× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αντιδημοκρατικό το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση»

Ο Γ. Μπουρνούς κάνει λόγο για μάχη κεντρικής σημασίας για τη δημοκρατία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/5/2021

«Αντιδημοκρατικό το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση»

«Αντιδημοκρατικό το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση» αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Ν. Λέβου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς κάνοντας λόγο για μάχη κεντρικής σημασίας για τη δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα ο Γ. Μπουρνούς αναφέρει:

«Η κυβέρνηση αλλοιώνει την ψήφο των δημοτών, υποβιβάζει και αδρανοποιεί τις κοινότητες.

Με μια σειρά από αντιδημοκρατικές και αυταρχικές διατάξεις, που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε και θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί με βεβιασμένες διαδικασίες τις ζωογόνες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση νομοθετικές ρυθμίσεις του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» (νόμος 4.555), που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νομοσχέδιο επιβάλλει ανάδειξη περιφερειάρχη και δημάρχου με 43% στον πρώτο γύρο, στα δε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια οι συνδυασμοί όποιων αναδειχθούν περιφερειάρχες και δήμαρχοι (έστω και αν βγουν δεύτεροι στον πρώτο γύρο) πριμοδοτούνται με το 60% των εδρών των συμβουλίων.

Επιπλέον, καταργεί τα αυτόνομα ψηφοδέλτια και τη χωριστή κάλπη για την ανάδειξη των συμβουλίων των κοινοτήτων, αποκλείοντας από τις εκλογές πολλούς  συντοπίτες μας που θέλουν να προσφέρουν στα χωριά τους και στις κωμοπόλεις τους, χωρίς να ταυτιστούν με τις παραταξιακές ή προσωπικές επιδιώξεις των υποψηφίων δημάρχων. Με το ζόρι υποχρεώνει τους υποψηφίους για τα συμβούλια κοινοτήτων να χωθούν κάτω-κάτω στα δημαρχιακά ψηφοδέλτια, ώστε αναγκαστικά να κουβαλήσουν ψήφους στο συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου.

Αλλοιώνουν δε την ψήφο των δημοτών, αφού όποιος συνδυασμός εκλέξει δήμαρχο (την πρώτη Κυριακή με 43% ή τη δεύτερη Κυριακή), αποκτά πλασματική πλειοψηφία στα συμβούλια των κοινοτήτων άνω των τριακοσίων κατοίκων, ακόμα  και αν ο συνδυασμός  αυτός  μειοψηφήσει  στη συγκεκριμένη κοινότητα. Υπάρχουν πολλά  παραδείγματα  συνδυασμών από τις εκλογές του 2014 (που εφαρμόστηκε αυτό το απαράδεκτο σύστημα) που απέκτησαν τεχνητή πλειοψηφία  σε συμβούλια κοινοτήτων, σε χωριά που είχαν λάβει ακόμα και κάτω από 10% των ψήφων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις εκλογές του 2019, με θέλγητρο τα αυτόνομα κοινοτικά ψηφοδέλτια, μαζί με τους  πολλούς  έμπειρους αιρετούς που για πολλά χρόνια μάχονται για τη ζωή των συγχωριανών τους, αναδείχτηκαν και πολλοί νέοι άνδρες και γυναίκες στα συμβούλια των κοινοτήτων, που ρίχτηκαν με κέφι στη δουλειά, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Όλους αυτούς τους συντοπίτες μας, παλιούς και νέους της Τοπικής (Κοινοτικής) Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους παραμερίζει, αδιαφορώντας πλήρως για την εγκατάλειψη των χωριών, αφού θα λείψουν οι υπηρεσίες που προσέφεραν στους συγχωριανούς τους.

 

Είναι δε εντελώς αστήρικτη η δικαιολογία που προβάλλεται από την κυβέρνηση, ότι τα αυτόνομα ψηφοδέλτια για τα συμβούλια των κοινοτήτων είναι αντισυνταγματικά, διότι δήθεν συνιστούν τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης (ενώ το Σύνταγμα προβλέπει μόνο δύο). Ποιό δικαστήριο ή αρμόδια κρατική αρχή ή συμβούλιο, το λέει αυτό; Κανένα φυσικά, αφού και ο Νόμος 4.555 του 2018 κρίθηκε συνταγματικός και οι  εκλογές του 2019, αλλά και τα συμβούλια που εκλέχτηκαν, κρίθηκαν νόμιμα από τα αρμόδια δικαστήρια. Αδιαμφισβήτητα, τα συμβούλια κοινοτήτων εντάσσονται στην  ενδοδημοτική αποκέντρωση, όπως  άλλωστε  και  μια  σειρά άλλων συμβουλίων  και  επιτροπών, που προβλέπονται στον Κώδικα Δήμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γι αυτούς τους λόγους, συντασσόμαστε με τις δημοκρατικές διεκδικήσεις των Δικτύων Κοινοτήτων της Λέσβου και όλης  της  χώρας, που διατρανώνουν την εθνική ανάγκη για αναβάθμιση των κοινοτήτων και όχι για υποβιβασμό, που θα τον πληρώσουν ακριβά οι δημότες. Σταθήκαμε  δίπλα  τους  και  τον Αύγουστο του 2019, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε αρμοδιότητες και δέσμευση πόρων για τις κοινότητες, που είχαν θεσπιστεί με τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» τον Ιούλιο του 2018.

Η μάχη για ισχυρές και αυτόνομες κοινότητες, για την απλή αναλογική, για την αυθεντική έκφραση της βούλησης των πολιτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια μάχη κεντρικής σημασίας για την ίδια τη δημοκρατία.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου