× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο καφενές του Νταηπαναγιώτη

Γράφει ο ΒΑΣΟΣ Ι. ΒΟΜΒΑΣ

Δημοσίευση 16/10/2021

Ο καφενές του Νταηπαναγιώτη

Μπαίνοντας στο παλιό λιμάνι, στον αριστερό λιμενοβραχίονα, εκεί που τώρα , στήθηκαν οι Πολύτεκνοι, τα Παραμύθια, ο Τζιμης ο Χοντρός και κάτι άλλα ψητοπωλεία, μια φορά κι έναν καιρό, εκεί που στο λιμανάκι του, άραζαν οι ψαρόβαρκες των ερασιτεχνών αλιέων, ήταν ο ξύλινος καφενές του Νταηπαναγιωτη, που έστεκε πάνω σε πασσάλους, μέσα στη θάλασσα και που μπορούσες κι εσύ να την δεις μέσα από τις χαραμάδες του πατώματος του.
Αυτό το αισθητικό κόσμημα του λιμανιού, δεν ξέρω ποια βάρβαρος χειρ το γκρέμισε και χάθηκε η ομορφιά του λιμενοβραχίονα, μιας και το κτίσμα αυτό ήταν το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμείς που το προλάβαμε και που το νιώθαμε σαν τόπο μοναδικό, είχαμε την ευτυχία να γευτούμε όχι μοναχά τη μυρουδιά του ψημένου χταποδιού και το άρωμα του ούζου, που το συνόδευε, άλλα και να γνωρίσουμε από κοντά και τους θαμώνες του.

Εκεί μαζεύονταν οι απόμαχοι της ζωής και κάποιοι άλλοι desperados, που σιωπηλά κάπνιζαν και έπιναν τον καημό τους.

Δεν ξέρω πως το έβλεπαν οι άλλοι, άλλα για μένα ήταν μια γωνιά γεμάτη ζεστασιά, όπου μέσα από τους καπνούς των κάθε λογής τσιγάρων της, ένιωθες πως βρισκόσουν στις βόρειες θάλασσες, εκεί που σμίγει η ομίχλη με τους συριγμούς των μεγάλων καραβιών που μπαίνουν στα λιμάνια τους ν' αράξουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και θυμήθηκα τα φοιτητικά μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη, και την ομίχλη της, όταν χωρίς να το καταλάβω βρισκόμουν στο λιμάνι της, πάντα Νοέμβρη μήνα, τότε που τα φώτα του λιμανιού αχνοφαίνονταν θαμπά μέσα στο σκοτάδι της υγρής νύχτας. Και τον Μανολη Αναγνωστακη να μου ψιθυρίζει: «Θυμάσαι που σου’ λεγα όταν σφυρίζουν τα πλοία Μην είσαι στο λιμάνι........ Κι έβρεχε αλήθεια πολύ κι ήταν έρημοι οι δρόμοι Με μιαν λεπτήν ακαθόριστη χινοπωριάτικη γεύση Κλεισμένα παράθυρα κι οι άνθρωποι τόσο λησμονημένοι».

Φαίνεται πως οι ανάγκες δημιουργίας, εμπορικού λιμανιού, έφεραν και την καταστροφή στην περιοχή, αφού το μέρος μπαζώθηκε και μετατράπηκε σε λιμάνι των εμπορικών πλοίων. Και μαζί με το χαμένο τοπίο χάθηκε κι ο μοναδικός καφενές του Νταηπαναγιωτη. Έμεινε όμως η φωτογραφία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου