× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επιμένει για τη νέα δομή!

Πριν τον επόμενο χειμώνα η δομή στα Βάστρια λέει η Γιόχανσον, σε σημερινή δήλωσή της στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/3/2021

Επιμένει για τη νέα δομή!

Νέα συνάντηση είχαν σήμερα, μετά τη χθεσινή επίσκεψή τους σε Λέσβο και Σάμο, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιλ. Γιόχανσον.

Στο πλαίσιο των δηλώσεων που έγιναν λίγο μετά το τέλος της συζήτησης η Ευρωπαία Επίτροπος μεταξύ άλλων σημείωσε πως είναι ευγνώμων στον Υπουργό για την σταθερή του  δέσμευση να ολοκληρωθεί η νέα δομή στην Λέσβο πριν την έλευση του επόμενου χειμώνα.

Μεταξύ άλλων η Ευρωπαία Επίτροπος δήλωσε: «Η επίσκεψή μας στη Λέσβο και στη Σάμο ήταν εξαιρετική. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, με δημάρχους, με μετανάστες, με ΜΚΟ και  με διεθνείς οργανισμούς, πράγμα πολύ σημαντικό για μένα, γιατί μου επέτρεψε να δω ιδίοις όμμασι την κατάσταση αλλά και να μιλήσω άμεσα με τους εμπλεκόμενους.

Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου τον Δεκέμβρη του 2019, και γνωρίζω ότι κι εσύ ανέλαβες ένα μήνα μετά από μένα, οι μετανάστες στα νησιά ανέρχονταν σε 42.000 άτομα και αυτό δημιούργησε μια κατάσταση η οποία ήταν μη διατηρήσιμη.

Τώρα πλέον έχουμε λιγότερα από 14.000 άτομα και αυτό χάρη στη συνεργασία μας μέσω της οποίας καταφέραμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, να μετακινήσουμε μετανάστες σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και να οργανώσουμε επιστροφές ανθρώπων στις χώρες προέλευσής τους.

Και γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να κάνουμε βήματα για την κατασκευή εγκαταστάσεων οι οποίες δεν θα επιτρέψουν ποτέ πλέον τη δημιουργία παρόμοιων συνθηκών όπως αυτών της Μόριας. Και έτσι λέμε «Όχι άλλη Μόρια».

Είμαι επίσης ευγνώμων για την σταθερή σου δέσμευση να ολοκληρωθεί η νέα δομή στην Λέσβο πριν την έλευση του επόμενου χειμώνα, ώστε οι μετανάστες αλλά και οι κάτοικοι να μην ξαναζήσουν παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις.

Γνωρίζω επίσης ότι έχουμε κοινή πρόθεση να θέσουμε σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο την διαχείριση του μεταναστευτικού, την χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και την επιτήρηση των συνόρων. Και σ’ αυτό το σημείο είναι σημαντικό να σημειώσω ότι προστατεύοντας τα Ελληνικά σύνορα, προστατεύουμε τα Ευρωπαϊκά, στο πλαίσιο πάντα τήρησης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Οι άνθρωποι που φτάνουν στα Ελληνικά νησιά, φτάνουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα κοινό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης και των αιτήσεων ασύλου και είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσουμε την στενή συνεργασία μας για το θέμα αυτό.

Ανυπομονώ να συνεχίσω αυτό το έργο και να επισκεφτώ ξανά τα νησιά για να δω την πρόοδο των εργασιών για το νέο κέντρο υποδοχής στη Λέσβο και να διασφαλίσω ότι ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα και οδηγίες».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη δήλωσή του, υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ποτέ ξανά πέντε χώρες και πέντε νησιά να σηκώσουν μόνα τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης, που αφορά και επηρεάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Μεταξύ άλλων σημείωσε:

Τα  νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος και έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Όπως δυσανάλογο βάρος έχουν σηκώσει και οι 5 Μεσογειακές χώρες πρώτης υποδοχής.  Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, οι Med5, κληθήκαμε να αναμετρηθούμε με τις αντοχές και τις δυνάμεις μας. Μέσα από αυτή τη κρίση, όμως, γεννήθηκε μία δυνατή συμμαχία και αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην Υπουργική Συνάντηση της Αθήνας, όπου και επαναβεβαιώσαμε τις κοινές μας θέσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης πρέπει να αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο. Τονίζοντας την εξωτερική διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, όπως τονίσαμε στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης. Η αύξηση της συνεργασίας, με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης έχει καταλυτική σημασία, για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τις πρωτογενείς και δευτερογενείς μετακινήσεις.

Πρέπει να προταχθεί η μείωση των επιπτώσεων στις χώρες πρώτης υποδοχής. Και ειδικά στις ακριτικές περιοχές.

Ξεκάθαρα δεν μπορούμε να δεχθούμε φαινόμενα σαν τη Μόρια. Ποτέ ξανά!

O μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα στην μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων, αλλά και όσων δεν έχει καταστεί δυνατή η επιστροφή τους. Να είναι υποχρεωτικός, άμεσα προσβάσιμος και αποτελεσματικός. Είναι σημαντικό για όλα τα κράτη μέλη, αλλά ιδίως για τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, να θεσπίσουμε έναν κεντρικό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, ο οποίος θα συντονίζεται από την Επιτροπή και θα υποστηρίζεται από σχετικούς οργανισμούς της ΕΕ, όπως ο FRONTEX. Mε στόχο τη διευκόλυνση των επιστροφών, κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερόμενων κρατών μελών.

Τέλος πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια στο σύνολό της τόσο από την ΕΕ όσο και από την Τουρκία, προς όλα τα κράτη μέλη αδιακρίτως υπό σαφείς όρους και μηχανισμό παρακολούθησης. Αναμένουμε άμεσα από την Τουρκία να ενισχύσει τις δράσεις της για τον περιορισμό των ροών, αλλά και την αποδοχή των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Οι μήνες που θα ακολουθήσουν θα καθορίσουν τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη Ευρώπη για τις επόμενες δεκαετίες. Αναμφίβολα, χρειαζόμαστε λύσεις, που θα αντέχουν στο χρόνο. Λύσεις που θα είναι δίκαιες, θα υπηρετούν το συμφέρον του συνόλου των κρατών μελών και θα διασφαλίζουν τη συνοχή της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ποτέ ξανά πέντε χώρες και πέντε νησιά να σηκώσουν μόνα τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης, που αφορά και επηρεάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», κατέληξε στη δήλωσή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε... άγνωστα νερά

Αύξηση αριθμού εισακτέων φοιτητών από το Σεπτέμβριο, με τη χαμηλότερη δυνατή βάση εισαγωγής. Σχεδιάζεται να εισαχθούν 1185 νέοι φοιτητές και φοιτήτριες στα Τμήματα της Μυτιλήνης, αλλά πόσοι θα μείνουν;
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Οικονομική καταστροφή και για τους δικηγόρους το λοκντάουν»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δ. Βασιλούδης για τα μέτρα της πανδημίας και την αξιοποίηση χώρων από τον κλάδο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Θα μείνει στα χαρτιά»!

Πικετοφορία από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και θεσπίζει απλήρωτες υπερωρίες
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Γυναίκα νεκρή στα Θέρμα

Υπέκυψε η 62χρονη δικυκλίστρια που ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Προφυλακίσθηκε ο για ασήμαντη αφορμή μαχαιροβγάλτης

Στη φυλακή οδηγείται με τη σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα ο δράστης του μαχαιρώματος στην Καλλονή
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ανοίγουν τα Μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Θα λειτουργούν καθημερινά από τις 8:30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, πλην Τρίτης που θα παραμένουν κλειστά
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σε μια μέρα, 18 κρούσματα κορονοϊού στον Καρά Τεπέ

Ραγδαία η εξέλιξη της νόσου μέσα στον καταυλισμό. 66 κρούσματα σε 14 μέρες, 140 σε καραντίνα!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1ος Μαθητικός Διαγωνισμός του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Και εκδήλωση για την έρευνα και την καινοτομία
ΥΓΕΙΑ

Ένα self test την εβδομάδα, από Δευτέρα

Για την προσέλευση στα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για τις πανελλαδικές

14 Ιουνίου ξεκινούν τα Γενικά Λύκεια και 15 Ιουνίου τα Επαγγελματικά Λύκεια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

«Κάνε μια Ευχή», 25 χρόνια στηρίζει τα όνειρα των μικρών ηρώων

Η Μυτιλήνη μπήκε στο διαδραστικό χάρτη του «Κάνε μια Ευχή» και στηρίζει τον Αβέρκιο να πραγματοποιήσει την ευχή του
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

«Πιστοί από όλη την Ελλάδα ρωτούν για το Πανηγύρι του Ταξιάρχη»

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και στα μέτρα που θα ισχύσουν στο πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο, αναφέρεται ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ναού π. Ευστράτιος Δήσσος
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ