× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ημέρες γιορτών χωρίς συγγενείς και οικογένεια...

Δεκάδες διαμαρτυρίες εμβολιασμένων πολιτών οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν ηλικιωμένους στα γηροκομεία, πρέπει όμως να χρυσοπληρώσουν μοριακό τεστ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/1/2022

Ημέρες γιορτών χωρίς συγγενείς και οικογένεια...

Αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ, γίνεται πλέον η είσοδος στους οίκους ευγηρίας  και στα Κέντρα διαμονής και φροντίδας ηλικιωμένων, από τους συγγενείς και την οικογένεια των ηλικιωμένων που διαμένουν σε αυτά, σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ της 29ης Δεκεμβρίου, στο οποίο περιγράφονται τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση για την υποχρεωτικότητα του μοριακού τεστ, το οποίο κοστίζει κοντά στα 50 ευρώ, 47 για την ακρίβεια μετά το τελευταίο πλαφόν που έβαλε η κυβέρνηση, όπως είναι φυσικό θορύβησε και ανησυχήσε χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν γονείς, παππούδες και συγγενείς στα γηροκομεία.

Ήδη το τηλεφωνικό κέντρο του «Ν» τις τελευταίες ημέρες από την εφαρμογή των νέων μέτρων, έχει δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα πολιτών που διαμαρτύρονται και οι οποίοι όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αν και είναι εμβολιασμένοι ακόμη και με την αναμνηστική δόση, θα πρέπει να ξεοδέψουν ένα μεγάλο ποσό για να μπορέσουν να βρεθούν δίπλα στους ανθρώπους που αγαπούν και τους γονείς τους που βρίσκονται στα γηροκομεία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αναγνώστρια της ιστοσελίδας μας, πριν την εφαρμογή των μέτρων, έκανε rapid test όπως απαιτείτο, τις περισσότερες φορές δωρεάν στο Κέντρο Υγείας ή στα εξωτερικά συνεργεία του ΕΟΔΥ κι έτσι μπορούσε να βλέπει τους δικούς της ανθρώπους που βρίσκονται στο γηροκομείο της Μυτιλήνης πολύ τακτικά. Η ίδια σημειώνει ότι είναι εξαιρετικά μεγάλη αδικία αυτό που γίνεται ενώ προσθέτει πως η πολιτεία θα έπρεπε να μεριμνήσει για δωρεάν μοριακά τεστ στους εμβολιασμένους, τουλάχιστον για εκείνους που έχουν συγγενείς στο γηροκομείο. «Θέλω να επισκέπτομαι τους ανθρώπους μου μία φορά την εβδομάδα, είπε. Αν δίνω όμως 50 ευρώ για κάθε τεστ τη φορά, σύνολο 200 ευρώ το μήνα,  δεν θα μπορώ να ανταπεξέλθω οικονομικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ν» επικοινώνησε με το Γηροκομείο της Μυτιλήνης όπου συνομίλησε με τους υπευθύνους λειτουργίας του. Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά και οι ίδιοι δέχονται δεκάδες τηλεφωνήματα καθημερινά για ραντεβού από συγγενείς των γερόντων, ωστόσο όταν μαθαίνουν ότι απαιτείται μοριακό τεστ για την επίσκεψη, κλείνουν το τηλέφωνο απογοητευμένοι. «Το προηγούμενο διάστημα, αναφέρει ο υπεύθυνος λειτουργίας, είχαμε τουλάχιστον 5-6 επισκέψεις την ημέρα, κατόπιν ραντεβού και συνενόησης βέβαια και πάντα με την επίδειξη αρνητικού rapid test. Αυτό ίσχυε μόνο για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας, διότι οι μη εμβολιασμένοι από την αρχή έμπαιναν στο γηροκομείο με μοριακό τεστ. Πλέον μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων ελάχιστοι συγγενείς επισκέπτονται τους ηλικιωμένους και οι επισκέψεις έχουν περιοριστεί σε 1-2 την ημέρα στην καλύτερη περίπτωση, πολλές φορές δεν έρχεται και κανένας».

Οι μέρες των γιορτών, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του γηροκομείου της Μυτιλήνης, είναι ακόμη πιο δύσκολες για τους γέροντες, οι οποίοι θέλουν να βρεθούν έστω για λίγο κοντά στους δικούς τους ανθρώπους.

«Από πέρυσι, σημειώνει, έχουμε εγκαταστήσει συστήματα βιντεοκλήσεων, με όλες τις σύγχρονες διαδικτυακές πλατφόρμες, ώστε με τον τρόπο αυτό να μπορούν οι ηλικιωμένοι να βλέπουν τα παιδιά και τους συγγενείς τους με ασφάλεια. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι για πολύ καιρό, έως τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού απαγορευόταν οι επισκέψεις στους Οίκους Ευγηρίας και η κατάσταση ήταν πολύ δυσκολότερη σε επίπεδο επικοινωνίας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ