× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι εξαγωγές κρατούν ψηλά τις τιμές αρνιών και κατσικιών

6 ευρώ το κιλό το αρνί και 6,50 ευρώ το κατσίκι πουλούν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου. Ανοδικές οι τάσεις των τιμών παραγωγού. Πολύ μικρή η εγχώρια ζήτηση.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 9/12/2021

Οι εξαγωγές κρατούν ψηλά τις τιμές αρνιών και κατσικιών
' χρόνος ανάγνωσης

Σε ικανοποιητικές τιμές πουλάνε οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου τα αρνιά και τα κατσίκια αυτή την περίοδο. Καταγράφονται πολύ μεγάλες αυξήσεις συγκριτικά με τις αντίστοιχες τιμές που είχαν διαμορφωθεί πέρυσι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2021 η τιμή παραγωγού για το αρνίσιο κρέας διαμορφώθηκε στην Λέσβο στα 6,00 ευρώ ανά κιλό και για το κατσικίσιο στα 6,50 ευρώ ανά κιλό. Σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν αγοραπωλησίες σε τιμές ως και 0,30 ευρώ υψηλότερες. Ένα χρόνο πριν στα τέλη του Νοεμβρίου η τιμή παραγωγού για το αρνίσιο κρέας ήταν στα 4,50 ευρώ το κιλό και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 2020 είχε υποχωρήσει στα 3,30 ευρώ το κιλό. Σε αντίθεση με πέρυσι φέτος η τάση των τιμών είναι ανοδική. Οι μεγάλες εξαγωγές αρνιών και κατσικιών που γίνονται αυτή την περίοδο από όλες τις περιοχές της χώρας προς την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία και άλλες χώρες ανεβάζουν τις τιμές. Κτηνοτρόφοι της Λέσβου τονίζουν πως οι φετινές τιμές είναι ικανοποιητικές καθώς είναι σχεδόν διπλάσιες από τις αντίστοιχες περυσινές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η εγχώρια κατανάλωση αρνιών και κατσικιών είναι μικρότερη από το 15% της προσφερόμενης ποσότητας αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Κι εκτιμούν πως η εγχώρια ζήτηση για αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας αναμένεται να αυξηθεί λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχουν αναφορές για αύξηση των τιμών παραγωγού που προσεγγίζουν τα 6,5 ευρώ ανά κιλό για τα αρνιά και τα 8,5 ευρώ για τα κατσίκια. Ωστόσο οι αναφορές αυτές αφορούν μεμονωμένες αγοραπωλησίες κι όχι τις μέσες τιμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Οι τιμές χονδρικής που ανακοίνωσε για τις 8 Δεκεμβρίου 2021 ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας για τα εγχώρια αρνιά κυμαίνονταν από τα 7,40 ως 7,80 ευρώ ανά κιλό, ενώ για τα εγχώρια κατσίκια κυμαίνονταν από τα 8,00 ως τα 8,50 ευρώ ανά κιλό.Λίγο χαμηλότερα από τις τιμές χονδρικής για τα εγχώρια αρνιά διαμορφώνονται οι τιμές για τα εισαγόμενα από την Ρουμανία.

Οι τιμές χονδρικής διαμορφώνονται από την τιμή παραγωγού, το κόστος σφαγής, το κόστος μεταφοράς, το χονδρεμπορικό κέρδος και τους φόρους που επιβαρύνουν τα σφαγεία.

Από την άνοδο των χονδρικών τιμών για τα αρνιά και τα κατσίκια έχουν επηρεαστεί και οι χονδρικές τιμές του γιδοπρόβειου κρέατος που στις 8 Δεκεμβρίου κυμαίνονταν από 3,00 ως 5,20 ευρώ ανά κιλό, όταν ένα χρόνο πριν κυμαίνονταν από 3,00 ως 4,50 ευρώ ανά κιλό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τα βάσανα... του Αρμού ανέρχονται σε 244.000 ευρώ

Οι σωρευμένες ζημιές της πρώτης διετίας λειτουργίας του Οργανισμού αποτελούν σημαντικό πρόβλημα και επισημαίνονται από τον ορκωτό ελεγκτή
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ένα χρόνο πίσω η υποχρεωτική δήλωση συγκομιδής ελιάς

Δείτε την ανακοίνωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Αδριανού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βολές Σημανδράκου κατά Αυγενάκη και Στρατάκου

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κατηγόρησε την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για προσπάθεια παρέμβασης στο έργο του
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με δείπνο στο Mythical coast έκλεισε η συνάντηση πολιτισμού και γαστρονομίας

Στον φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο πλαίσιο της συνάντησης που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Μυτιλήνης και ο Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται οδηγός Γ’ Κατηγορίας

Από την εταιρία Σφαγεία Λέσβου Σελάχας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Χαρμολύπη στο ξεκίνημα της νέας ελαιοκομικής χρονιάς

Οι βροχές στα τέλη του Σεπτέμβρη έφεραν χαμόγελα αλλά οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί βλέπουν τις τσέπες τους άδειες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο τραπέζι η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση

Οι σημερινοί 55άρηδες δεν πρόλαβαν τις πρόωρες εξόδους των προηγούμενων γενεών, αλλά θα κληθούν να εργαστούν περισσότερο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βλάττας: «Δώστε δικαίωμα υπογραφής στους στρατιωτικούς κτηνιάτρους»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα της Λήμνου με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών τονίζει πως συνεχίζει να υπολειτουργεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία του νησιού καθώς δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής οι στρατιωτικοί κτηνίατροι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αέρας ανανέωσης στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πέτρας

Ολοκληρώθηκε η εκλογή του νέου Δ.Σ. και η συγκρότησή του σε σώμα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Η Lidl Ελλάς ενισχύει την Τράπεζα Τροφίμων με δωρεά 30.000 ευρώ

Η εταιρεία επενδύει στη βιώσιμη διαχείριση τροφίμων και ενισχύει το έργο της Τράπεζας Τροφίμων με στόχο την κοινωνική προσφορά και την περιβαλλοντική ευθύνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκλογές στον Αλιευτικό Σύλλογο της Καλλονής

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου από τις 9 το πρωί έως 3 το μεσημέρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δυναμικό άνοιγμα της Λέσβου στον μαθητικό τουρισμό

Ημερίδα στην καρδιά της Αθήνας διοργανώνει η εταιρεία Optimum Target του Θεόδωρου Κούσκου το Σάββατο 4 Οκτωβρίου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ