× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μάχες» με την τουρκική ακτοφυλακή

Σειρά περιστατικών βορειοανατολικά της Λέσβου με Τούρκους που σπρώχνουν ή συνοδεύουν λέμβους με πρόσφυγες και μετανάστες, να μπουν στα Ελληνικά νερά. Δυο τέτοιες λέμβοι έφθασαν στο νησί.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/4/2021

«Μάχες» με την τουρκική ακτοφυλακή

Ένταση σήμερα το πρωί, ανοιχτά της Λέσβου. Περισσότερα από 10 τέτοια περιστατικά έχουν υπάρξει με λέμβους όπου επιβαίνουν πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να φτάσουν στο νησί. Σε δυο περιπτώσεις μέχρι τώρα, μια στην περιοχή της γέρας και μια στα Τσόνια οι βάρκες έφτασαν στην ακτή. Έχουν βρεθεί περισσότεροι από 30 από τους επιβαίνοντες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε πολλές περιπτώσεις όπως καταγγέλλεται από το Λιμενικό Σώμα οι λέμβοι συνοδεύονται από τουρκικές ακταιωρούς.

Στην πρώτη περίπτωση, νωρίς το πρωί σε θαλάσσια περιοχή στη νοτιοανατολική Λέσβο, τουρκική ακταιωρός μπήκε μέσα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα και παρενόχλησε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του. Το γεγονός φαίνεται και σε σχετικά βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα.

Την ίδια ώρα, δεύτερο περιστατικό υπήρξε στην ίδια θαλάσσια περιοχή, όταν λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία και εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος. Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά όμως αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν μπήκε σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυλλέγησαν τελικά από άλλη τουρκική ακταιωρό και ενώ η πρώτη είχε ήδη αποχωρήσει από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον  σήμερα το πρωί μέσα στα Τουρκικά χωρικά ύδατα  και κοντά στην οριογραμμή, εντοπίστηκε από άλλο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος άλλη μια λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Η οποία προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, που επιχείρησαν να τη σπρώξουν ανεπιτυχώς μέσα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Τελικά, οι επιβαίνοντές της λέμβου περισυλλέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, μετά από οχλήσεις από την Ελληνική πλευρά. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση και σύμφωνα πάντα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

update ώρα 2:30 μμ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος από χθες το  βράδυ (Πέμπτη)  μέχρι και σήμερα (Παρασκευή)το μεσημέρι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της  Λέσβου είχαν καταγραφεί έξι  περιστατικά κατά τα οποία  λέμβοι με μετανάστες και πρόσφυγες  επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με την συνοδεία Τουρκικών ακταιωρών. 

Και στις έξι περιπτώσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος,  Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο πεδίο και παρακολουθούσαν στενά τα περιστατικά. 
Καμία από τις παραπάνω λέμβους, σημειώνεται,  δεν εισήλθε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να τις ωθήσουν εντός αυτών.  Όλοι οι αλλοδαποί επιβαίνοντες  περισυνελέγησαν  τελικά από τουρκικές ακταιωρούς.       
Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση λαμβάνει σταθερά όλα τα απαραίτητα μέτρα, εφαρμόζοντας με σεβασμό το διεθνές δίκαιο και θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητά του την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»