× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ενιαίο μέτωπο από μηδενική βάση» για τη νέα δομή

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα με αφορμή τη συνεδρίαση και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για τη Βάστρια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/4/2021

«Ενιαίο μέτωπο από μηδενική βάση» για τη νέα δομή
φωτογραφία αρχείου

Ενιαίο μέτωπο από μηδενική βάση ζητά από τους δημάρχους της Λέσβου και τον Περιφερειάρχη η Επιτροπή αγώνα αναφορικά με τη νέα δομή και με αφορμή τη συνεδρίαση και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για τη Βάστρια.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση αναφέρει:

«Μετά από ένα μαραθώνιο δημοτικό συμβούλιο που διήρκεσε  δύο 24ωρα και μας κράτησε καθηλωμένους στους διαδικτυακούς μας δέκτες, ξεπερνώντας την ακροαματικότητα των δημοφιλέστερων τηλεοπτικών εκπομπών επιβίωσης των καναλιών εθνικής εμβέλειας,   ο Λεσβιακός λαός προσπαθεί ακόμα να κατανοήσει τι ακριβώς αποφάσισαν οι πολιτικοί ταγοί του Δήμου Μυτιλήνης. Αν και αυτό δεν είναι απλή διαδικασία, θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τα τεκταινόμενα. Δεν θα μείνουμε στις λεπτομέρειες του τυπικού του συμβουλίου που ομολογουμένως  τα είχε όλα, όπως ακραίες κανονιστικές παλινωδίες του προέδρου, γηπεδικού τύπου ύβρεις του δημάρχου σε βάρος εκλεγμένων εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών και εμβόλιμες τηλεπικοινωνιακές δυσλειτουργίες που δεν επέτρεψαν να εκφραστεί η δημοκρατική βούληση του συνόλου των δημοτικών συμβούλων. Αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ύλη προχωρημένου σεμινάριού στην επιστήμη του «τυχοδιωκτικού πολιτικαντισμού» και θα τα αφήσουμε να τα αναλύσουν εξειδικευμένοι στο είδος «επιστήμονες».

Τι αποφάσισε όμως τελικά το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο; Τα συμπεράσματα συνοψίζονται παρακάτω:

1)      Αποφασίστηκε  ομόφωνα  ότι δεν θα κατασκευαστεί η σχεδιαζόμενη δομή στην Βάστρια. 16 το είπαν καθαρά και άλλοι 16 το είπαν έμμεσα, θέτοντας αριθμητικούς περιορισμούς που δε συνάδουν με τους υφιστάμενους φαραωνικού τύπου σχεδιασμούς.    

2)      Αποφασίστηκε ομόφωνα να κλείσει η δομή του Μαυροβουνίου. 16 το είπαν καθαρά και άλλοι 16 έμμεσα, αφού και αυτή η δομή  πληροί τα κριτήρια υπερδομής, που η παραμονή της στην Λέσβο καταδικάστηκε απερίφραστα από όλους.

3)      Καταδικάστηκε ομόφωνα το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την δημιουργία υπερδομών όπως μας επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας και παρά την αντίθετη άποψη του καθηγητή διεθνούς δικαίου κ. Γρηγορίου. 

Αυτό που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί από τα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης του τόπου μας είναι αν εγκρίνεται η όχι η ύπαρξη οποιασδήποτε δομής και σε περίπτωση έγκρισης της ύπαρξης δομής  αν αυτή θα είναι μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση, η αν θα περιλαμβάνει και την διαδικασία απονομής ασύλου με συνολικό αριθμητικό περιορισμό τους 3,000 διαμένοντες κατά μέγιστό.

Η θέση της Επιτροπής Αγώνα είναι γνωστή και αμετακίνητη. Ύπαρξη μόνο ενός μικρού χώρου για τις ανάγκες καταγραφής και ταυτοποίησης των λιγοστών αφικνούμενων μεταναστών, με δεδομένη την αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας, και ταχύτατη διεκπεραίωση στην ηπειρωτική Ελλάδα, για λόγους εθνικού συμφέροντος. Φυσικά θα προτιμούσαμε να μην υφίσταται καμία εγκτάσταση και η όλη διαδικασία να λαμβάνει χώρα στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν καθορίζεται μόνο από την χώρα μας η την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδικασία απονομής ασύλου δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα στην Λέσβο γιατί αυτό συνεπάγεται ευθέως την ύπαρξη υπερδομής. Η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας από πρόσφυγες και μετανάστες και το κλείσιμο όλων των υφιστάμενων δομών και χώρων φιλοξενίας θεωρείται εκ των εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση.  Καταδικάζουμε απερίφραστα το Σύμφωνο στην παρούσα του μορφή για τους λόγους που ήδη έχουμε καταδείξει και κυρίως για το ότι αντιμετωπίζει τις περιοχές που βρίσκονται πλησίον των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως χώρους που δεν αποτελούν Ευρωπαϊκό έδαφος,  συμφωνώντας απόλυτα με τον υπουργό μετανάστευσης κ. Μηταράκη ο οποίος στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου γράφει χαρακτηριστικά ότι το νέο Σύμφωνο «επιβαρύνει δυσανάλογα τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής με τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού ατόμων σε χώρους που καταλήγουν, κατά πλάσμα δικαίου, να μην θεωρούνται ευρωπαϊκό έδαφος».

Με δεδομένη την κρισιμότητα των στιγμών, η Επιτροπή Αγώνα Λέσβου απευθύνει κάλεσμα στον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη να προσκαλέσει τους Δημάρχους των δύο Δήμων του νησιού μας κ. Κύτελη και κ. Βέρρο με σκοπό να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο και να συζητήσουν με το υπουργείο από μηδενική βάση και επί των θέσεων που έχουν υιοθετηθεί από το περιφερειακό και τα δημοτικά συμβούλια και κυρίως σε συμφωνία με την βούληση του Λεσβιακού λαού ο όποιος έχει εκφραστεί με σαφή τρόπο. Οποιαδήποτε διαδικασία εξεύρεσης χώρου, θα αφορά χώρο περιορισμένης έκτασης και δυνατοτήτων και ο οποίος δεν θα έχει καταδικαστεί στην συνείδηση του Λεσβιακού λαού. Καλούνται παράλληλα ο κύριος Περιφερειάρχης και οι κύριοι Δήμαρχοι να θέσουν τις θεμελιώδεις αρχές και τις προδιαγραφές ώστε να διασφαλιστεί ότι  η ικανοποίηση της βούλησης των Λέσβιων θα τηρηθεί απαρέγκλιτα στο διηνεκές.  

Ο Λεσβιακός λαός είναι όρθιος και αποφασισμένος να ευημερήσει στον τόπο που για χιλιάδες χρόνια ζει. Περιμένει από  τους εκλεγμένους ηγέτες του να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να γίνουν οι «αισυμνήτες» του σύμφωνα με την αιολική παράδοση που δημιούργησε ο  Πιττακός ο Μυτιληναίος».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Τιμούμε τον ιερό αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού»

Ο Πανάγος Κουφέλος εκπροσώπησε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στις εκδηλώσεις για την επέτειο λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο σοσιαλισμός είναι το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας»

Ανακοίνωση ΚΚΕ για τα 76 χρόνια από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Λέσβιοι αγωνιστές θύματα του Γερμανικού ναζισμού

76 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Λέσβο το 30ο Αντιιμπεριλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ

Μέλη της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος από όλη τη χώρα θα συναντηθούν από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου στο Άλσος Τσαμάκια στη Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο Μητσοτάκης ηγείται συμμαχίας οπαδών Τραμπ και του νεοφιλελεύθερου ακραίου κέντρου»

Συνέντευξη του αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών και βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού στον Βασίλη Σκουρή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συσκέψεις και επαφές από το νέο Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται ο Μανώλης Κουτουλάκης
ΧΩΡΙΑ

Εννιά περιπολικά της Πυροσβεστικής σαρώνουν τη Λεσβιακή ύπαιθρο

Τσουχτερά πρόστιμα και καμία ανοχή στις φωτιές είναι η εντολή του Αρχηγείου, δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Περιθωριοποιείται και υποβαθμίζεται το ΚΕΘΕΑ»

Συνάντηση Μαρίας Κομνηνάκα και Παναγιώτη Βαλάκου από το ΚΚΕ με εργαζόμενους του Κέντρου στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η οδός Φιλικών στη Μυτιλήνη

Την Τρίτη λόγω της εκτέλεσης του έργου της ΔΕΥΑΛ επί των οδών Βουρνάζων και Αεροπόρου Γιανναρέλλη
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Πανεπιστημιακή σχολή και εστίες στο κατεστραμμένο ΚΥΤ Μόριας;

Εξαγγελίες Κύτελη κατά την παραλαβή του άδειου δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ από τον υπουργό Μετανάστευσης- Τι θα γίνει το ΠΙΚΠΑ και ο Καρά Τεπές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς της Λέσβου

Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

«Από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Αντισσας»

Σε απελπισία οι επιμελητές γιατροί που εφημερεύουν χωρίς νοσηλευτή και οδηγό ασθενοφόρου, δηλώνει ο γιατρός και αντιδήμαρχος Μιχάλης Ρούσσης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ