× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι στις επιτροπές του Δήμου Μυτιλήνης;

Οι έξι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ετοιμάζουν τις υποψηφιότητες τους για τις δημαιρεσίες της Κυριακής

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 8/1/2022

Ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι στις επιτροπές του Δήμου Μυτιλήνης;
φωτογραφία αρχείου

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και στις αποφάσεις των δημοτικών αρχών, μπορούν πλέον να παίξουν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων οι οποίοι σύμφωνα με τη νομοθεσία και την ερμηνεία που δίνει σε αυτή το Υπουργείο Εσωτερικών, έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα ο νόμος Θεοδωρικάκου  καθιέρωσε  ότι οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι  υπολογίζονται  αθροιστικά ως μία ενιαία παράταξη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν ο αριθμός των ανεξαρτήτων το επιτρέπει μπορούν να εκλέξουν  έδρα στην Οικονομική  και στην επιτροπή Ποιότητας  ζωής  ακόμη κι αν δε συνεννοηθούν  μεταξύ τους, αρκεί  να κατέβει κάποιος από αυτούς υποψήφιος.

Η νομοθετική αυτή δυνατότητα σύμφωνα με πληροφορίες, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο από τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους της Μυτιλήνης, ορισμένοι από τους οποίους θα θέσουν υποψηφιότητα για τις επιτροπές.

Ως γνωστόν αυτή τη στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης υπάρχουν 6 ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι. Από την παράταξη του Στρατή Κύτελη, οι Παναγιώτης Βάλεσης, Εριφύλη Γιαννάκα και Συμεών Χαραλάμπους, από την παράταξη Μαμάκου, οι Βάσω Χοχλάκα και Παναγιώτης Ανδριώτης και από την παράταξη Αστυρακάκη ο Γιώργος Κατζανός, που πρόσφατα επέστρεψε στο συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δημοτικοί σύμβουλοι αυτοί σε περίπτωση, που καταφέρουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, θα μπορέσουν με άνεση να εκλέξουν έναν τουλάχιστον εκπρόσωπο στις επιτροπές και να έχουν έτσι πρόσβαση σε καίριες αποφάσεις της διοίκησης του Δήμου. Είναι γνωστό εξάλλου, ότι σημαντικές αποφάσεις που αφορούν έργα, χρηματοδοτήσεις και αναθέσεις δεν έρχονται πλέον στα Δημοτικά Συμβούλια αλλά περνούν αποκλειστικά από την Οικονομκή Επιτροπή.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ετοιμάζουν υποψηφιότητες για την Οικονομική Επιτροπή οι Παναγιώτης Βάλεσης και Παναγιώτης Ανδριώτης, ενώ για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, πιθανόν να είναι υποψήφια η Βάσω Χοχλάκα.

Αυτό ωστόσο που δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη είναι αν οι 6 δημοτικοί σύμβουλοι θα κρατήσουν ενιαία στάση ή αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Στη δεύτερη περίπτωση, οι υποψηφιότητες αποδυναμώνονται και μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουν και άλλες συμμαχίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε εξέλιξη είναι πάντως αυτή τη στιγμή έντονο παρασκήνιο, με συζητήσεις μεταξύ των ανεξάρτητων προκειμένου να πετύχουν την εκλογή τους στις επιτροπές. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, δεν είναι καθόλου τυχαία η χθεσινή ανεξαρτητοποίηση του Συμεών Χαραλάμπους, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους Παναγιώτη Βάλεση και Εριφύλη Γιαννάκα. Από την άλλη πλευρά οι ανεξάρτητοι της παράταξης Μαμάκου, Παναγιώτης Ανδριώτης και Βάσω Χοχλάκα στηρίζουν ο ένας τον άλλον ενώ καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει και ο Γιώργος Κατζανός, ο οποίος ωστόσο δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος.  

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Ολονυχτία για τον στολισμό του Επιταφίου

Στην εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου Μιστεγνών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Μεγάλη Πέμπτη στην Αμαλή

Ο ιερέας της Αγίας Μαρίνας μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας της Θείας Σταύρωσης, μαζί με τους πιστούς, ανηφόρισε στο εξωκλήσι που βρίσκεται σε ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΧΩΡΙΑ

Στολισμός Επιταφίου όπως παλιά από τις γυναίκες του Ασώματου

Το «Ν» παρακολούθησε την παραδοσιακή τελετουργία του στολισμού στην εκκλησία του Ταξιάρχη στον Ασώματο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με το Πάσχα ξεκινά η σεζόν στη Σκάλα Ερεσού

Ανοίγουν ένα- ένα τα καταστήματα εστίασης και τα καταλύματα, ενώ κάποια ήδη υποδέχτηκαν Τούρκους και αναμένουν τα φεστιβάλ και τη Σχολή Καλών Τεχνών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Μοιρολόι της Παναγίας από τον αξέχαστο Σόλωνα Λέκκα

Δείτε το βίντεο-Κατανυκτικές στιγμές στην κορύφωση του Θείου δράματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση οι ύβρεις Γεωργιάδη κατά εργαζομένων και υγειονομικών

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και εργατικό κίνημα πού δε θα αρκείται σε συμβολικές κινήσεις, μπορεί να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική σημειώνει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Λέσβου σε σχόλιο της για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Blue Carrier 1 στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Έκτακτη προσέγγιση του Ro - Ro της Blue Star Ferries στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε ευρώ στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου

Η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Παρασκευΐδη αποκαλύπτει πως από τα 17,7 δις ευρώ προνομιακών δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ούτε ευρώ δεν έφθασε στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Στη Λέσβο το Αγιο Φως με την Sky Express

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός προς όλους τους προορισμούς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου