Ανάκληση πιστοποίησης τυροκομείου για παραγωγή φέτα
Πουλούσε αγελαδινό λευκό τυρί ως φέτα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/11/2021
Με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνωστοποίησε την απόφαση του ΕΛΓΟ Δήμητρα με την οποία ανακλήθηκε η πιστοποίηση για παραγωγή φέτας της εταιρεία «L.A. FARM Α.Ε.». Η συχνότητα με την οποία επιβάλλονται τέτοιες ποινές και η δημοσιότητα που δίνεται σε αυτές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει πως πρόθεση του είναι να σταματήσει η νοθεία της φέτας.
Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου:«Η επιχείρηση ήταν ενταγμένη στο μητρώο πιστοποιημένων επιχειρήσεων, για τη δραστηριότητα της παραγωγής και συσκευασίας με σκοπό την εμπορία, του προϊόντος «φέτα Π.Ο.Π».
Για την επιχείρηση είχε αποφασιστεί από τον ΕΛΓΟ Δήμηρα, στις 9/9/2021, η προσωρινή ανάκληση πιστοποίησής της, καθώς μετά από επιτόπιους ελέγχους επιτήρησης, αλλά και ελέγχους σε σημεία λιανικής πώλησης του προϊόντος στην ελληνική αγορά, που πραγματοποίησαν κλιμάκια του Οργανισμού, καταγράφηκαν σοβαρές παραβάσεις που αφορούν στη μη τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής του προϊόντος «Φέτα Π.Ο.Π.».
Ο ΕΛΓΟ Δήμηρα προχώρησε στην απόφαση οριστικής ανάκλησης και αφαίρεσης της πιστοποίησης της επιχείρησης «L.A. FARM Α.Ε.», μετά την ολοκλήρωση της ελεγκτικής διαδικασίας, που έλαβε χώρα με την γνωστοποίηση στον ΕΛΓΟ Δήμηρα της οριστικής απόφασης του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου του Γενικού Χημείου του Κράτους, αναφορικά με την εξέταση δείγματος προϊόντος «τυρί φέτα ΠΟΠ» ιδιωτικής ετικέτας, σε τάπερ 400 gr, με την επισήμανση «ΦΕΤΑ, επιλογή μου, μεγαλύτερη των 3 μηνών ωρίμανσης», παραγόμενο από την επιχείρηση «L.A. FARM Α.Ε.»., το οποίο είχε ληφθεί στο πλαίσιο ελέγχων και δειγματοληψιών κλιμακίων του ΕΛΓΟ Δήμητρα σε καταστήματα λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετ). Η εν λόγω απόφαση, για το ανωτέρω δείγμα τυρί φέτα ΠΟΠ, αναφέρει ότι: «είναι μη κανονικό, διότι περιέχει μόνο αγελαδινό γάλα αντί για πρόβειο και γίδινο γάλα και έχει υγρασία σε ποσοστό (60,24±0,38)% που υπερβαίνει το μέγιστο όριο του 56%, καθώς και λίπος επί ξηρού (41,52±0,72)% που υπολείπεται του ελαχίστου ορίου του 43%, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί το προϊόν ως τυρί φέτα. Η ονομασία του δείγματος «τυρί φέτα ΠΟΠ» παραπλανά τον καταναλωτή ως προς την ταυτότητα και τη σύνθεση του τροφίμου»