× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αόριστο το κείμενο διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ

Θολό τοπίο για αναδιανεμητική ενίσχυση – οικολογικά προγράμματα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 17/10/2021

Αόριστο το κείμενο διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ

Η νέα ΚΑΠ θα τεθεί σε εφαρμογή πολύ σύντομα και θα αλλάξει τα όσα μέχρι σήμερα γνώριζαν οι αγρότες για τις άμεσες επιδοτήσεις που λαμβάνουν. Κάθε δικαιούχος αγρότες θα λαμβάνει την βασική ενίσχυση και σε αυτή κατά περίπτωση θα προστίθενται η αναδιανεμητική ενίσχυση και η επιδότηση των οικολογικών προγραμμάτων. Το κείμενο διαβούλευσης που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο είναι αόριστο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για συζήτηση.  Η μόνη σταθερά του σχεδιασμού που παρουσίασε το υπουργείο είναι η απουσία της νησιωτικής διάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αναδιανεμητική ενίσχυση

Από το 2023 η Ελλάδα, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, θα προχωρήσει η Ελλάδα στην εφαρμογή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Κάθε χρόνο θα παρακρατείτε ένα ποσό  ως 10% από τους μεγάλους αγρότες και θα δίνεται στους αγρότες με τις μικρότερες και μεσαίες εκμεταλλεύσεις. Στόχος είναι με την διαδικασία αυτή να γίνει δικαιότερη κατανομή της εισοδηματικής στήριξης των άμεσων ενισχύσεων (επιδοτήσεων), η επιδότηση αυτή θα δίνεται ως πρόσθετη επιδότηση μετά την βασική ενίσχυση, δεν θα συνδέεται με τον όγκο παραγωγής και θα κατανέμεται με βάση την έκταση που αξιοποιεί κάθε παραγωγός.

Στο κείμενο διαβούλευσης για την νέα ΚΑΠ που έχει δώσει στην δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η αναδιανεμητική επιδότηση θα δίνεται με βάση τις υφιστάμενες τρεις αγρονομικές περιφέρειες και θα ακολουθεί την ίδια κατανομή που ακολουθεί και η βασική ενίσχυση. Οι τρεις αγρονομικές περιφέρειες είναι α)βοσκότοποι, β) αρόσιμες εκτάσεις, γ)δενδρώνες και αμπέλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ύψος των εκτάσεων που θα δίνεται η συγκεκριμένη επιδότηση, κι αριθμός των εκμεταλλεύσεων που θα την δικαιούνται, όπως και το ύψος της ανά στρέμμα επιδότησης θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης. Το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε καμία συγκεκριμένη πρόταση για το ζήτημα και κατά συνέπεια η συζήτηση για το ύψος της αναδιανεμητικής επιδότησης είναι αόριστη.    

Το πρασίνισμα αλλάζει όνομα

Από το 2023 θα ξεκινήσει η εφαρμογή των «οικολογικών προγραμμάτων» τα οποία θα απορροφούν το 25% των πόρων για άμεσες ενισχύσεις που θα δίνονται στους αγρότες της χώρας μας. Η επιδότηση αυτή θα δίνεται κάθε χρόνο ανά επιλέξιμο στρέμμα, δηλαδή όσο περισσότερες εκτάσεις καλλιεργεί ένας αγρότες τόσο περισσότερα χρήματα θα παίρνει από την συγκεκριμένη επιδότηση. Επιπλέον κι αυτή η επιδότηση δεν θα συνδέεται με τον όγκο παραγωγής. Επί της ουσίας τα «οικολογικά προγράμματα» αντικαθιστούν το επιδότηση που οι αγροκτηνοτρόφοι γνωρίζουν ως «πρασίνισμα».  Ελάχιστα αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο αφορά τον σχεδιασμό τους και τις υποχρεώσεις που επιφέρουν στους αγρότες. Τα μόνα πράγματα που αναφέρει το η πρόταση του υπουργείου είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-          Πρέπει να απαντούν στα υπάρχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα και, συνεπώς, στις ανάγκες που προέκυψαν από τη SWOT ανάλυση και τη διαβούλευση

-         Πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

-         Να δομούνται στη λογική της πράσινης αρχιτεκτονικής της νέας ΚΑΠ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-         Υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Συμφωνία για τη γεωργία).

Και σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο αναφέρει ο προτεινόμενος κατάλογος των Οικολογικών Προγραμμάτων καθώς και η κατανομή των πόρων ανά παρέμβαση θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά