× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο ιός του AIDS δεν είναι πλέον θανατηφόρος»

Στην παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS και στη σημερινή κατάσταση αναφέρθηκε ο υπεύθυνος λοιμώξεων του νοσοκομείου της Μυτιλήνης Χαράλαμπος Ανιτσάκης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 1/12/2021

«Ο ιός του AIDS δεν είναι πλέον θανατηφόρος»

Σημαντική μείωση των νέων ασθενών με AIDS παρατηρείται την τελευταία δεκαετία ενώ πλέον η ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσβληθεί από το συγκεκριμένο ιό είναι σαφώς καλύτερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και παθολόγος, Χαράλαμπο Ανιτσάκη, αναφέρθηκε στη σημερινή μέρα 1η Δεκεμβρίου που είναι αφιερωμένη στον αγώνα κατά του AIDS. Όπως επισήμανε ο Χαράλαμπος Ανιτσάκης πλέον ο ιός HIV δεν θεωρείται θανατηφόρος, αφού εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν φάρμακα νέας γενιάς τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς και τους εξασφαλίζουν μία πολύ καλή ποιότητα ζωής.

«Πλέον οι ασθενείς με AIDS αντιμετωπίζονται όπως οι ασθενείς με μακροχρόνια νοσήματα και παθήσεις οι οποίοι λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή τους και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους».

Στη Λέσβο όπως και σε όλη την υπόλοιπη χώρα, σημειώνει ο Χαρ.Ανιτσάκης, παρακολουθούμε την πορεία της υγείας αρκετών ασθενών με τον ιό HIV. Οι άνθρωποι προσέρχονται κανονικά στο νοσοκομείο, παίρνουν τα φάρμακά τους, υποβάλλονται στις απαραίτητες εξετάσεις και γενικά έχουν μία πολύ καλή αντιμετώπιση και περίθαλψη. Ανάμεσά τους τα τελευταία χρόνια και αρκετοί ασθενείς μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, οι οποίοι και αυτοί πλέον είναι πολύ καλά στην υγεία τους. Γενικότερα πάντως οι περιπτώσεις ασθενών με AIDS τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις πρώτες δεκαετίες εμφάνισης του ιού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από τον Ιανουάριο του  2011 έως και τον Οκτώβριο του 2021 έχουν καταγραφεί 19.141 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,4% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 4.505 έχουν εμφανίσει AIDS και 11.481 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 3.194.

Από 1η Ιανουαρίου του 2021 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 402 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης (3,8 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 330 (82,09%) αφορούν σε άνδρες και τα 72 (17,91%) σε γυναίκες. Οι νέες διαγνώσεις HIV ανά 100.000 πληθυσμού για την περίοδο αυτή, φαίνεται να κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των 10 προηγούμενων ετών.

Δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία της covid-19 έθεσε σε κίνδυνο τον στόχο της UNAIDS: να τερματιστεί, δηλαδή  το AIDS ως απειλή για τη δημόσια υγεία ως το 2030. Η επιδημία εγείρει εξάλλου εμπόδια στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στα διαγνωστικά τεστ και τη θεραπεία, γεγονός που καθυστερεί την εξάλειψη του AIDS, από το οποίο τα τελευταία 40 χρόνια έχουν πεθάνει 36,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας