× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΜΝΗΜΗ Γιάννη Τσαμουργκέλη...

Πέντε χρόνια από το χαμό του Γιάννη, που αν ζούσε τα πράγματα στη Λέσβο ίσως να ήταν αλλιώς

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 30/5/2021

ΜΝΗΜΗ Γιάννη Τσαμουργκέλη...

Πέρασαν πέντε χρόνια από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο ο Γιάννης Τσαμουργκέλης. Ένας εμβληματικός άνθρωπος της κεντροαριστεράς που θα μπορούσε αν ζούσε να ήταν αλλιώς ο τόπος και προπάντων η πολιτική του ζωή. Με «αν» όμως δυστυχώς δε γράφεται η ιστορία. Και φυσικά δεν ξαναγράφεται.
Κάπως έτσι είπα, απλά πέντε χρόνια μετά να πω πως τον θυμάμαι...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήξερα την περιπέτεια με την υγεία του, "παλεύω" μου έλεγε σαν τον ρωτούσα. "Ξέρουμε να παλεύουμε" του απαντούσα... Τι να του έλεγα κιόλας;
Ο Γιάννης Τσαμουργκέλης ήταν ο πιο ανοιχτόμυαλος ΠΑΣΠίτης της γενιάς μου. Μαλώναμε αλλά στο τέλος συμφωνούσαμε. Τότε. Γιατί μετά συμφωνούσαμε κι δεν είχαμε γιατί να μαλώσουμε. "Την προδώσαμε τη δική μας αριστερά ή αυτή μας πρόδωσε;" ρωτούσε τσουγκριζοντας το ποτήρι με το αγαπημένο του ούζο "Πιτσιλαδή" από την ιδιαίτερη του πατρίδα το Πλωμάρι. Κι απόσωνε. "Δηλαδή τώρα συμφωνούμε;'.


Το Νοέμβριο του 2008 τον είχα πείσει να μου μιλήσει για τον άγνωστο καημό του. Το νεολαιίστικο κίνημα "τότε", τη σημαία του Πολυτεχνείου που κρατούσε στο σπίτι του. Το ρεπορτάζ μικρό αλλά το τι άκουσε από όλους όσους συνήθιζε να συγκρούεται μαζί τους, χωρίς προηγούμενο. Δημοσιεύθηκε στην "Ελευθεροτυπία". Τα κείμενα της "Ελευθεροτυπίας" δυστυχώς δεν υπάρχουν στο Διαδίκτυο. Το έψαξα και το βρήκα και το δημοσίευσα τη μέρα που ‘γινε το ξόδι του. Για να 'χουν να λένε κάτι με τον Τριαντάφυλλο το Δραβαλιάρη σαν θα βρισκόταν και θα τον ρωτούσε: "Τελικά ρε Ντάφι, την προδώσαμε τη δική μας αριστερά ή αυτή μας πρόδωσε;"


Το ξαναδημοσιεύω σήμερα. Στη μνήμη του, στη μνήμη «της μεταπολίτευσης τη χαμένη γενιά» που λέει κι ο τραγουδοποιός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο οικονομολόγος Γιάννης Τσαμουργκέλης, διδάσκων σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεγάλωσε μέσα στη χούντα. «Στα επτά μου χρόνια», λέει, «έζησα τη νύχτα της 21ης Απριλίου».

Γαλουχήθηκε στους αγώνες για τη δημοκρατία. Η πολιτικοποίηση ήταν δεδομένη. «Ονειρό μου να μπω στο πανεπιστήμιο, να γίνω μέλος της ΕΦΕΕ», λέει. Στα 21 του χρόνια, τριτοετής στο Οικονομικό της Νομικής, έγινε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου. «Με επέλεξε η παράταξή μου, η ΠΑΣΠ. Ήμουν ο νεότερος ανάμεσα σε σοβαρούς εκπροσώπους της προοδευτικής σκέψης από όλα τα κόμματα της Αριστεράς. Τον Τριαντάφυλλο τον Δραβαλιάρη και τον Θόδωρο τον Καραγιαννίδη από την ΚΝΕ, τον Νίκο τον Φίλη και τον Θόδωρο τον Μαργαρίτη από τον Ρήγα Φεραίο και τόσους άλλους».


Το ερώτημα πάει στη συζήτηση των τελευταίων ημερών. Τη σημαία του Πολυτεχνείου. «Στα 22 μου, το 1982», λέει ο Γιάννης Τσαμουργκέλης, «με φώναξε ο μέχρι τότε επικεφαλής της ΠΑΣΠ, της παράταξης που παραδοσιακά φύλαγε τη σημαία, ο Φώτης ο Χατζημιχάλης, που είχε διαδεχθεί για λίγο τον Χρήστο τον Παπουτσή, και μου έδωσε τη σημαία. Η παράδοση να φυλάνε τα στελέχη της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ τη σημαία του Πολυτεχνείου ξεκίνησε όταν ήταν ακόμα πρόεδρος ο Στέφανος ο Τζουμάκας. Η συγκίνησή μου, τα αισθήματα ήταν μοναδικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως προεδρεύων της ΕΦΕΕ, είχα την τιμή να είμαι παραστάτης και να φυλάω τη σημαία μέχρι το 1987 που την παρέδωσα στον Βασίλη τον Τόγια, λίγο πριν φύγω στο εξωτερικό για να συνεχίσω τις σπουδές μου.


Όλα αυτά τα χρόνια τόλμησα μόνο μία φορά να την ξεδιπλώσω πάνω στο κρεβάτι μου για να ελέγξω μήπως και έχει φθορές από την υγρασία. Ντράπηκα τόσο που αμέσως μετά τον σύντομο έλεγχο τη δίπλωσα και την έβαλα στη θέση της».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ιστορίες «στο Ν» για το ΕΑΜ Λέσβου

Ο Γιώργος Γαλέτσας μιλά στον Δημήτρη Μάντζαρη για τις διώξεις μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η φυλακή όσων «δεν συνεμορφώθησαν….» στη Μυτιλήνη

Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, δυο μέρες πριν την Κυριακή των Βαΐων, στην Ακαδημία Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

H αθέατη πλευρά της Επταετίας

Σκάνδαλα, διαφθορά και…«θαύματα»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το εγκαταλειμμένο Γαλλικό ‑ Συμμαχικό νεκροταφείο στα Λουτρά

Θα μπορούσε ο χώρος όλος να μετατραπεί σε χώρο τιμής;
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Λιώστε τους...»

Η τραγική ιστορία του πρόσφυγα από την Πέργαμο Ηλία Αργυριάδη που εκτελέστηκε μαζί με το Νίκο Μπελογιάννη σαν σήμερα 30 Μαρτίου 1952, Η τύχη της διαλυμένης οικογένειας του
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η εμφάνιση του Χριστιανισμού στη Λέσβο

Η Δέσποινα Ανδρέου μίλησε στις «Ιστορίες στο Νησί» για την εμφάνιση του Χριστιανισμού και για το πότε δημιουργήθηκαν οι δύο Μητροπόλεις στο νησί της Λέσβου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

Η επιτροπή ειρήνης Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση για τη θλιβερή επέτειο έναρξης των βομβαρδισμών το 1999
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Ψωροκώσταινα, η Αιβαλιώτισσα πρόσφυγας στο Ναύπλιο...

Η ιστορία μιας γυναίκας που έγινε συνώνυμο του νεοελληνικού κράτους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καρναβάλι και 25η Μαρτίου 1944 στην Αγιάσο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν ο Μυτιληνιός «φουστανελάς» μπήκε στο Μουσείο του Λούβρου

Με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 90 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου θυμόμαστε πως το 1961 το κοσμοπολίτικο Παρίσι υποδέχθηκε τα έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αποκριές στη Μυτιλήνη το 1913

Λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση του νησιού -Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ*