1 στους 3 Eυρωπαίους δεν καταναλώνει λαχανικά και φρούτα
Μόλις το 12% των Ελλήνων καταναλώνει πέντε μερίδα καθημερινά
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/1/2022
Τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat) και δημοσιεύθηκε σήμερα. Η μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγεία. Επιπρόσθετα τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται τόσο με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε χώρας, τις διατροφικές παραδόσεις αλλά και το βιωτικό επίπεδο των κατοίκων της.
Αναλυτικότερα 2019, 1 στους 3 κατοίκους (33%) στην ΕΕ ανέφερε ότι δεν καταναλώνει καθόλου φρούτα ή λαχανικά καθημερινά και μόνο το 12% του πληθυσμού κατανάλωνε τις συνιστώμενες πέντε ή περισσότερες μερίδες ημερησίως. Κατά μέσο όρο, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Ε.Ε. (55%) δήλωσε ότι καταναλώνει από 1 έως 4 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη 5 ή περισσότερων μερίδων αναφέρθηκε στην Ιρλανδία (33% του πληθυσμού), τις Κάτω Χώρες (30%), τη Δανία (23%) και τη Γαλλία (20%).
Η χαμηλότερη ημερήσια πρόσληψη βρέθηκε στη Ρουμανία, όπου μόνο το 2% του πληθυσμού κατανάλωνε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία (και οι δύο 5%) και την Αυστρία (6%).
Στην Ελλάδα το ποσοστό κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στο επίπεδο των πέντε μερίδων την ημέρα είναι στα επίπεδα του κοινοτικού μέσου όρου, δηλαδή στο 12%.
Η ημερήσια πρόσληψη φρούτων και λαχανικών από τις γυναίκες είναι υψηλότερη από εκείνη των ανδρών: κατά μέσο όρο, το 58% των γυναικών ανέφεραν ότι κατανάλωναν 1 έως 4 μερίδες σε σύγκριση με το 51% των ανδρών. Το ίδιο ίσχυε και για την ημερήσια πρόσληψη 5 μερίδων και άνω (15% έναντι 10%).
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι περισσότεροι άνδρες (39%) από ό,τι γυναίκες (27%) ανέφεραν ότι παραλείπουν εντελώς την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.