× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Ύπατη Αρμοστεία εξέδωσε σύσταση μη επιστροφής στο Αφγανιστάν αιτούντων άσυλο

«Εκτυλίσσεται μια ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» επισημαίνει ο διεθνής Οργανισμός

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/8/2021

Η Ύπατη Αρμοστεία εξέδωσε σύσταση μη επιστροφής στο Αφγανιστάν αιτούντων άσυλο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημοσίευσε σύσταση για την παύση των επιστροφών προς το Αφγανιστάν, καλώντας τα κράτη να σταματήσουν τις αναγκαστικές επιστροφές των Αφγανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς η κατάσταση στον τομέα της ασφαλείας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδεινώνεται ραγδαία σε μεγάλο μέρος της χώρας και εκτυλίσσεται μια ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τα κράτη να παύσουν τις αναγκαστικές επιστροφές (απελάσεις) των Αφγανών πολιτών για τους οποίους έχει ήδη κριθεί ότι δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Η Ύπατη Αρμοστεία, σημειώνεται στην ανακοίνωση, "ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για τον κίνδυνο να υπάρξουν εν μέσω αυτή της εξελισσόμενης κατάστασης παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς και όσων θεωρούνται ότι έχουν κάποια τρέχουσα ή προηγούμενη σχέση με την αφγανική κυβέρνηση, με διεθνείς οργανώσεις ή με διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις.

Από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 550.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας εξαιτίας των συγκρούσεων και της ανασφάλειας. Μέχρι στιγμής, οι άμαχοι έχουν διαφύγει μόνο σποραδικά και σε μικρούς αριθμούς σε χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν. Ωστόσο, η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς το σκηνικό στο Αφγανιστάν παραμένει ρευστό και αβέβαιο, η Ύπατη Αρμοστεία εξακολουθεί να καλεί για πρόσβαση σε ασφαλές έδαφος για τον άμαχο πληθυσμό που διαφεύγει από το Αφγανιστάν, καθώς και για πλήρη σεβασμό σε όλες τις περιπτώσεις στην αρχή της μη επαναπροώθησης – της απαγόρευσης δηλαδή να επιστρέφονται οι άνθρωποι εκεί όπου διατρέχουν κίνδυνο.

Τα κράτη έχουν νομική και ηθική υποχρέωση να επιτρέπουν σε όσους εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν να αναζητούν ασφάλεια και να μην επιστρέφουν πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει χαιρετίσει τα πρόσφατα μέτρα που έχουν λάβει αρκετά κράτη για να σταματήσουν προσωρινά τις απελάσεις των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο.

Οι συστάσεις της Ύπατης Αρμοστείας για την παύση των αναγκαστικών επιστροφών στο Αφγανιστάν θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρις ότου οι συνθήκες στον τομέα της ασφαλείας, του κράτος δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα βελτιωθούν σε τέτοιο βαθμό που να είναι εφικτές οι επιστροφές με ασφάλεια και αξιοπρέπεια".

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ