× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για τα νησιά μας»

Η «Συμπαράταξη πολιτών», συγκεντρώνει υπογραφές για τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δημοσίευση 13/9/2021

«Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για τα νησιά μας»

Στη συγκέντρωση υπογραφών για την ανατροπή της πορείας απαξίωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως αναφέρει, προχωρά η περιφερειακή παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών» με επικεφαλής το Γιάννη Σπιλάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο σχετικό κείμενο που δημοσιοποίησε η παράταξη μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η απώλεια του 50% των εισακτέων φοιτητών θα είναι πολύ μεγαλύτερη στη συνέχεια αφού η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει στις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειας να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο νησιωτικό μας Πανεπιστήμιο. Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί το μεταλύτερο αναπτυξιακό έργο που έγινε στα νησιά μας και η κυβέρνηση οφείλει να το στηρίξει με κάθε τρόπο.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων:  

«Η απώλεια του 50% περίπου των εισακτέων φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήταν αναμενόμενη εξέλιξη με βάση τον σχετικό νόμο της Κυβέρνησης. Η τελική μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί,  όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης δεν επιτρέπει στις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες να υποστούν το βάρος των εξόδων από την παραμονή των παιδιών τους στα νησιά μας που τελικά δεν θα εγγραφούν, αλλά και λόγω του ισχύοντος συστήματος μεταγραφών.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό και εθνικό έργο που έγινε στα νησιά μας μεταπολεμικά γιατί:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

–  Ενισχύει τα νησιά μας με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, –  Συμβάλλει τα μέγιστα με το ερευνητικό του έργο και στέκεται αρωγός, στην Αυτοδιοίκηση και την ανάπτυξη των νησιών, όπου και όταν του ζητηθεί.
–   Ενισχύει κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά τις τοπικές κοινωνίες με νέους ανθρώπους που δίνουν ζωή στα νησιά όλο το χρόνο, ενώ κάποιοι από αυτούς αποφασίζουν και να μείνουν στα νησιά μας. –         Συμβάλει πολλαπλά στην οικονομική τόνωση των τοπικών κοινωνιών. –         Δίνει την ευκαιρία σε πολλούς νέους και νέες των νησιών μας, από αδύναμες οικονομικά οικογένειες, για σπουδές στη τριτοβάθμια εκπαίδευση στον τόπο τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με υπέρογκα έξοδα που θα τους έκοβαν τα όνειρα.
–  Συμβάλλει ως ζωντανή διαφήμιση των νησιών μας σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω των φοιτητών, των γονιών τους και των φίλων τους και με τις διεθνείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει.

  Σήμερα, και πριν την έναρξη των εγγραφών υπάρχει περιθώριο ανατροπής της κατάστασης αυτής αρκεί να υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση που έχει επιδειχθεί σε άλλες περιπτώσεις.

  Για αυτό ζητάμε από τη Κυβέρνηση  να αποφασιστούν άμεσα:
–  νομοθετικά μέτρα ώστε οι εισακτέοι στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου να είναι τουλάχιστον τόσοι όσους ζητά η ακαδημαϊκή κοινότητα με βάση τις υπάρχουσες υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να παράγεται σωστό ακαδημαϊκό έργο.  
–    μέτρα σε ό,τι αφορά τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών, που θα επιτρέψουν στο Πανεπιστήμιο να είναι ελκυστικό για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές (πχ. επέκταση της σίτισης, χρηματοδότηση για αγορά ξενοδοχείων, επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων για κατασκευή νέων φοιτητικών κατοικιών).  
–  υποστήριξη της δράσης του Πανεπιστημίου προς ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομιών τόσο προς τις τοπικές επιχειρήσεις και κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου που θα βελτιώνουν την ευημερία των κατοίκων τους, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του και τη διεθνή του παρουσία στα καινοτόμα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει και βρίσκονται στην αιχμή των επιστημονικών ενδιαφερόντων της παγκόσμιας κοινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα αφήσουμε να επιβεβαιωθεί από την ανάποδη η ρήση του Ουγκώ: «Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή»;

Αξίζει αυτό το μέλλον στα νησιά μας;»

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ψηφίστε σε αυτή τη διεύθυνση:

http://www.symparataxipoliton.gr/index.php/2021/09/10/anatropi-tis-poreias-apaxiosis-toy-pa/

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη
ΥΓΕΙΑ

Νέο μόνιμο προσωπικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ορκίστηκαν το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικος Γεραγώτης καλλιεργούσε χασίς

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του περιλαμβάνει και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Απεγκλωβισμός 33 ατόμων από βραχονησίδα ανοιχτά του Μανταμάδου

Επιχείρηση διάσωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Με κινητοποίηση θα υποδεχθούν οι γιατροί τον υπουργό Υγείας

Ο Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου ανακοίνωσε στάση εργασίας για την Τρίτη 30 Απριλίου και καλεί σε κινητοποίηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020