× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

`Εφυγε ο Αριστείδης Κυριαζής ... ορφάνεψε η Καλλονή και η Λέσβος

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιουνίου, στις 11.30 π.μ.. στο Α' νεκροταφείο Αθηνών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/6/2021

`Εφυγε ο Αριστείδης Κυριαζής ... ορφάνεψε η Καλλονή και η Λέσβος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έφυγε» από τη ζωή  ο συγγραφέας και συστηματικός ερευνητής της ιστορίας της Λέσβου, Αριστείδης Κυριαζής.

Με έκπληξη και οδύνη, το πρωί της Τετάρτης 23 Ιουνίου, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και η κοινωνία της Λέσβου πληροφορήθηκε από τους οικείους του, τη σύντροφο του  Κωνσταντίνα και την κόρη του Ρηνιώ, το θάνατο του αγαπητού  Αριστείδη (Άρη) Κυριαζή, με τον οποίο και η ΟΛΣΑ και όλοι σχεδόν οι σύλλογοι σε Αττική και Λέσβο, είχαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνεργαστεί, αξιοποιώντας όλο αυτόν τον πλούτο γνώσεων και έρευνας για το νησί.

 Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιουνίου, στις 11.30 π.μ.. στο Α' νεκροταφείο Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΣΑ εκφράζει εκ μέρους όλων των συλλόγων και των αποδήμων Λέσβιων της Αττικής, τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του αγαπητού φίλου, Άρη Κυριαζή ενώ αντιπροσωπεία της, θα απονείμει το ύστατο χαίρε, στον άξιο συντοπίτη μας. 

Ποιος ήταν ο Αριστείδης Κυριαζής 

Ο Αριστείδης Κυριαζής γεννήθηκε το 1946 στην Καλλονή Λέσβου όπου μαθήτευσε μέχρι και την Ε΄ τάξη Γυμνασίου. Αποφοίτησε από το Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων στα Εξάρχεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν πτυχιούχος του Φυσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα έτη 1975-2010 ως καθηγητής και Διευθυντής Λυκείου και Τεχνικής Σχολής.

 Είχε δημοσιεύσει άρθρα και έρευνες σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και σε πολυσυλλεκτικούς τόμους της Λέσβου και της Αθήνας, με παράλληλη δημοσιογραφία στον έντυπο τύπο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

 Το 1996 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Δωδώνη" των Αθηνών το βιβλίο «Αναζητώντας την Ερατώ», το 1999 από τις ίδιες εκδόσεις και με επανέκδοση τον ίδιο χρόνο το βιβλίο «Η Ερατώ εις Λέσβον και εις τον Μυτιληναίων Αιγιαλόν», το 2010 το βιβλίο «Τα Αστέρια του Μουράγιου»  από τις εκδόσεις «Αιολίδα» της Λέσβου και το 2018 το βιβλίο «Κολπος Καλλονής Λέσβου-Ιστορική Περιήγηση» από τις εκδόσεις της Λέσβου «Μύθος». Μέχρι το τέλος της ζωής του έγραφε...(Είχε ολοκληρώσει σχεδόν το νέο του βιβλίο...) .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Υπήρξε μέχρι και την προηγούμενη μέρα, ενεργός αρθρογράφος για ότι είχε σχέση με το αγαπημένο του νησί τη Λέσβο. Πρωταρχική αιτία ήταν όπως έλεγε σε όλους μας αλλά και στον συντοπίτη μας Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη, σε συνέντευξη που του είχε παραχωρήσει, ότι είναι η αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλλονή Λέσβου, για την οποία αφιέρωνε το μεγαλύτερο τμήμα της αρθρογραφίας του σε έντυπα της Λέσβου και της Αθήνας.

Ιδιαίτερα η από το 2009 ανελλιπής δεκαπενθήμερη συνεργασία του στο «Εμπρός» της Λέσβου με τον τίτλο «Νήσος Λέσβος Αιολίς», που δανείστηκε από τον χαρακτηρισμό στο χάρτη του Κλαύδιου Πτολεμαίου (100-170 μ.Χ.) για τη Λέσβο, η οποία στέκει απέναντι στα παράλια της Μικράς Ασίας και κάτω από την Προποντίδα και την Τρωάδα, καθώς και η επίσης ανελλιπής συνεργασία του από το 2011 με το «Λεσβιακό Ημερολόγιο» του Παναγιώτη Σκορδά, τον δέσμευαν στη συνεχή μελέτη της ιστορίας της Λέσβου και στην συνακόλουθη προβολή της.

Κατά δεύτερο λόγο, όπως περιέγραφε, η έρευνα και η συγγραφή άρθρων, μελετών και βιβλίων αποτελούσε μία από τις ευχάριστες ενασχολήσεις του, που είχε πλέον εξελιχθεί σε τρόπο ζωής, στη βάση της άποψης του Αριστοτέλη ότι: «Όλοι οι άνθρωποι από τη φύση τους επιθυμούν τη γνώση». («Πάντες άνθρωποι του ειδέναι ορέγονται φύσει»).

Τα δημοσιεύματά του για τη Λέσβο αρχίζουν από το 1975, όταν διορίστηκε καθηγητής Φυσικής στη Μέση Εκπαίδευση και συνεχίστηκαν με τα τέσσερα βιβλία του. Το πρώτο: «Αναζητώντας την Ερατώ» (εκδόσεις «Δωδώνη», 1996), με πέντε από τα δεκαεπτά διηγήματά του, να αφορούν τη Λέσβο, το δεύτερο: «Η Ερατώ εις Λέσβον και εις τον Μυτιληναίων Αιγιαλόν» (εκδόσεις «Δωδώνη», 1999 και επανέκδοση τον ίδιο χρόνο), με περιγραφή της ζωής της Λέσβου του 1908, το τρίτο: «Τα Αστέρια του Μουράγιου» με περιγραφή της ζωής της Καλλονής Λέσβου του 1960 (εκδόσεις «Αιολίδα», 2010) και το τέταρτο: «Κόλπος Καλλονής Λέσβου - Ιστορική Περιήγηση» (εκδόσεις «Μύθος», 2018), που αφορά την ιστορία της περιοχής του Κόλπου Καλλονής από το απώτατο μυθολογικό παρελθόν μέχρι και την απελευθέρωση του νησιού το 1912 από την τουρκική κατοχή των 450 χρόνων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει η Παναγιά Κρυφτή στο Παλαιοχώρι

Την Δευτέρα 13 Μαΐου με ολοήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων από τις 8 το πρωί έως αργά το βράδυ, από τον πολιτιστικό σύλλογο «Παναγιά Κρυφτή»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με την ψήφο μας στις 9 Ιουνίου λέμε όχι στις ακροδεξιές δυνάμεις»

Ανακοίνωση του κόμματος «Κόσμος» για την ημέρα της Ευρώπης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Τα βρόντηξε» ο Γιώργος Αυγουστίδης από την Αναπτυξιακή του δήμου Μυτιλήνης

Παραίτηση με αιχμές από τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δεν επιστρέφουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι covid της Μυτιλήνης

Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους για προσωρινή παραμονή στις θέσεις τους έως ότου γίνει η εκδίκαση των Ασφαλιστικών Μέτρων
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Μακάβριο εύρημα

Εντοπίστηκε σωρός άνδρα σε προχωρημένη σήψη σε βραχώδη ακτή της Σκάλας Συκαμιάς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι σε δράση στην αναζήτηση του Πασχαλινού αυγού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο άλσος Τσαμάκια, η εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης με το κυνήγι του κρυμμένου αυγού.
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Μετά το τέλος της τελετής η Ηγουμένη Ταβιθά απηύθυνε ευχές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο‑ Ελαιοτριβείο (τ. Βρανά) της εταιρείας «Αρχιπέλαγος»

Γνωρίστε τις τέσσερις ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου

Επίδειξη αλόγων βράβευση αναβατών και μεγάλο γλέντι στη Θερμή Λέσβου τη Λαμπροδευτέρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης