× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ

Δημοσίευση 3/7/2021

Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;

Κι ενώ παρακολουθώ ρεπορτάζ στο διαδίκτυο για τη σύλληψη του φυγόποινου Χρήστου Παππά, πέφτω πάνω σε ένα ολιγόλεπτο διάγγελμα του πρωθυπουργού το οποίο είχε διαφύγει της προσοχής μου. Το περιεχόμενο του διαγγέλματος αφορούσε τα πλεονεκτήματα που θα έχουν οι εμβολιασμένοι. Βέβαια, αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η ανακοίνωση χορήγησης 150 ευρώ εν είδει voucher σε εμβολιασμένους ηλικίας 18-25 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αντιπαρέρχομαι την κακότεχνη προσπάθεια μέσω της χρήσης επιτηδευμένων εκφράσεων να φανεί ο πρωθυπουργός οικείος στη νέα γενιά. Η παροχή των 150 ευρώ προβλήθηκε ως μια «επιβράβευση της προσπάθειας των νέων», «ως ένα δώρο ευγνωμοσύνης», μια αποζημίωση των στερήσεων που υπέστησαν. Και, πραγματικά, αν είχαμε μνήμη χρυσόψαρου ως τέτοια θα τη βλέπαμε. Γιατί μόνο όποιος έχει μνήμη χρυσόψαρου και ξεχνά τι έχουν ακούσει και υποστεί τα άτομα αυτής της ηλικίας μπορεί να δει την κίνηση αυτή από τη σκοπιά της κυβέρνησης.
Τί έχει προηγηθεί στο προηγούμενο διάστημα;

Ήταν 13 Νοεμβρίου 2020, μόλις πριν από 7 μήνες δηλαδή, όταν από του βήματος της βουλής ο πρωθυπουργός ισχυριζόταν ότι «η βασική αιτία διασποράς του ιού στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων», τη στιγμή, μάλιστα, που μέλη της επιτροπής λοιμοξιολόγων παραιτούνταν λόγω της αθρόας και άνευ ελέγχου εισροής τουριστών στην χώρα την οποία και θεωρούσαν ως υπεύθυνη για την μετάδοση. Τι ακριβώς άλλαξε μέσα σε 7 μήνες;


Και σε ποιους ακριβώς χορηγείται το ποσό; Ακριβώς σε εκείνη την κοινωνική ομάδα που λίγο καιρό πριν ξυλοφορτώνονταν αδικαιολόγητα σε πλατείες. Ακριβώς σε εκείνη την κοινωνική ομάδα που όλο αυτό το διάστημα στερήθηκε και στερείται εδώ και ενάμιση χρόνο την δια ζώσης διδασκαλία στα πανεπιστήμια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σ’ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι οι ηλικιακές αυτές κατηγορίες είναι πρόθυμες να κάνουν το εμβόλιο. Κανένα απολύτως, λοιπόν, (χρηματικό) κίνητρο δεν χρειαζόταν για να πεισθούν, όπως ειπώθηκε στο διάγγελμα. Το αντίθετο μάλιστα: οι πιο δύσπιστοι σε σχέση με το εμβόλιο παρουσιάζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, κυρίως άνω των 50. Θα ήταν, ως εκ τούτου, μάλλον προτιμότερο τα κίνητρα να δίνονταν σ’ αυτές τις κοινωνικές ομάδες.

Εκτός και αν υποκρύπτεται κάποιος άλλος λόγος πίσω από αυτή την κίνηση, καθώς είναι εδώ και αρκετό καιρό εμφανές ότι στις ηλικιακές αυτές ομάδες δεν υπάρχει ικανοποιητική ανταπόκριση για τη ΝΔ.


Πέραν όλων των παραπάνω, το γεγονός της χορήγησης χρηματικού ποσού μπορεί να εκληφθεί με αρνητικό τρόπο, δημιουργώντας ευεπίφορο έδαφος στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Και, πράγματι, πόσο περίεργο και ξένο θα φάνταζε να σε ενισχύει οικονομικά κάποιος, προκειμένου να ανεχθείς κάτι υγειονομικά επωφελές; Μόνο ως μια δωροδοκία θα μπορούσε να εκληφθεί. Άλλωστε, θα σκεφτεί δικαιολογημένα κανείς, τα μέσα πειθούς δεν είχαν εξαντληθεί, για να φτάσουμε στο έσχατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Καταληκτικά, η εξαγορά που υπό το κάλυμμα παροχής κινήτρου επιχειρείται δεν είναι μόνο υποτιμητική για όλους εμάς που ανήκουμε σε αυτές τις ηλικίες. Είναι επιπλέον και επικίνδυνη για την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος που έχει ήδη μείνει πίσω.

Υ.Γ.: Η σύλληψη του Χρήστου Παππά παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ ως μια μεγάλη επιτυχία της ΕΛΑΣ. Του Χρήστου Παππά, που γνωστός πρώην συνδικαλιστής της ΠΟΑΣΥ μας διαβεβαίωνε ότι παρακολουθείται στενά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διαφύγει. Του Χρήστου Παππά, που δεν κρυβόταν ούτε στο Άγιο Όρος ούτε σε κάποιο μοναστήρι στην Αλβανία, αλλά σε σπίτι στη Ζωγράφου για 8 ολόκληρους μήνες. Το αφήνω στην κρίση σας…

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου