× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Και η Γιόχανσον ζητά να εξασφαλιστεί σίτιση

Ανακοίνωση 28 οργανώσεων για τον αποκλεισμό προσφύγων και μεταναστών από τη διανομή φαγητού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/12/2021

Και η Γιόχανσον ζητά να εξασφαλιστεί σίτιση

Κοινό δελτίο Τύπου εξέδωσαν 28 οργανώσεις κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενο αποκλεισμό χιλιάδων ανθρώπων που διαμένουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς από τη διανομή φαγητού για πάνω από 75 ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το Δελτίο Τύπου δίνεται στην δημοσιότητα και η απάντηση της Επιτρόπου Γιόχανσον στην επιστολή που είχαν στείλει 33 οργανώσεις τον Οκτώβριο και καλούνται οι Ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την πλήρη πρόσβαση όλων στα δικαιώματά τους και στα βασικά μέσα διαβίωσης.

Η απαντητική επιστολή της Επιτρόπου Γιόχανσον είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η Επίτροπος Johansson σημειώνει ότι η ΕΕ έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα της διακοπής των υλικών συνθηκών υποδοχής στις Ελληνικές αρχές. Ειδικότερα, η Επίτροπος υπογραμμίζει ότι: «όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως του [νομικού] καθεστώτος, θα πρέπει να επωφελούνται από τις διατάξεις του δικαίου της ΕΕ, ιδίως από τις διατάξεις της Οδηγίας για τις Συνθήκες Υποδοχής, της Οδηγίας περί Αναγνώρισης και της Οδηγίας Επιστροφών, καθώς και από τις σχετικές διατάξεις του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ»- και ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επανειλημμένα κληθεί να «διασφαλίσουν ότι όλα τα άτομα, ιδίως τα ευάλωτα», λαμβάνουν τρόφιμα, προϊόντα υγιεινής και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η Επίτροπος εκφράζει την ανησυχία της για τις καθυστερήσεις στις διοικητικές διαδικασίες που δυσχεραίνουν την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο και προσφύγων στα δικαιώματά τους. Η κυρία Johansson τονίζει επίσης την ανάγκη υλοποίησης βιώσιμων συστημάτων ένταξης, που θα διευκολύνουν τη μετάβαση των αναγνωρισμένων προσφύγων στην αυτόνομη διαβίωση, αλλά και την πρόσβασή τους στις κοινωνικές παροχές επί ίσοις όροις με τους Έλληνες πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Επίτροπος υπογραμμίζει επίσης την υποχρέωση των Κρατών Μελών να διευκολύνουν την πρόσβαση των αναγνωρισμένων προσφύγων στην στέγαση. Επιπλέον, η Επίτροπος Johansson τονίζει τις ειδικές υποχρεώσεις των Κρατών Μελών για τα ασυνόδευτα παιδιά και σημειώνει εμφατικά ότι όσα έχουν λάβει καθεστώς πρόσφυγα πρέπει να στεγάζονται σε εξειδικευμένες δομές ή σε άλλους κατάλληλους χώρους.

Η Επίτροπος επισημαίνει ότι τα Κράτη Μέλη έχουν «υποχρέωση να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό των αρχών του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού και της οικογενειακής ενότητας και να διασφαλίσουν ένα επίπεδο ζωής κατάλληλο για τη φυσική, ψυχική, πνευματική, ηθική και κοινωνική τους ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και στις ψυχαγωγικές δραστηριότητες, κατάλληλες για την ηλικία τους».

Τέλος, η Επίτροπος Johansson επαναλαμβάνει την συνεχιζόμενη ανησυχία της Επιτροπής για την κατάσταση των ατόμων που βρίσκονται σε παρατεταμένη ‘νομική λίμπο’. Η Επίτροπος σημειώνει ότι «σύμφωνα με το άρθρο 38(4) της Οδηγίας για τις Διαδικασίες Ασύλου, οι Ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι αιτούντες των οποίων οι αιτήσεις έχουν κριθεί απαράδεκτες κατά την Κοινή Υπουργική Απόφαση και όσοι δεν μπορούν να επανεισαχθούν στην Τουρκία, πρέπει να έχουν πρόσβαση στην επί της ουσίας διαδικασία ασύλου. Η Επιτροπή έχει ζητήσει πληροφορίες από τις Ελληνικές αρχές σχετικά με τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση».

Οι υπογράφουσες οργανώσεις χαιρετίζουν την σταθερή και ξεκάθαρη στάση της Επιτροπής σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα και καλούν την Ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και να: α) διασφαλίσει ότι όλα τα πρόσωπα, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς, έχουν πρόσβαση στα βασικά είδη διαβίωσης, όπως το φαγητό και τα προϊόντα υγιεινής. β) εξεταστούν επί της ουσίας οι αιτήσεις των αιτούντων άσυλο που έχουν απορριφθεί ως απαράδεκτες επί τη βάσει ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση