× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μικρό «καλάθι» για τις φετινές αφίξεις τσάρτερ

Συγκρατημένες προβλέψεις για τον προγραμματισμό θέσεων στις πτήσεις από το εξωτερικό προς τη Λέσβο

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 24/4/2019

Μικρό «καλάθι» για τις φετινές αφίξεις τσάρτερ

Μπορεί η φετινή τουριστική σεζόν να ξεκίνησε και επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα με τις πρώτες πτήσεις τσάρτερ από την Ολλανδία που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες τα του τουριστικού προϊόντος της Λέσβου αφήνουν να εννοηθεί ότι η σεζόν προμηνύεται δύσκολη. Συμπέρασμα που δεν αφορά μόνο το νησί μας, αλλά το σύνολο της χώρας, διαπιστώνοντας υστέρηση στον προγραμματισμό θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλήθεια είναι ότι το 2018 αποτέλεσε μια πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό μας, με τους ειδικούς να προβλέπουν φέτος -στην καλύτερη των περιπτώσεων- μια σταθεροποίηση της ζήτησης, κάνοντας λόγο ενδεχομένως και για απότομη «προσγείωση» βάσει των τουριστικών μεγεθών που φανερώνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Ειδικότερα, η μείωση στον προγραμματισμό των θέσεων στις εισερχόμενες πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας κατά τη θερινή σεζόν υπολογίζεται περίπου στο 7%, ποσοστό που αν επιχειρηθεί να μεταφραστεί σε απόλυτα νούμερα ανέρχεται σε σχεδόν 1,3 εκατ. θέσεις λιγότερες σε σύγκριση με περυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Συγκρατημένες οι προβλέψεις για τη Λέσβο

Η φετινή χρονιά για τον τουρισμό του νησιού μας εστιάζει σε τρεις πολύ σημαντικές παραμέτρους, που λειτουργούν ανασταλτικά ως προς τις προβλέψεις για τον αριθμό των Ευρωπαίων επισκεπτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το BRexit δημιουργεί τριγμούς στη βρετανική αγορά και ανησυχίες στον τουριστικό κλάδο των ελληνικών νησιών. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι η ασάφεια που επικρατεί, ακόμα και για τα πολύ βασικά, αν δηλαδή ένας Βρετανός θα χρειάζεται διαβατήριο για να ταξιδέψει ή αν θα μετακινείται ελεύθερα στην Ευρώπη. Το γεγονός πως δεν έχει βρεθεί ακόμη η φόρμουλα μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργεί μια επιφυλακτικότητα σε όσους επιθυμούν να κάνουν διακοπές στα ευρωπαϊκά τουριστικά θέρετρα, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών.

Πέραν αυτής της αγοράς όμως τριγμούς προκάλεσε και η χρεοκοπία της αεροπορικής εταιρείας «Germania», δημιουργώντας αναστάτωση σε μια επίσης μεγάλη αγορά, όπως αυτή της Γερμανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη εταιρεία πραγματοποιούσε τρεις πτήσεις τη βδομάδα προς τη Μυτιλήνη, δύο από το Ντίσελντορφ και μία από το Μόναχο. Και παρότι ως ένα βαθμό οι απώλειες έχουν καλυφθεί φέτος από άλλη low cost εταιρεία, δεν παύει το ισοζύγιο να είναι μείον για το νησί μας.

Ανακατατάξεις συγκριτικά με πέρυσι δημιουργεί, τέλος, και η ανάκαμψη παραδοσιακών τουριστικών προορισμών, όπως η Τουρκία, που διαθέτει πλέον ιδιαίτερα ευνοϊκή ισοτιμία λίρας - ευρώ, μαγνητίζοντας με δελεαστικές προσφορές το ενδιαφέρον αγορών της Κεντρικής Ευρώπης. Μια εξ αυτών είναι εκείνη της Πολωνίας, που αποτέλεσε πέρυσι «ανάσα» για τη Λέσβο με τρεις πτήσεις τη βδομάδα από Βαρσοβία και Κρακοβία, οι οποίες όμως φέτος έχουν μειωθεί αισθητά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα καλά νέα

Πιο ξεκάθαρο πάντως για τη Λέσβο μοιάζει το τοπίο στις αγορές της Ολλανδίας και των σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες παραμένουν σταθερές σε νούμερα αφίξεων για ακόμα μια χρονιά. Γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό για το νησί μας, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα στο 2018 ήρθαν για διακοπές περισσότεροι από 30.000 ταξιδιώτες προερχόμενοι από την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία και τη Φινλανδία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ