× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έφυγε ο Απόστολος Γρημάνης

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από τη Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/4/2021

Έφυγε ο Απόστολος Γρημάνης

Η Διοικούσα Επιτροπή  του Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών σε γραπτή ανακοίνωσή της, με θλίψη αναφέρει την απώλεια ενός ιδιαιτέρως εξέχοντος μέλους της, του Ραδιοχημικού Δρ Απόστολου Γρημάνη. Όπως σημειώνει η ευγενική προσωπικότητα του Δρ Απόστολου Γρημάνη, του διακεκριμένου χημικού, του ευαίσθητου ποιητή, δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας από την Κυριακή 11 Απριλίου, παρά μόνο εδραιωμένη στη μνήμη όλων των συναδέλφων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρόκειται για συνάδελφο καταγόμενο από τη Μυτιλήνη, με διεθνή επιστημονική παρουσία και πλούσιο ερευνητικό έργο, έργο το οποίο προσέφερε τόσο κατά την ειδίκευσή του στο  Πυρηνικό Κέντρο των Η.Π.Α. (Oak Ridge TN), όσο και στη χώρα μας.

Ο Δρ Γρημάνης εργάστηκε επί 34 έτη στο ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ με τις ιδιότητες του ερευνητή Α΄ και διευθυντή του Ραδιοαναλυτικού Εργαστηρίου του Ινστιτούτου Φυσικοχημείας, θέση από την οποία συνταξιοδοτήθηκε. Στο διάστημα αυτό διετέλεσε επί 13 έτη προϊστάμενος και στο Τμήμα Πυρηνικής Χημείας του ίδιου Ινστιτούτου. Διετέλεσε ακόμη μέλος της τριμερούς Επιστημονικής Επιτροπής της Επιστημονικής Δ/νσης του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του εκπροσώπησε πολλές φορές τη χώρα μας σε διεθνείς επιτροπές, όπως της Ε.Ε. και της JUPAC. Για τη διεξαγωγή δε και προώθηση του ερευνητικού του έργου συνεργάστηκε επιτυχώς με σημαντικούς διεθνείς φορείς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας και η Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΟΗΕ. Ακόμη, ως επιστημονικός υπεύθυνος, επέβλεψε σημαντικό αριθμό διδακτορικών διατριβών που έλαβαν χώρα στο εργαστήριό του στον Δημόκριτο. Για το ερευνητικό έργο του, γνωστό από τον εντυπωσιακό αριθμό δημοσιεύσεων (άνω των 150) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, τιμήθηκε πολλές φορές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι υπήρξε αποδέκτης του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικα, τιμητικής βράβευσης από την Ένωση Ελλήνων Χημικών το έτος 2004 στο Ζάππειο Μέγαρο, κατά τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυσή της,  τιμητικής βράβευσης από το Περιφερειακό Τμήμα Βορείου Αιγαίου της ΕΕΧ κατά τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου “Aegean Analytical Chemistry Days 2010” (AACD 2010) και τιμητικής βράβευσης κατά τον εορτασμό της τριακοστής επετείου της ίδρυσης του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ. Ακόμη υπήρξε υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Hevesy τα έτη 1987 και 1988.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος αποφάσισε να δημοσιεύσει την ανακοίνωση αυτή  στο περιοδικό της Ένωσης, τα ΧΗΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ και στον τοπικό τύπο, να το αναρτήσει στην ιστοσελίδα της και αντί στεφάνου να καταθέσει συμβολικό ποσόν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα της Μυτιλήνης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ