× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης αναλαμβάνει δράση για το Κτηματολόγιο

Η δημιουργία Επιτροπής η οποία θα αναλάβει να διεκδικήσει την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της Α' φάσης του Κτηματολογίου αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/1/2022

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης αναλαμβάνει δράση για το Κτηματολόγιο

Τη δημιουργία επιτροπής η οποία θα αποτελείται από μέλη του δημοτικού Συμβουλίου με επικεφαλής το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, τον πρόεδρο του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου Στρατή Μανωλακέλλη, πιθανόν τον Περιφερειάρχη και τους βουλευτές του νομού μας, για την διεκδίκηση επίλυσης του χρόνιου προβλήματος του Κτηματολογίου της Α΄φάσης, αποφάσισε πριν από λίγο (Τετάρτη απόγευγμα) το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης. Ειδικότερα την επιτροπή θα απαρτίζουν εκτός από το δήμαρχο και τον πρόεδρο του ΤΕΕ, ο αντιδήμαρχος Γέρας Παρ. Μανούσος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Βατός και ο πρόεδρος των Λουτρών Βασίλης Μαμώλης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση για  το προβληματικό Κτηματολόγιο, Μυτιλήνης - Γέρας (πλην Σκοπέλου) και Κοινότητας Κάτω Τρίτους, πραγματοποιήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στο πλαίσιο αυτής τέθηκαν τόσο από τον πρόεδρο του ΤΕΕ όσο και από δημοτικούς συμβούλους γνώστες του θέματος, τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και τον κίνδυνο να χαθούν περιουσίες των δημοτών μας. 

Ο Στρατής Μανωλακέλλης αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης σημείωσε ότι στην Α' φάση όταν ξεκίνησε η αρχική Κτηματογράφηση, υπήρχαν πολλά προβλήματα και έγιναν σοβαρά λάθη. Σε αυτό ευθύνεται όπως είπε τα μέσα της εποχής που δεν είχαν την τεχνολογική εξειδίκευση που υπάρχει σήμερα, καθώς και το γεγονός ότι πολλές εκατοντάδες ιδιοκτήτες γης, δεν προσήλθαν ποτέ για να δηλώσουν την περιουσία τους. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη εξέλιξη με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Το αρχικό αίτημα που κατατέθηκε στη διάρκεια της συνάντησης ήταν η επαναδημοπράτηση της Α’ φάσης ώστε να γίνει από την αρχή το Κτηματολόγιο σε αυτές τις περιοχές. Μας εξήγησαν ωστόσο, πως αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει διότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος αφού στο τέλος του 2022 θα πρέπει να παραδοθούν ολοκληρωμένες και οι δύο φάσεις του Κτηματολογίου της Λέσβου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Αυτό που καταφέραμε είναι να δοθεί ξανά παράταση για τυχόν ενστάσεις για χρονικό διάστημα έως και 2 μήνες από την ανάρτηση που θα γίνει το Μάρτιο.

Ειδικότερα για το Κτηματολόγιο της περιοχής Μυτιλήνης έχουν κατατεθεί συνολικά 5.500 ενστάσεις και για την περιοχή της Γέρας έχουν κατατεθεί 5.000 ενστάσεις. Από αυτές όμως την περίοδο που έγιναν οι διορθώσεις μόλις 2.000 ιδιοκτήτες από τη Γέρα προσήλθαν και 3.500 από τη Μυτιλήνης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως 3.000 συμπολίτες μας από τη Γέρα και 2.000 από τη Μυτιλήνη, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία μετά το Μάρτιο να διορθώσουν τα όποια λάθη έχουν γίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη συζήτηση που έγινε αντιληφθήκαμε γενικά ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών που αδιαφόρησε για τη διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει κι ενώ έχουν καταθέσει ενστάσεις δεν φρόντισαν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αυτό αποτελεί  σοβαρό πρόβλημα και για τους όμορους ιδιοκτήτες και γενικά για την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης αφού δεν κουμπώνει το παζλ».

Δύο από τα πιο σοβαρά αγκάθια σημείωσε ο Στρατής Μανωλακέλλης είναι το γεγονός ότι ο Δήμος δεν προσήλθε ποτέ για να δηλώσει τα δικά του κτήματά ή τα όρια όμορων κτημάτων ως όφειλε, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό περίπου 18% ιδοκτησιών οι οποίες ανήκουν σε αγνώστους. 

Ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα της Γέρας έκανε ο γεωγραφικός αντιδήμαρχος Παράσχος Μανούσος ο οποίος επισήμανε ότι ειδικά στο Κτηματολόγιο της Κοινότητας Μεσαγρού υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.  Όπως είπε με την αλλαγή των ορίων στις κοινότητες, ορισμένες ιδιοκτησίες που επρόκειτο να Κτηματογραφηθούν στην Β΄φάση μαζί με το Κτηματολόγιο του Σκοπέλου, οι πολίτες ενημερώθηκαν προσφάτως  ότι αυτό δεν ισχύει και ότι έπρεπε να έχουν μπει στο Κτηματολόγιο της Α΄φάσης. 

Στις τοποθετήσεις τους όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρθηκενα στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος και αν χρειαστεί επανακτηματογράφηση, χωρίς να επιβαρυνθούν επιπλέον οι πολίτες. Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών - ιδιοκτητών γης, να προσέλθουν στα αρμόδια γραφεία και να δηλώσουν τις περιουσίες τους. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση