× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Προτεραιότητα η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών»

Έργα με χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, όπως η επισκευή του κολυμβητηρίου Μυτιλήνης, η κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου Καλλονής και ο αναδασμός της Λήμνου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/5/2021

«Προτεραιότητα η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών»

Τη χρηματοδότηση της κατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου Καλλονής και τη στήριξη του Δήμου Μυτιλήνης για την επισκευή – ανάπλαση του παλιού Κολυμβητηρίου στο λιμάνι, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα λίγο πριν αναχωρήσει από τη Λέσβο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα Μέσα Ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Στέλιος Πέτσας στην τοποθέτησή του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ήρθε στο νησί με δύο στόχους. Ο πρώτος στόχος όπως σημείωσε είναι η ανακούφιση των πληγέντων από την πρόφατη κακοκαιρία και ο δεύτερος στόχος η δρομολόγηση αναπτυξιακών έργων τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της Λέσβου η οποία επλήγη από τη μεταναστευτική – προσφυγική κρίση των προηγούμενων ετών.

Επισήμανε δε, πως λίγο πριν αναχωρήσει από το Υπουργείο υπέγραψε την έκτακτη – άμεση χρηματοδότηση των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου με το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ για τον καθένα, για να αντιμετωπστούν οι πρώτες έκτακτες ανάγκες. Από εκεί και πέρα σημείωσε ανάλογα με τα προβλήματα που θα προκύψουν και τα τεχνικά δελτία που θα συντάξουν οι δήμοι για την αποκατάσταση των ζημιών θα λάβουν την ανάλογη χρηματοδότηση. 

Αναφερόμενος ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στο ζήτημα των αποζημιώσεων σημείωσε μεταξύ άλλων πως οι Υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου γνωρίζουν καλά τις διαδικασίες και με τη συνεργασία και στήριξη των υπηρεσιών του Υπουργείου το συντομότερο δυνατόν θα δοθούν οι απαιτούμενες ενισχύσεις στους πολίτες. Όπως είπε οι ιδιώτες θα λάβουν αποζημίωση για τις κατεστραμένες οικοσκευές από 500 έως 6.000 ευρώ, ενώ άμεσα σημείωσε προχωρά και η καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ήδη τα συνεργεία της Περιφέρειας ξεκίνησαν αυτή την καταγραφή από την Άναξο, ενώ θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για τη στήριξη και του συνεταιρισμού της Κλειούς ο οποίος υπέστη σοβαρότατες ζημιές».

Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ακόμη τη λήψη άμεσων μέτρων για την επισκευή του λιμανιού στη Σκάλα Πολιχνίτου που υπέστη ζημιές με χρηματοδότηση του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου καθώς και αποζημίωση των αλιέων ο εξοπλισμός των οποίων υπέστη ζημιές.

«Μεσοπρόθεσμα, σημείωσε, και αφού γίνουν οι πρώτες επισκευές για την αποκατάσταση των ζημιών, με τη βοήθεια της Περιφέρειας και του ίδιου του Περιφερειάρχη θα εκπονηθεί μελέτη για την ανάπλαση του λιμανιού και πιθανόν την επέκτασή του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων στους δύο δήμους μέσα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Εκτός από το παλιό κολυμβητήριο της Μυτιλήνης που θα επισκευαστεί και το Κλειστό Γυμναστήριο της Καλλονής που θα προχωρήσει με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τους δύο δήμους σε έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών. Όπως είπε σε προτεραιότητα μπαίνει ο βιολογικός της νότιας πόλης καθώς και βιολογικοί καθαρισμοί που υπολείπονται στη δυτική Λέσβο. Επίσης ο Στ. Πέτσας ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση του Δήμου Μυτιλήνης με 1.350.000 ευρώ για την αποκατάσταση του Κέντρου κυκλοφοριακής Αγωγής στον Καρά Τεπέ. 

Παράλληλα ο Υπουργός Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι εξασφαλίσθηκε χρηματοδότηση και άμεσα θα προχωρήσει ο αναδασμός στο νησί της Λήμνου, ο οποίος αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων του νησιού, εδώ και πολλά χρόνια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην τοποθέτησή του στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, ανακοίνωσε και επισήμως ότι ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση και αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότησης για το έργο του οδικού άξονα Καλλονής – Πέτρας και συγκεκριμένα του πρώτου τμήματος, από Αγία Παρασκευή έως Στύψη.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε, ακόμη,  τη στηριξη του Υπουργείου Εσωτερικών σε  τέσσερα καίρια ζητήματα. Το πρώτο όπως είπε είναι να προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία, χωρίς γραφειοκρατικές εμπλοκές και προβλήματα, το ίδιο και οι αποζημιώσεις των πληγέντων.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην πληρωμή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής στους δικαιούχους του προγράμματος της Περιφέρειας. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, για να πληρωθούν οι άνθρωποι τους ζητούν δεκάδες δικαιολογητικά και ενημερώτητες, κι όλα αυτά καθυστερούν την εκταμίευση των χρημάτων. «Αν γίνεται, σημείωσε, να παρακάμψουμε όλη αυτή τη γραφειοκρατία και να πάρουν οι άνθρωποι τα χρήματα που τόσο έχουν ανάγκη».

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε ακόμη την επίσπευση του διαγωνισμού από το Υπουργείου Εσωτερικών για τους 7 κτηνιάτρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καθώς και την παράταση προθεσμίας υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.    

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι σε δράση στην αναζήτηση του Πασχαλινού αυγού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο άλσος Τσαμάκια, η εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης με το κυνήγι του κρυμμένου αυγού.
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Μετά το τέλος της τελετής η Ηγουμένη Ταβιθά απηύθυνε ευχές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο‑ Ελαιοτριβείο (τ. Βρανά) της εταιρείας «Αρχιπέλαγος»

Γνωρίστε τις τέσσερις ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου

Επίδειξη αλόγων βράβευση αναβατών και μεγάλο γλέντι στη Θερμή Λέσβου τη Λαμπροδευτέρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο εβδομάδες εκτός δρομολογίων το Νήσος Σάμος

Από 15 ως 31 Μαϊου, για τις ανάγκες συντήρησης του πλοίου
ΧΩΡΙΑ

Έκαναν κούνια και στα Μιστεγνά

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή
ΧΩΡΙΑ

Γεωτρήσεις στη Γέρα για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης, γίνεται προσπάθεια επίσπευσης των ενεργειών που απαιτούνται για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων επάρκειας νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λαμπροβδομάδα με ζέστη και Σάββατο με καταιγίδες και κρύο

Έντονη αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός στη Λέσβο προς τα τέλη της εβδομάδα, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Aνοιξε το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ