× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Δεν έχει δοθεί βαρύτητα στην προβολή των τυροκομικών μας προϊόντων»

Στους στόχους και τις δραστηριότητες των επόμενων μηνών αναφέρθηκε ο Γραμματέας του νεοσύστατου Συλλόγου Τυροπαραγωγών Λέσβου Αντώνης Καλδέλλης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 23/4/2021

«Δεν έχει δοθεί βαρύτητα στην προβολή των τυροκομικών μας προϊόντων»

Στους λόγους για τους οποίους επαναδραστηριοποιήθηκε ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών της Λέσβου, μετά από 10 χρόνια αδράνειας αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο Γενικός Γραμματέως του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου Αντώνης Καλδέλλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αντ. Καλδέλλης, αυτή τη στιγμή ο κλάδος της κτηνοτροφίας και όλες οι ενέργειες  που περιστρέφονται γύρω από αυτόν , όπως η τυροκομία, αποτελούν τη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα της Λέσβου, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ακόμη και από την ελαιοκομία ή τον τουρισμού.  

Αυτή τη στιγμή στο νησί μας δραστηριοποιούνται 20 τουλάχιστον τυροκομικές μονάδες οι οποίες στον κύκλο των εργασιών τους, χωρίς να λάβει κανείς υπόψη του τους παραγωγούς, απασχολούν 400 με 500 άτομα.

«Ο λόγος για τον οποίον, σημειώνει ο Αντ. Καλδέλλης θεωρήσαμε αναγκαία την επαναλειτουργία του Συλλόγου σχετίζεται κυρίως με τις αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια στην αγορά του τυριού και οι οποίες δημιουργούν ένα νέο ιδιαίτερα απαιτητικό πλαίσιο και περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς οι επιχειρήσεις μας είναι κατά κύριο λόγο μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα, εκτιμούμε όμως πως όλοι μαζί με συντονισμένες ενέργειες και συνέργειες με φορείς της Αυτοδιοίκησης και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μπορούμε να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη».

Αναφερόμενος ο Αντώνης Καλδέλλης στην ποιότητα και στην ιδιαιτερότητα των τυροκομικών προϊόντων της Λέσβου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πράγματι τα τυριά του νησιού μας τα οποία παράγονται αποκλειστικά από γάλα της Λεσβιακής φυλής προβάτου, ξεχωρίζουν σε γεύση και θρεπτική αξία, ωστόσο σημείωσε δεν αρκεί μόνο να γνωρίζουμε εμείς ότι τα προϊόντα μας είναι μοναδικά και ποιοτικά αλλά θα πρέπει να βρούμε τρόπο να γνωστοποιήσουμε την αξία τους και στον υπόλοιπο κόσμο.

«Γενικότερα δεν έχουν γίνει συστηματικές δράσεις για την προβολή των τυροκομικών μας προϊόντων στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη, ούτε έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων του νησιού μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επόμενο διάστημα όπως σημείωσε ο Αντώνης Καλδέλλης, ο Σύλλογος θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις με φορείς όπως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Διαχειριστική Αρχή, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης των τυροκομικών μονάδων και η ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Οι κύριοι στόχοι του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Λέσβου για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι παρακάτω:

Την διαφύλαξη και προστασία των τυροκομικών προϊόντων Π.Ο.Π. που παράγονται στην Λέσβο και Λήμνο, όπως το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, το καλαθάκι Λήμνου, η Φέτα κλπ., μέσα από την τήρηση των κανόνων που διέπουν την παραγωγή και τον χαρακτήρα των προϊόντων Π.Ο.Π. αφενός, αλλά και τον έλεγχο του τρόπου διακίνησης του ντόπιου γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή τους αφετέρου, πάντα με στόχο την προστασία του καταναλωτή και αυτών των ίδιων των προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενεργειών σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς του νομού, που ως στόχο θα έχουν την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των ιδιαίτερων τυροκομικών προϊόντων που παράγονται στα δύο νησιά, τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και έξω από αυτόν.

- Την διασφάλιση της γνησιότητας και την προστασία του καταναλωτή που επιλέγει βιολογικά προϊόντα, μέσα από τον εξορθολογισμό των διαδικασιών πιστοποίησης του γάλακτος ως βιολογικού.

- Την ενεργοποίηση και υλοποίηση στοχευμένων δράσεων μέσα από το Π.Ε.Π. Β. Αιγαίου, που σκοπό θα έχουν την υποβοήθηση των τυροκομικών μονάδων της Λέσβου και Λήμνου, στην προσπάθεια εξέλιξης των προϊόντων τους, την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και την στήριξη της προσπάθειας προώθησης των προϊόντων αυτών στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη