× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έρχονται αποζημιώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς

Εγκρίθηκε το αίτημα του Υπουργείου Αγροτικής προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας για την απώλεια παραγωγής εξαιτίας του παγετού και του πρώιμου καύσωνα του Μαΐου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 4/8/2021

Έρχονται αποζημιώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς

 Ευχάριστες εξελίξεις για τους ελαιοπαραγωγούς όλης της χώρας και της Λέσβου κατά συνέπεια, σε ότι αφορά στο ζήτημα των αποζημιώσεων εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τους ελαιώνες το 2021 και ειδικότερα ο παγετός του χειμώνα και ο πρώιμος καύσωνας του Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα η χώρα μας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με επιστολή του στις 19 Ιουλίου προς τον Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά την έγκριση αποζημιώσεων προς όλους τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας για τις ζημιές που υπέστησαν τα ελαιόδεντρα της βρώσιμης ελιάς (επιτραπέζιας) και τα ελαιοπαραγωγικά. Μάλιστα τα δεδομένα που παρουσιάζονται στην επιστολή του Υπουργείου μιλούν για ζημιές από 70 έως 90%.

Το «Ν» επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρωνα Χιλετζάκη,  με δεδομένο ότι στη Λέσβο δεν υπάρχει αντίστοιχος φορέας ο οποίος να διεκδικεί και να παρακολουθεί στενά τα ζητήματα αυτά, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις και το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν οι παραγωγοί της χώρας μας για τις ζημιές που υπέστησαν. Όπως ανέφερε ο Μύρωνας Χιλετζάκης η πληροφόρηση που υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι το αίτημα της Ελλάδας έγινε αποδεκτό καθώς και άλλων χωρών οι οποίες υπέστησαν ζημιές.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων για τα ελαιόδεντρα, σημείωσε ο Μ. Χιλετζάκης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχθηκε το αίτημα του Υπουργείου καθώς τα στοιχεία που εστάλησαν στοιχειοθέτησαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μετά τα δύο έντονα καιρικά φαινόμενα του παγετού και του πρώιμου καύσωνα το Πάσχα. Την ίδια περίοδο εξάλλου είχαν κατατεθεί ανάλογα αιτήματα για αποζημίωση αγροτών και από άλλες χώρες όπως η Γερμανία που επλήγη από έντονα καιρικά φαινόμενα το τελευταίο διάστημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος γενικότερα στην κλιματική αλλαγή και στα προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα και τις πολυετείς καλλιέργειες όπως η ελιά και τα αμπέλια ο Μ. Χιλετζάκης, σημείωσε ότι η αλλαγές του καιρού και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν επηρεάσει σημαντικά την απόδοση των καλλιεργειών, ενώ σημείωσε πως ακόμη και ο καύσωνας που είναι σήμερα σε εξέλιξη θα επηρεάσει πολύ αρνητικά την παραγωγή.

«Ήδη εδώ στην Κρήτη καλούμε έκτακτη σύσκεψη για την εξέταση της κατάστασης και την κατάρτιση προτάσεων ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι συνέπειες του καύσωνα οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να δείχνουν τα πρώτα σημάδια τους στα φυτά. Μετά την ολοκλήρωση του φαινομένου θα έχουμε ίσως μια καλύτερη εικόνα στα αμπέλια και στις ελιές, ωστόσο από τώρα θα πρέπει να κινηθούμε για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των αποζημιώσεων και στο πράσινο φως που έδωσε η Ευρώπη γι’ αυτές, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Πανάγος Κουφέλος, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ενώ σημείωσε πως ο ίδιος και ο Περιφερειάρχης στις συναντήσεις που έχουν γίνει κατ’ επανάληψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν καταθέσει προτάσεις και στοιχεία για τα προβλήματα που υπάρχουν καθώς και αιτήματα για αποζημιώσεις. «Στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου τέθηκε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της ακαρπίας που μαστίζει την παραγωγή τα τελευταία χρόνια. Μέσα από μελέτες  όλα αυτά μπορούν να αποδειχθούν και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, αρκεί να μην υπάρχει εφησυχασμός και να διεκδικούμε συνεχώς με στοιχειοθετημένες προτάσεις  όσα  δικαιούμαστε»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους