× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα και παλιά απολιθώματα στου Μπαλή Αλώνια ξανά....

Η ιστορική θέση του απολιθωμένου δάσους Λέσβου «ξανασυστήνεται» με βραβευμένα έργα αναδιαμόρφωσης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2021

Νέα και παλιά απολιθώματα στου Μπαλή Αλώνια ξανά....

Με μια ενδιαφέρουσα περιήγηση με παράλληλη επιστημονική ενημέρωση, η ανανεωμένη ιστορική θέση του Απολιθωμένου Δάσους Μπαλή Αλώνια «επιστρέφει» και συστήνεται ξανά στους επισκέπτες της «άγριας δύσης» της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δράση έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο 23 Οκτωβρίου στις 11.30 το πρωί και περιλαμβάνει αρχικά επιστημονική ενημέρωση στην είσοδο του πάρκου και στη συνέχεια περιήγηση και γνωριμία με τις εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις η ανάδειξη των οποίων ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Παράλληλα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα ξεκινάει τη συστηματική παρουσίαση των απολιθωματοφόρων θέσεων του πάρκου Απολιθωμένου Δάσους που βρίσκεται στη θέση Μπαλή Αλώνια η οποία θα συνεχιστεί κάθε εβδομάδα.

«Στόχος αυτής της προσπάθειας, λέει ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νίκος Ζούρος, είναι η γνωριμία με τα σπάνια εκθέματα του Πάρκου του Απολιθωμένου Δάσους και η ευαισθητοποίηση για την προστασία του ιδιαίτερου περιβάλλοντος της περιοχής που έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο μνημείο της φύσης» από το 1985».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συστηματικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν φέρει στο φως σημαντικές νέες απολιθωματοφόρες θέσεις. «Που συμπληρώνουν τις παλαιότερες ιστορικές θέσεις, προσθέτοντας πολύτιμα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα του υποτροπικού δάσους στην ευρύτερη περιοχή της Λέσβου 20.000.000 χρόνια πριν» συνεχίζει ο κ. Ζούρος.

Στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Μπαλή Αλώνια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν για πρώτη φορά νέες απολιθωματοφόρες θέσεις, μετά από επίπονη προσπάθεια αποκατάστασης, ανασύστασης και ανάδειξης συστάδων απολιθωμένων κορμών στο νότιο τμήμα του Πάρκου.

Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση Μπαλή Αλώνια έκτασης 250 στρεμμάτων, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απολιθωματοφόρες περιοχές καθώς έχουν αποκαλυφθεί σε αυτήν μοναδικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από 90 ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων καθώς και ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στη Λέσβο κατά το τέλος του Ολιγοκαίνου μέχρι το μέσο Μειόκαινο.

Η δραστηριότητα αυτή δημιούργησε, εκτός από λάβα, πυροκλαστικά υλικά και ηφαιστειακή σποδό (στάχτη), με συνέπεια την κάλυψη της χλωρίδας στην περιοχή, και μάλιστα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα. Η κάλυψη αυτή είχε ως συνέπεια την απομόνωση των οργανικών υλικών της χλωρίδας από την ατμόσφαιρα.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα ακολουθήθηκε από τη δημιουργία υδροθερμικών διαλυμάτων, πλούσιων σε διοξείδιο του πυριτίου (SiO2). Τα διαλύματα αυτά εμπότισαν τη σποδό που είχε καλύψει τους κορμούς των δένδρων, περνώντας έτσι εύκολα στα μέρη ξύλου των φυτών, σηματοδοτώντας την έναρξη της απολίθωσής τους, καθώς η οργανική ύλη των κορμών σταδιακά αντικαταστάθηκε από το διοξείδιο του πυριτίου. Η απολίθωση έγινε υπό σχεδόν ιδανικές συνθήκες. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κορμών, όπως οι ετήσιοι δακτύλιοι, οι ανωμαλίες του εξωτερικού φλοιού κτλ. είναι διατηρημένα σε άριστη κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και βράβευση
«Τα έργα αναδιαμόρφωσης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων του Πάρκου αναδεικνύουν τη συμβολή της αρχιτεκτονικής τοπίου στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ φύσης, χώρου και ανθρώπου καθώς σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με στόχο να καταστήσουν το Πάρκο προσβάσιμο για όλους και να αναδείξουν παράλληλα τη μοναδικότητα και τις ιδιαιτερότητές του, με σεβασμό προς το φυσικό τοπίο» καταλήγει ο κ. Ζούρος.

Ας σημειωθεί ότι τα έργα συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση Μπαλή Αλώνια, που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, βραβεύτηκαν στα Landscape Awards 2021 στην κατηγορία Large Scale Landscape Design/ Heritage & Culture».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη