Η αυγουστιάτικη Πλατεία βουτάει στις γεύσεις της Λέσβου και τις ιστορίες τους
Κυκλοφορεί και διανέμεται δωρεάν σε όλο το νησί
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 10/8/2021
Η αυγουστιάτικη Πλατεία βουτάει στις γεύσεις της Λέσβου και μιλά με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την ντόπια γαστρονομία και τις επιρροές της, με εξώφυλλο τις ντόπιες χάχλες από τα χέρια και τον φακό της Μαρίας Πανάγου. Ο δρ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, μας μιλά για το τραπέζι των Λέσβιων στην Αρχαιότητα, σε ένα τεύχος που φιλοξενεί συνέντευξη της πρώτης Ελληνίδας Master Chef, της Μαργαρίτας!
Ο Σύλλογος Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» μοιράζεται μαζί μας συνταγές, αλλά και τη μαγειρική που «έφεραν» μαζί τους στη Λέσβο οι πρόσφυγες, έναν αιώνα πίσω και επηρέασαν την ντόπια κουζίνα. Η «Ηλιαχτίδα», δραστήριος Σύλλογος του Μανταμάδου μάς μιλά για τη νέα της έκδοση με θέμα τις συνταγές και τη μαγειρική των γυναικών της κοινότητας.
Δύο νέοι σε ηλικία σεφ, ο Στράτος Ιωσηφέλλης από το Μεσότοπο που έχει πανελλαδική καταξίωση και η Μαρία Πανάγου που θυμάται τις μαγειρικές από τον «Τζετζερέ» της γιαγιά της μιλούν στην Πλατεία για τα νόστιμα πιάτα της Λέσβου.
Ούζο και κρασί, και από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ανεμώτια», συνοδεύει τις γευστικές σελίδες της Πλατείας, μαζί με συμβουλές των ειδικών, προτάσεις εξόδου και υπηρεσίες.
Για να γλυκαθούμε, εδώ από το Editorial κερνάμε λίγη από την ξακουστή βασιλόπιτα της Αγιάσου του αρτοζαχαροπλαστείου Σουσαμλή, που έγινε «χρυσή» σε διαγωνισμό γεύσης του Λονδίνου. Ένα γλυκό με 50 χειροποίητα φύλλα φτιαγμένα από βρασμένο γλυκάνισο πορτοκάλι και λάδι. Ανάμεσα τους ξερή Αγιασώτικη μυτζήθρα με ζάχαρη και 15 γλυκά μυρωδικά. Πιπερόριζα, κακουλές, κανέλα, γαρύφαλλο και πολλά άλλα.
Καλή σας όρεξη!