× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μαμά, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος»

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ

Δημοσίευση 22/4/2021

«Μαμά, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος»

Ήμουν πεπεισμένος μετά και τα περιστατικά του Οκτωβρίου του 2012, όταν στο θέατρο Χυτήριο παρενέβαιναν ακροδεξιά στοιχεία και μέλη της εκκλησίας με συντονιστές μέλη της Χρυσής Αυγής και προπηλάκιζαν τους ηθοποιούς της παράστασης «Corpus Christi», που κατά την άποψή τους προσέβαλε τη θρησκευτική τους συνείδηση, ότι όλα αυτά ανήκαν σε ένα ερεβώδες παρελθόν που δεν θα μας απασχολούσε ξανά. Ότι είχαμε συνειδητοποιήσει ως κοινωνία ότι η έκφραση μέσω της τέχνης, η οποία προστατεύεται από το σύνταγμα, είναι, εξαιρουμένων ακραίων περιπτώσεων, ελεύθερη και ότι δεν νοείται ο κάθε πολίτης ή πολιτικός, ανάλογα με την πολιτική και ιδεολογική του τοποθέτηση, να καταφέρεται εναντίον αυτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι ενώ μετά την τσιμεντοποίηση της ακρόπολης, την υπόθεση Λιγνάδη και την ανύπαρκτη κρατική ενίσχυση προς τους μουσικούς και τους ηθοποιούς, θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση και τα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν θα στοχοποιούσαν για ακόμη μία φορά τον χώρο της τέχνης, έρχεται η πραγματικότητα να μας διαψεύσει.

Στον 21ο αιώνα, λοιπόν, οι κκ Πλεύρης και Μαρκόπουλος φέρνουν ως θέμα στη βουλή τον έλεγχο (!!!) εκπομπής της ΕΡΤ, διότι απαγγέλθηκε σ’ αυτή το τραγούδι «Μαμά, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος» (!!!) από τον Σπύρο Γραμμένο, γιατί, κατά την άποψή τους, παρακινεί σε βία. Μια ΕΡΤ η οποία, παρεμπιπτόντως, θα πρέπει επιτέλους όλοι μας να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν κομματικό όργανο της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά ως κρατικό κανάλι θα πρέπει να καλύπτει και να προβάλλει όλες τις απόψεις.

Αδυνατώντας να καταλάβω πώς ένα τραγούδι που αρχίζει με τις λέξεις «μαμά, μπαμπά» μπορεί να οδηγήσει σε βία και ψύχραιμα διαβάζοντας τους στίχους του τραγουδιού, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ο συνθέτης απολογείται στους γονείς του για τη στάση του απέναντι στην αστυνομία. Πέραν τούτου, φυσικά, η λογική αυτή κατά την οποία, όποτε κάποιος βουλευτής διαφωνεί με το περιεχόμενο ενός τραγουδιού ή και γενικότερα καλλιτεχνικού έργου να το πηγαίνει ως θέμα στη βουλή, μόνο σε επικίνδυνα αποτελέσματα και στον παραλογισμό μπορεί να καταλήξει. Διότι μ’ αυτή τη λογική θα έπρεπε να είχαν λογοκριθεί και να μην ακούγονται σήμερα έργα σπουδαίων συνθετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα, σήμερα δεν θα ακούγαμε το «τα παιδιά κάτω στον κάμπο» του Μάνου Χατζιδάκι  ή «τον πολιτευτή» του Σαββόπουλου. Δεν νομίζω αυτοί οι στίχοι αυτών των τραγουδιών να παρακινούν λιγότερο σε βία απ’ ό, τι αυτοί του Σπύρου Γραμμένου… Και δεν πιστεύω κάποιος να θεωρεί ότι οι παραπάνω συνθέτες ανήκαν ή ανήκουν στο χώρο της αριστεράς. Αν υιοθετούσαμε τη λογική να κόβουμε και να λογοκρίνουμε έργα τέχνης, επειδή θίγεται η θρησκευτική συνείδηση ή η προσωπικότητα κάποιου πολίτη, όχι απλά δεν είχαμε τους εξαιρετικούς αυτούς καλλιτέχνες (με τους οποίους πολλοί ενδεχομένως να διαφωνούμε ιδεολογικοπολιτικά, αλλά όλοι αναγνωρίζουμε το καλλιτεχνικό τους έργο), αλλά επιπλέον θα μιλούσαμε για μια ακρωτηριασμένη δημοκρατία… Περιορισμένη έκφραση μέσω της τέχνης δεν σημαίνει μόνο περιορισμένη ελευθερία λόγου αλλά και περιορισμένη δημοκρατία

Ένα δημοκρατικό πολίτευμα διακρίνεται από ένα αυταρχικό σε ακραίες και αμφιλεγόμενες καταστάσεις. Από το αν δείχνει σεβασμό στις επιλογές, απόψεις και δικαιώματα των μειοψηφιών, από το αν δίνει ανεμπόδιστα χώρο έκφρασης στις μειοψηφίες. Δυστυχώς, στη χώρα μας, δεν φαίνεται να γίνεται κάτι τέτοιο αποδεκτό, καθώς η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ρεβανσιστικά σε καταδικασθέντες και μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφία αρέσκονται στο να λογοκρίνονται τραγούδια και εκπομπές, στις οποίες αυτά απαγγέλλονται, επειδή απλά αντιτίθενται στις προσωπικές τους απόψεις.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επαναστατικές Αλλαγές ή Εγκλωβισμένο Σύστημα; Η Πανελλήνια Εξεταστική στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΩΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗ*, μαθήτριας, μέλος των Ανιχνευτών Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ