× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/4/2024

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση
Στιγμιότυπο από την πιλοτική ομάδα εστίασης με φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΠΤΕ

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 στο Future Lab των φοιτητικών εστιών ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία η Α΄φάση της έρευνας του προγράμματος με τίτλο “Digitalwell-being in the posthumanera: a criticalapproach”/ “Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα διεξάγεται από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιστημονικά υπεύθυνες τις καθηγήτριες Εύη Σαμπανίκου και Βαγγελιώ Καβακλή, και χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Στόχος της έρευνας είναι να οριστεί η έννοια της ψηφιακής ευζωίας μέσα από τη διερεύνηση των προσωπικών αντιλήψεων των ατόμων σχετικά με τη σχέση τους με την τεχνολογία και την επίδρασή της στην ποιότητα της ζωής μας. Ο ορισμός που θα προκύψει θα χρησιμοποιηθεί για τη σχεδίαση και αξιολόγηση ψηφιακών εφαρμογών λογισμικού όπως ψηφιακών παιχνιδιών, εκπαιδευτικών εφαρμογών, εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας κ.α. με σκοπό την ενίσχυση της ψηφιακής μας ευζωίας.

Στο πλαίσιο της Α΄φάσης της έρευνας, μια ομάδα φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, συγκεντρώθηκαν στο FutureLab και ενθαρρύνθηκαν με ανοιχτές ερωτήσεις σε συμμετοχή σε διάλογο, προκειμένου να μιλήσουν σχετικά με την καθημερινή αλληλεπίδρασή τους με την τεχνολογία και με το πώς αυτή διαμορφώνει την ποιότητα της ζωής τους. Η συζήτηση που συντονίστηκε και εμψυχώθηκε από την καθηγήτρια κ. Βαγγελιώ Καβακλή, βιντεοσκοπήθηκε τόσο για τις ανάγκες της επεξεργασίας των δεδομένων από την ερευνητική ομάδα, όσο και γιατί πλάνα της διαδικασίας θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ σχετικά με το θέμα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που συμμετείχαν και συνέβαλαν με τις ενδιαφέρουσες απόψεις τους στην έρευνα, καθώς επίσης και το Εργαστήριο Εικόνας Ήχου και Πολιτιστικής Αναπαράστασης του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας για την τεχνική υποστήριξη.

Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, χρειαζόμαστε και τη δική σας συμμετοχή. Σας καλούμε να συμβάλετε στην έρευνα με τις απόψεις και τις εμπειρίες σας, και τονίζουμε ότι δεν απαιτείται κάποια εμπειρία στη χρήση συγκεκριμένων τεχνολογιών.

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ερευνητική ομάδα καλώντας στα τηλέφωνα: 6977782936 και 6976686152, στέλνοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα: https://forms.gle/cJib1EZWg58HSxJo6 έως την Παρασκευή 10 Μαΐου.Η συμβολή σας είναι σημαντική.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές στα χωριά της Γέρας

Μια αξιόλογη δράση διοργανώνει την Κυριακή 26 Μαΐου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, το Μουσείο φυσικής ιστορίας, το Μουσείο Βρανά και ο Παγγεραγωγικός Σύλλογος
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στην Παλλεσβιακή Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και λοιπών ταμείων

Από 15 έως τις 19 Μαίου σε Μυτιλήνη και χωριά της Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Νέος εξοπλισμός στο μικροβιολογικό του Βοστάνειου

Το νοσοκομείο της Μυτιλήνης απέκτησε νέο πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα το επιτρέπει ταυτόχρονα έλεγχο για βακτήρια, ιούς, ζυμομύκητες και παράσιτα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στη Λέσβο για κατοχή ναρκωτικών

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του συλληφθέντα περιλαμβάνει και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δυο τροχαία με τραυματίες

Σε δρόμους της Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εξοπλισμό προβολών και ήχου απέκτησε το 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Πρόκειται για δωρεά του Ιδρύματος «Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης».
ΕΛΛΑΔΑ

Έφεση κατά της αποφυλάκισης Μιχαλολιάκου

Ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Λαμίας και θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μάθετε τι κρύβει ο μπόγος της γιαγιάς Πελαγίας

Ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δράση από το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου την Παρασκευή 17 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Έρχεται ο πολυσυζητημένος Υφυπουργός Υγείας στη Λέσβο

Ο Δημήτρης Μπαρτζόπουλος επισκέπτεται το νησί προσκεκλημένος του Δήμου Δυτικής Λέσβου σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στην «Κυψέλη» ο Ερυθρός Σταυρός

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
ΥΓΕΙΑ

ΠΕΚ‑τες για την Υγεία του… Αδώνιδος

Ο Γιάννης Ζαφειρίου υποδέχεται τη Ζήνα Κακναβάτου και τη Γιάννα Χωριανοπούλου