× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Οι δασικοί χάρτες βάζουν φρένο στις οικοδομικές άδειες εκτός οικισμού»

Στις εξελίξεις που αφορούν στο ζήτημα των δασικών χαρτών καθώς και στο νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» , αναφέρεται ο πρόεδρος του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου Στρατής Μανωλακέλλης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 22/4/2021

«Οι δασικοί χάρτες βάζουν φρένο στις οικοδομικές άδειες εκτός οικισμού»

Στις εξελίξεις που αφορούν στους δασικούς χάρτες και τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι»  ο πρόεδρος του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Στρατής Μανωλακέλλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε ο Στρ. Μανωλακέλλης, οι επιστημονικοί και τεχνικοί σύλλογοι της χώρας ήταν έτοιμοι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, όμως την τελευταία στιγμή βρέθηκε λύση για τις  εκτάσεις με φρύγανα ώστε να μην χαρακτηρίζονται δασικές.

Ειδικότερα σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τόσο οι φρυγανώδεις εκτάσεις όσο και οι εκτάσεις που παλαιότερα χρησίμευαν ως βοσκοτόπια δεν θα χαρακτηρισθούν δασικές εκτάσεις αλλά χορτολιβαδικές.

Η ρύθμιση αυτή επισημαίνει ο Στρατής Μανωλακέλλης, ευνοεί ιδιαίτερα τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και την Κρήτη όπου έχουμε τέτοιες εκτάσεις. Στη Λέσβο ειδικότερα φρυγανώδεις εκτάσεις και βοσκοτόπια έχουμε σχεδόν σε όλες τις δημοτικές ενότητες του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη πλευρά σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου, ανακύπτει ένα νέο πρόβλημα το οποίο σχετίζεται με την έκδοση οικοδομικών αδειών στις περιοχές που είναι εκτός οικισμού. Όπως εξηγεί ο Στρατής Μανωλακέλλης μέχρι σήμερα οι ιδιώτες που επιθυμούσαν να χτίσουν σε περιοχές εκτός οικισμού έπρεπε πρώτα να λάβουν σχετικό έγγραφο ότι η περιοχή δεν είναι δασική.

Λόγω του ότι όμως δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη οι δασικοί χάρτες και η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει πολλές Διευθύνσεις Δόμησης (Πολεοδομίες)  στα νησιά μας, σε Σάμο, Χίο και Λέσβο κάποιες φορές, δεν μπορούν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες.

Την ίδια ώρα, με Νομοθετική ρύθμιση, μειώθηκε κατά 50% το ποσό που απαιτείται για την υποβολή ενστάσεων, αναφέρει ο Στρ. Μανωλακέλλης, σημειώνει όμως, πως και πάλι το ποσό είναι πολύ υψηλό ειδικά για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που θέλουν να σώσουν τις εκτάσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, δόθηκε παράταση 6 μηνών για την υποβολή ενστάσεων, επομένως καλό θα είναι οι ιδιοκτήτες να μην βιαστούν, να περιμένουν λίγο τις εξελίξεις και τις οριστικές αποφάσεις.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Στρατής Μανωλακέλλης, αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον», το οποίο όπως τόνισε αναμένεται να ενεργοποιηθεί εκ νέου το καλοκαίρι με νέα κριτήρια τα οποία θα σχετίζονται πιθανόν με την παλαιότητα του οικήματος και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του, καθώς και με τα εισοδήματα των ιδιοκτητών.

Γενικότερα σημείωσε ο Στρατής Μανωλακέλλης, μέσα στα επόμενα χρόνια, θα βγαίνουν συνεχώς νέα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών και δημοσίων κτιρίων, επομένως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προετοιμάζονται σταδιακά για την ένταξη του ακινήτου τους σε ένα από αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα στην επόμενη πενταετία θα δαπανηθούν στο πρόγραμμα αυτό 3 δισεκατομμύρια ευρώ, σε όλη τη χώρα. Στόχος του Υπουργείου είναι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να ενταχθούν στο πρόγραμμα το 50% των νοικοκυριών και έως το 2030 το 75% των νοικοκυριών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ