχειρήματα αυτά δεν ευσταθούν.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ψηφίσθηκε από τη βουλή και υπογράφηκε κανονικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία τότε, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, θα μπορούσε αν θεωρούσε ότι υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και από κανέναν και έτσι το επιχείρημα δεν ευσταθεί ούτε και καλύπτει σε καμία περίπτωση αυτό που προσπαθεί να κάνει σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών. Με λίγα λόγια μας λένε ότι είναι παράνομο να επιλέγει ο κόσμος τον πρόεδρο που θέλει για το χωριό του και ότι είναι νόμιμο και σύμφωνο με το σύνταγμα ο πρόεδρος να διορίζεται και να ελέγχεται από τον εκάστοτε δήμαρχο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Βασίλης Μαμώλης σημείωσε ότι το Πανελλήνιο Δίκτυο Κοινοτήτων έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στη συζήτηση που θα γίνει στην αρμόδια επιτροπή της βουλής προκειμένου να καταθέσει τα επιχειρήματά του.

«Οι πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι στους κόλπους της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν φωνές αντίθετες με το νομοσχέδιο και αντιδράσεις. Δυστυχώς όμως οι φωνές αυτές δεν βγαίνουν μπροστά για να στηρίξουν τα αιτήματα των κοινοτήτων. Και στους κόλπους της ΚΕΔΕ εξάλλου υπάρχουν αντιδράσεις. Η απόφαση της ΚΕΔΕ να στηρίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι ομόφωνη. Υπάρχουν μεγάλοι δήμοι ανάμεσά τους και οι δήμοι του νησιού μας, Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, που συντάσσονται με τα αιτήματα και τα επιχειρήματα των κοινοτήτων», πρόσθεσε ο Βασίλης Μαμώλης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»