× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σκάνδαλα Κληρικών

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Δημοσίευση 1/7/2021

Σκάνδαλα Κληρικών

Ζοφερή η εκκλησιαστική πραγματικότητα των τελευταίων ημερών. Από τη μια μεριά κληρικοί κατηγορούνται για τον σκανδαλώδη και ανήθικο βίο τους κι από την άλλη δημοσιογράφοι και γύρω από την Εκκλησία λαλίστατοι γραφιάδες, γίνονται δικαστές της παραβατικής συμπεριφοράς των κληρικών. Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο. Πάντοτε υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αείμνηστος Νίκος Ματσούκας, συχνά το ‘λεγε στους φοιτητές του: «τα πεντόσταγμα της ορθόδοξης σωτηριολογίας κορυφώνεται στη συγκλονιστική ρήση του Μάξιμου Ομολογητή: “Συγγνωστόν γαρ, ου τιμωρητόν, η ασθένεια”. (PG. 91,716C)». Όμως, ποιοί από τους λαλίστατους γύρω από την Εκκλησία γραφιάδες διαβάζουν σήμερα Μάξιμο Ομολογητή; Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κριτική, η διαπόμπευση, απάνθρωπη πέρα για πέρα, πριν ακόμη οι κάθε λογής παρεκτρεπόμενοι δικασθούν και καταδικασθούν.

Υπάρχουν, έλεγε, ο αείμνηστος Νίκος Ματσούκας «δημοσιογράφοι που με τον καημό για κάθαρση της Εκκλησίας και για τη μη συγκάλυψη των σκανδάλων, επιστρατεύουν παρεκτρεπόμενα εκκλησιαστικά πρόσωπα, ακόμη και ψυχοπαθείς από το χώρο του μοναχισμού και άλλων εκκλησιαστικών οργανισμών, και στήνουν ολόκληρες εκπομπές. Ενώ θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τον καημό τους και να προστατεύσουν την Εκκλησία (!), παραδίδοντας τα στοιχεία στα αρμόδια εκκλησιαστικά όργανα, προτιμούν τη διαπόμπευση των δυστυχισμένων αυτών ανθρώπων. Και μάλιστα αυτονοήτως η διαπόμπευση αφορά κυρίως – τι άλλο για τους προοδευτικούς – ερωτικά σκάνδαλα!», (Ο Σατανάς, εκδ. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη, σσ. 25-26). 

Αν και είναι αμφίβολη η γιατρειά των εκκλησιαστικών σκανδάλων - όσο να το επιθυμούν Εκκλησία και Κράτος - πιστεύω πως κάθε φορά που τα ΜΜΕ θα προβάλλουν σκάναδαλα κληρικών, δυστυχώς δεν βλέπω να τίθενται εκείνες οι προϋποθέσεις, θεολογικές πρωτίστως, που θα γιατρέψουν αυτό το κακό. Πέρα από την τόλμη, νομίζω ότι χρειάζεται και η ευαισθησία, την οποία δεν την έχουν ούτε οι μητροπολίτες που χειροτονούν κληρικούς, ούτε κι εκείνοι που επιθυμούν να ακολουθήσουν την ιεροσύνη. Οι τελευταίοι, κυρίως, οφείλουν να έχουν την «αγία ευαισθησία» της κλίσης προς την ιεροσύνη. Και οι μητροπολίτες οφείλουν να δώσουν ένα τέλος σ' εκείνα τα στερεότυπα «θρησκευτικού ψυχολογισμού», τα οποία πλαισιώνουν την εικόνα μιας Εκκλησίας να χειροτονεί ιερείς που κινούνται σε δαιδάλους θρησκευτικής ψυχοπαθολογίας. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου