× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πολιτικά παιχνίδια με το εθνικό απόθεμα

Στην Κρήτη καταλήγουν τα 28 από τα 45 εκατ. ευρώ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 6/10/2021

Πολιτικά παιχνίδια με το εθνικό απόθεμα

Την κατανομή των 45 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Απόθεμα (έτους 2020) ανακοίνωσε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνολικά 24.648 δικαιούχους αγρότες σε όλη την χώρα. Η πληρωμή των επιδοτήσεων αυτών θα γίνει εντός του Οκτωβρίου μαζί με τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης. Την μερίδα του λέοντος παίρνουν αγρότες της Κρήτης, στην δεύτερη θέση - με πολύ μεγάλη απόσταση - έρχονται αγρότες από την Θεσσαλία.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα  αποσιωπά την μη ισόρροπη κατανομή του Εθνικού Αποθέματος μεταξύ των Περιφερειών της χώρας.
Από την περασμένη άνοιξη ήταν γνωστό πως σε όλη την χώρα είχαν γίνει εκτεταμένες «αλχημείες» από γραφεία υποδοχής των αιτήσεων επιδότησης  προκειμένου ορισμένοι αγρότες να λάβουν τεράστια ποσά επιδοτήσεων. Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε πως πρόκειται για απολύτως νόμιμες ενέργειες, που προβλέπονται από τους κοινοτικούς κανονισμούς. Ωστόσο είναι καταφανέστατο πως γίνεται κατάχρηση των κοινοτικών κανονισμών. Σε κάθε περίπτωση όσοι προχώρησαν στις «αλχημείες» είχαν βάσιμες πολιτικές διαβεβαιώσεις πως τα αιτήματα τους θα γίνουν δεκτά.
Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση από τα 28,79 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε 8.776 αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Θεσσαλία δικαιούχοι του εθνικού αποθέματος είναι 1.793 και θα λάβουν 2,8 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Βορείου Αιγαίου ήταν μόλις 660 και η συνολική αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που λαμβάνουν από το εθνικό απόθεμα ανέρχεται στα 0,99 εκατ. ευρώ.
Είναι εντυπωσιακό πως μεγάλες αγροτικές περιφέρειες της χώρας έχουν μικρό αριθμό δικαιούχων αγροτών και θα λάβουν αντίστοιχα μικρά ποσά επιδοτήσεων. Χαρακτηριστικά μόλις 928 είναι οι δικαιούχοι του εθνικού αποθέματος από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στο ποσό που θα λάβουν είναι 1,11 εκατ. ευρώ. Στην Κεντρική Μακεδονία οι δικαιούχοι είναι 2.140 και το ποσό που θα λάβουν είναι μόλις 1,96 εκατ. ευρώ.
Τι είναι το Εθνικό Απόθεμα
Εθνικό απόθεμα είναι το ποσό που συγκεντρώνεται από την ετήσια οριζόντια περικοπή των επιδοτήσεων όλων των αγροτών που μένει στα ταμεία του κράτους. Στην συνέχεια το ποσό αυτό δίνεται σε ορισμένες κατηγορίες αγροτών για πρόσθετη ενίσχυση τους ή για να αποκτήσουν δικαιώματα επιδότησης ως νεοεισερχόμενοι στην αγροτική παραγωγή. Στο εθνικό απόθεμα καταλήγουν και τα ποσά των επιδοτήσεων που για διάφορους λόγους χάνουν ορισμένοι αγρότες αλλά και τα ποσά των επιδοτήσεων κάτω των 250 ευρώ που δεν πληρώνονται στους δικαιούχους όπως προβλέπει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά