× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πιο κοντά στη φύση με το λοκντάουν!

Αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια λουλουδιών και λαχανικών, εξηγεί ο γεωπόνος Δημήτρης Γιασσάς

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 1/4/2021

Πιο κοντά στη φύση με το λοκντάουν!

Χρήσιμες συμβουλές και ιδέες  για την περιποίηση των κήπων και των φυτών και των λουλουδιών σε κήπους και μπαλκόνια, εν’ όψει της άνοιξης που ξεκίνησε, έδωσε σε συνέντευξή στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο Γεωπόνος και ιδιοκτήτης του φυτωρίου «Φυτόπολις»  Δημήτρης Γιασσάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε ο Δ. Γιασσάς η καραντίνα και το lock down που ξεκίνησε από πέρυσι το Μάρτιο αποδείχθηκε μια καλή αφορμή και ευκαιρία για δεκάδες συμπολίτες μας, να αφιερώσουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο στον κήπο και στα φυτά τους, ακόμη και σε αρχάριους καλλιεργητές να ασχοληθούν με την κηπουρική για πρώτη φορά.

«Αυτό που μας έκανε εντύπωση από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η καραντίνα πέρυσι το Μάρτιο, είναι ότι πολλοί άνθρωποι ακόμη και ανίδεοι σε ζητήματα καλλιέργειας φυτών αποφάσισαν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους και τον εγκλεισμό τους και να ασχοληθούν με την κηπουρική.

Είδαμε πολλά ζευγάρια και νέους ανθρώπους να έρχονται στο φυτώριό μας και να μας ζητούν συμβουλές για το πώς να φυτέψουν και να φροντίσουν λουλούδια και διάφορα λαχανικά. Είδαμε ανθρώπους που δεν είχαν δει ποτέ ντοματιά ή κολοκυθιά στη ζωή τους, να έρχονται με χαρά και καλή διάθεση, να αγοράζουν φυτά και να προσπαθούν να φτιάξουν το δικό τους λαχανόκηπο».  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Δημήτρης Γιασσάς εξήγησε πως η εποχή που διανύουμε τώρα, είναι η καλύτερη περίοδος για να περιποιηθεί κανείς τον κήπο και το μπαλκόνι του, να κλαδέψει τα φυτά τους και να φυτέψει καινούργια.

«Το κλάδεμα σημειώνει, είναι η βάση για να έχει κανείς ζωντανά και υγιή φυτά. Δεν πρέπει να το φοβόμαστε. Κόβουμε όλα τα ξερά, τα αδύναμα κλαδιά και φύλλα από τα φυτά μας και τα λουλούδια μας και τα ενισχύουμε με λίπασμα και χώμα εφόσον απαιτείται. Ποτίζουμε τα φυτά, όσο και όταν απαιτείται.

Αν είναι κανείς παρατηρητικός αντιλαμβάνεται εύκολα πότε το φυτό θέλει πότισμα. Αν το χώμα του είναι ξερό και κιτρινωπό χρειάζεται νερό, αν πάλι είναι υγρό και λασπωμένο, τότε δεν χρειάζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας, θα φανούν καλύτερα μέσα στον Απρίλιο όταν θα ανέβει η θερμοκρασία, ο καιρός θα βελτιωθεί και τα λουλούδια θα ανθίσουν».

Αναφερόμενος ο Δημ. Γιασσάς στις ποικιλίες λουλουδιών και φυτών που μπορούν να προμηθευτούν αυτή την περίοδο οι καλλιεργητές, σημείωσε ότι υπάρχουν άπειρες επιλογές, ανάλογα με τις επιθυμίες και το χρόνο που ο καθένας μπορεί να  διαθέσει.

«Από εκεί και πέρα, σημείωσε πάντα ρωτάμε τους ενδιαφερόμενους αν διαθέτουν εμπειρία ή είναι η πρώτη φορά που ασχολούνται με την κηπουρική. Συνήθως στους αρχάριους προτείνουμε εύκολα στη φροντίδα και στο φύτεμα λουλούδια, όπως είναι οι μαργαρίτες  ενώ στους πιο έμπειρους με τις κατάλληλες συμβουλές δίνουμε και πιο δύσκολα και εύθραυστα φυτά  όπως είναι οι γαρδένιες».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου